Fundația lui Michael Bloomberg a produs un documentar care critică industria cărbunelui, în contrapartidă față de tentativele lui Trump de a revitaliza această industrie

Fundația lui Michael Bloomberg a produs un documentar care critică industria cărbunelui, în contrapartidă față de tentativele lui Trump de a revitaliza această industrie
scris 30 apr 2017

Fundația lui Michael Bloomberg, fostul primar al orașului New York, a coprodus un documentar ce ilustrează ravagiile produse asupra mediului înconjurător de exploatările de cărbune din Statele Unite și care se dorește un instrument pedagogic, în contrapartidă, față de tentativele președintelui Donald Trump de a revitaliza această industrie, informează AFP.com.

Filmul, intitulat ”From the Ashes”, va fi lansat în cinematografele din Statele Unite la o dată ce nu a fost încă precizată, înaintge de a fi difuzat pe 25 iunie pe postul de televiziune National Geographic, care a achiziționat drepturile de transmisiune, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Lansarea acestui film la doar câteva luni după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite îi oferă o rezonanță specială.

Noul președinte american a anunțat la sfârșitul lunii martie că va reexamina programul ”Clean Power Act” lansat de administrația Obama, ce impune termocentralelor americane să își reducă emisiile de CO2. Președintele Trump a anunțat, de asemenea, relansarea exploatărilor de carbon în Statele Unite.

Alegerile prezidențiale din luna noiembrie ”au schimbat tonalitatea filmului”, care, la origine, era un documentar pozitiv, a explicat Michael Bonfiglio, regizorul peliculei, la o masă rotundă organizată după o proiecție la New York în cadrul Festivalului Tribeca.

Susținătorii industriei cărbunelui, în frunte cu Donald Trump, reproșează cadrului legislativ actual, mai constrângător în privința emisiilor de CO2, că este unul dintre principalii vinovați pentru declinul acestei industrii.

Filmul nu minimalizează rolul activismului în accelerarea declinului industriei cărbunelui din Statele Unite.

Însă pelicula reamintește spectatorilor că, deși numărul angajaților din această industrie au scăzut de la 862.000 în 1923 la 81.000 în 2016, această scădere a fost cauzată în primul rând mecanizării și, în al doilea rând, celorlalte industrii bazate pe energiile fosile, devenite mai puțin costisitoare (petrol și gaze naturale).

Contractul pentru construirea podului peste Dunăre, postat în SEAP. CNAIR: Cel mai mare contract pentru un proiect de infrastructură, atribuit in ultimii 27 de ani CITEȘTE ȘI Contractul pentru construirea podului peste Dunăre, postat în SEAP. CNAIR: Cel mai mare contract pentru un proiect de infrastructură, atribuit in ultimii 27 de ani

Filmul subliniază, în trecere, paradoxul prin care muncitorii din minele de cărbune s-au aliat în prezent cu companiile miniere pentru a cere sprijin politic la Washington, în contextul în care aceleași companii s-au lansat în trecut, fără rezerve, pe calea mecanizării, operând mii de concidieri dintr-o dată.

Cu toate acestea, regizorul Michael refuză să îi condamne pe muncitorii din industria cărbunelui, pe care îi lasă să vorbească pe larg în filmul său, întrucât nu a dorit ca pelicula să devină un ”document pur militant”.

”Scopul nostru a fost să creăm ceva care se adresează oamenilor din toate categoriile. Sunt sigur că anumitor persoane nu le va plăcea ceea ce vor vedea. Însă noi am încercat să ne bazăm pe realitate și pe fapte, pentru a permite oamenilor să își formeze propria părere”, a spus regizorul american.

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
michael bloomberg
carbune
trump