FOTO Siderurgia istorică de la Oțelu Roșu, deținută anterior de rușii de la Mechel, reintră în insolvență după 10 ani, de această dată sub control moldo-polonez

FOTO Siderurgia istorică de la Oțelu Roșu, deținută anterior de rușii de la Mechel, reintră în insolvență după 10 ani, de această dată sub control moldo-polonez

Sursă foto: https://ldme.web-bank.eu/

scris 30 mai 2023

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Urmărește-ne și pe Google News

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consiliul Concurenței declanșează investigații pe piața de distribuție a jocurilor video pentru console Playstation. Sony - suspectată că ar fi abuzat de poziția sa dominantă. Inspecții la sediile Sony din Europa CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței declanșează investigații pe piața de distribuție a jocurilor video pentru console Playstation. Sony - suspectată că ar fi abuzat de poziția sa dominantă. Inspecții la sediile Sony din Europa

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

Acționarul Sunningwell International Polska, care a cerut și el insolvența LDME, are teoretic de recuperat peste 14,7 milioane lei, reprezentând împrumuturi acordate companiei, însă creanța este una chirografară, aflată aproape de coada listei, cu ordinea de prioritate la achitare prevăzută de Legea insolvenței.

Situația financiară a LDME este pusă, printre altele, pe seama imposibilității de a reporni activitatea de producție la Oțelu Roșu după achiziția din 2019 a activelor de acolo. Aceasta a fost condiționată de un deal cu ANAF, prin care LDME a preluat o creanță ANAF asupra Ductil Steel.

FOTO Speedwell, susținut de multimilionari din Belgia, a început lucrările de construcție pentru faza a II-a a proiectului Spaceplus West CITEȘTE ȘI FOTO Speedwell, susținut de multimilionari din Belgia, a început lucrările de construcție pentru faza a II-a a proiectului Spaceplus West

Relevant pentru această împrejurare este faptul că, între data Deciziei DGAMC privind stabilirea rezultatului selecției cesionarului pentru recuperarea creanțelor bugetare (09.12.2019) și data încheierii contractului de cesiune (07.09.2020), au trecut aproximativ 9 luni, timp în care LDME nu a avut folosința activului de la Oțelu Roșu. Drept urmare, nefolosința îndelungată a uzinei a cauzat pierderi financiare importante societății care, în final, s-au dovedit iremediabile, acesta constituind unul din motivele pentru care societatea a intrat în stare de insolvență″, se arată într-un document al CITR, administratorului judiciar al LDME.

Laminorul Danube a vrut să preia și activele combinatului COS Târgoviște, ajunse în cele din urmă în posesia italienilor de la Beltrame, precum și fabrica de laminate și sârmă din Buzău a Ductil Steel, și și-a manifestat interesul și pentru ansambluri de producție ale altor firme locale ce s-au aflat în portofoliul Mechel, respectiv Industria Sârmei Câmpia Turzii și Laminorul Brăila. Cu COS Târgoviște și Laminorul Brăila fuseseră de altfel convenite tranzacții, care însă nu au mai fost finalizate, în principal din cauza pandemiei COVID-19.

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Anul trecut, LDME a avut o cifră de afaceri de 2,69 milioane lei, rezultată majoritar din vânzări de deșeuri (fier vechi, scoarțe de oțel, cărămidă refractară), în absența activității de producție, și pierderi de 13,6 milioane lei. La finalul lui 2022, compania avea capital negativ de peste -68 milioane lei.

Fabrica de bere Martens din Galați, pe piață de peste 40 ani, dar închisă de belgieni - suspendată de la tranzacționarea pe bursă CITEȘTE ȘI Fabrica de bere Martens din Galați, pe piață de peste 40 ani, dar închisă de belgieni - suspendată de la tranzacționarea pe bursă

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

În ceea ce privește activitatea viitoare, compania intenționează ca, pe lângă parteneriatele actuale: - să atragă noi investitori, în contextul în care România importă parte din fierul de pe piață, din Polonia și Turcia; - să încheie contracte privind producerea de bunuri specifice, urmând să utilizeze experiența dobândită care o califică drept un jucător de luat în seamă pe piața metalurgică din România și nu numai; valorificarea de active care nu sunt necesare activității (…)″, se mai spune în documentul administratorului judiciar CITR.

Potrivit sursei citate, suprafața totală a terenului deținut de uzina Oțelu Roșu este de peste 85 de hectare.

viewscnt
Afla mai multe despre
siderurgie otelu rosu
combinat siderurgic otelu rosu
grupul rus mechel
laminorul danube metallurgical enterprise ldme