Grupul italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători siderugici din Europa, care deține de mai demult în România fabrica de profil Donalam din Călărași și a repornit în iunie producția de oțel-beton la fostul combinat COS Târgoviște, redenumit Donalam Târgoviște, s-ar putea implica în proiectul construirii pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, situat la câțiva kilometri de combinat, a unei capacități de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare nucleare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de către compania americană NuScale.
RoPower Nuclear SA, compania de proiect înființată de Nuclearelectrica și Nova Power&Gas pentru centrala nucleară de la Doicești, a încheiat un memorandum de înțelegere cu Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, la pavilionul IAEA Atoms for Climate din cadrul COP 27.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Obiectivul memorandumului de înțelegere este de a explora oportunitățile de cooperare și de investiții în sprijinul dezvoltării primului proiect SMR din România, care ar putea avea un ″mare impact″ și în realizarea producției de oțel verde în România, a transmis Nuclearelectrica printr-un comunicat.
″Nuclearelectrica se angajează să implementeze primul proiect de reactor modular de mici dimensiuni din Europa, alături de proiectul retehnologizării unității 1 și proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă, la cele mai înalte standarde de securitate nucleară și sustenabilitate a mediului. Extinderea capacității nucleare urmărește să sprijine securitatea energetică a României și a regiunii, independența energetică și atingerea obiectivelor de decarbonare. În acest context, suntem bucuroși să anunțăm un nou pas în demersul nostru, un potențial nou partener în RoPower, Donalam SRL, parte a grupului AFV Beltrame, unul dintre cei mai importanți producători de oțel din Europa. AFV Beltrame Group împărtășește același angajament pentru sustenabilitate ca și noi și înțelege rolul energiei nucleare produse de SMR în atingerea obiectivelor internaționale privind schimbările climatice, asigurând în același timp securitatea energetică cu o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă și rezilientă″, a declarat CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.
Donalam este unul dintre marii consumatori de energie electrică din România.
"Suntem pe deplin dedicați îndeplinirii viziunii noastre pentru o afacere sustenabilă și transformării în realitate a planurilor noastre ambițioase de investiții pentru operațiunile noastre din România - centralele de la Călărași și Târgoviște, sustenabilitatea fiind o prioritate la nivel de grup. Securitatea energetică a devenit în ultima vreme un subiect de mare relevanță. Planul nostru de a construi, în viitorul apropiat, parcul fotovoltaic de la Târgoviște, precum și parteneriatul cu RoPower, sunt două dintre soluțiile pentru a ne asigura accesul la energie sustenabilă și la prețuri accesibile pe termen lung", a spus Carlo Beltrame, CEO Romania&France și Business Development Manager al AFV Beltrame Group.
CITEȘTE ȘI Planul în 10 puncte de încheiere a războiului prezentat de Zelenski summitului G20Potrivit Nuclearelectrica, în România, SMR-urile vor fi implementate în complementaritate atât cu reactoarele de mare capacitate, cât și cu sursele regenerabile, proiectul SMR din România prevăzând, de asemenea, adăugarea unei capacități de producție solară în cadrul aceluiași complex energetic.
″Soluția comună nucleară și regenerabilă ar reprezenta nu numai o capacitate de producție optimă, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o viziune a surselor de generare pentru rețeaua electrică a viitorului. RoPower se angajează ferm să dezvolte o centrală electrică de ultimă generație, cu un angajament puternic privind siguranța nucleară și durabilitatea mediului, care va fi realizată atât prin înlocuirea unei foste instalații pe bază de cărbune cu o producție de energie curată, cât și prin parteneriate cu companii care au trecut sau intenționează să treacă la producții durabile pentru a-și reduce semnificativ amprenta de carbon″, se mai afirmă în comunicat.