Ministerul Finanțelor Publice (MFP) nu are deocamdată o estimare privind încasările la bugetul din stat din supraimpozitarea cu 350 lei/tonă a țițeiului prelucrat de OMV Petrom la rafinăria Petrobrazi, măsură introdusă de coaliția de guvernare în legislația contribuției de solidaritate din petrol și gaze și adoptată miercuri de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională, în urma cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.
Supraimpozitarea țițeiului rafinat la Petrobrazi a înlocuit prevederile inițiale ale legii de modificare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, care erau menite să oblige și OMV Petrom la plata contribuției și la care compania a reacționat virulent, numindu-le neconstituționale.
″În ceea ce privește partea de evaluare a impactului bugetar al amendamentelor aduse, acestea sunt încă în analiză. (...) Efectul bugetar al acestei măsuri este încă în analiză″, a declarat, răspunzând unei întrebări, Georgeta Toma, șefa Serviciului Impozit pe Profit din cadrul Direcției Generale de Legislație Cod Fiscal și Reglementari Vamale din MFP, la dezbaterea din Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a amendamentelor aprobate anterior de Senat.
OMV Petrom a procesat anul trecut 4,241 milioane tone de țiței și condensat la rafinăria Petrobrazi, potrivit raportului său anual pe 2022, din care ar rezulta o obligație de plată la bugetul de stat de peste 1,48 miliarde lei.
Georgeta Toma, șefa Serviciului Impozit pe Profit din cadrul Direcției Generale de Legislație Cod Fiscal și Reglementari Vamale din MFP. Sursă foto: captură video Camera Deputaților
Cifra este mult sub estimările privind ″factura″ de plată a OMV Petrom pentru contribuția de solidaritate în situația în care activitățile vizate de contribuție ar fi avut o pondere de cel puțin 75% în cifra sa de afaceri, estimări care au mers de la minimum 3 miliarde lei până la 1 miliard de euro.