Prețul gazelor pe BRM, în creștere în urma intrării în revizie a zăcământului OMV Petrom de la Hurezani, care a redus producția internă cu 15%. Importurile s-au dublat

Prețul gazelor pe BRM, în creștere în urma intrării în revizie a zăcământului OMV Petrom de la Hurezani, care a redus producția internă cu 15%. Importurile s-au dublat

Stația Petrom de la Hurezani

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 oct 2023

Prețul spot al gazelor de pe Bursa de Mărfuri (BRM) a crescut pentru a patra zi consecutiv, tensiunilor geopolitice adăugându-se și diminuarea producției interne cu aproape 15% ca urmare a intrării în revizie planificată a zăcământului de la Hurezani, operat de OMV Petrom.

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom

Detalii aici

Marți, pe piața pentru ziua următoare au fost tranzacționați 37 GWh cu livrare în ziua de miercuri la un preț mediu de 182,3 lei/MWh, cu aproape 4% mai ridicat decât prețul mediu înregistrat în ziua precedentă, de 175,5 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Marți, producția internă s-a ridicat la 20,8 milioane mc, în scădere cu peste 3 milioane mc față de cea din zilele precedente, în urma intrării în revizie a zăcământului de la Hurezani.

Surse din piață au declarat, pentru Profit.ro, că revizia zăcământului operat de OMV Petrom este una programată de mult timp și că va dura până pe 20 octombrie.

DOCUMENT Pe lângă indexarea cu inflația: proiect de triplare a redevențelor petroliere. Se vrea și redevență minimă trimestrială pe zăcământ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Pe lângă indexarea cu inflația: proiect de triplare a redevențelor petroliere. Se vrea și redevență minimă trimestrială pe zăcământ

Până la acea dată, producția internă va fi mai redusă cu 3,5 milioane mc pe zi, reprezentând aproximativ 14,6% din actualul nivel al producției interne.

Scăderea producției internă a fost compensată de majorare importurilor din Bulgaria, care de la începutul lunii se înjumătățise.

Astfel, dacă la începutul lunii octombrie, România a importat din Bulgaria în medie aproximativ 70 GWh/zi, marți nivelul importurilor s-a dublat la aproximativ 140 GWh sau 13,2 milioane mc.

Din aceștia, 6,7 milioane mc au fost reexportați către Ungaria și 2,5 milioane mc către Ucraina.

Doar 3,6 milioane mc au fost înmagazinați față de media de 9 milioane din ultimele zile. Motivul: nu prea mai au unde să fie injectate gaze, gradul de umplere a depozitelor situându-se la începutul acestei săptămâni la peste 99,66%.

Vast Resources a strâns peste 2 milioane de dolari prin plasarea de acțiuni, pentru România CITEȘTE ȘI Vast Resources a strâns peste 2 milioane de dolari prin plasarea de acțiuni, pentru România

Prețurile gazelor de pe piețele spot au coborât săptămâna trecută sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii interni sunt obligați să-l practice în raport cu furnizorii autohtoni în vederea acoperirii consumului casnic și cel al producătorilor de energie termică (PET-urilor), în urma umplerii depozitelor existând un surplus de gaze pe piața internă.

Odată cu sporirea tensiunilor geopolitice ca urmare a atacului Hamas din Israel, prețurile au început să crească atât pe piețele europene, cât și pe cea autohtonă.

Gazele comercializate vineri cu livrare în ziua următoare, sâmbătă, au fost tranzacționate la un preț mediu de 137,6 lei/MWh (27,7 euro), în timp ce cele licitate luni, cu livrare în ziua de marți, au urcat la 175,5 lei/MWh (35,32 euro/MWh), după ce cu numai o zi înainte avansaseră la 164,9 lei/MWh (33,19 euro/MWh). Gazele pentru ziua de marți au înregistrat o apreciere de alte 4 procente, ajungând la 182,3 lei/MWh (36,7 euro/MWh), cu o treime peste cele cu livrare în ziua de sâmbătă.

Prețurile de pe BRM sunt mai mici cu 7,3 euro/MWh decât cele de pe principala bursă regională, cea austriacă CEGH. Gazul cu livrare în ziua de miercuri au crescut la Viena cu 10%, de la 40 euro/MWh la 44 euro/MWh

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
brm
conflict
reducere
producție internă
hurezani
omv petrom