Compania greacă Gastrade a anunțat demararea exploatării comerciale a noului terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Alexandropoulis, facilitate care va diversifica și sursele de import ale României, Republicii Moldova și Ucrainei.
În 2019, când proiectul era doar schițat, compania românească de stat Romgaz a luat în calcul intrarea în acționariatul dezvoltatorului Gastrade, însă a renunțat în cele din urmă. Anul acesta, presa greacă a scris despre interesul Transgaz de a deveni acționar. Acționarii actuali ai Gastrade sunt antreprenoarea greacă Eleni-Asimina Copelouzos, compania americană Gaslog, societățile grecești de gaze naturale DEPA și DESFA, precum și cea bulgărească Bulgartransgaz, fiecare cu câte 20% din capital.
″Proiectul contribuie la securitatea, diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie în Europa Centrală și de Sud-Est, crescând decisiv rolul și importanța Greciei pe harta energetică actuală a Europei, unde devine un hub energetic pentru mai mult de nouă țări″, a anunțat acum compania elenă.
Implementarea proiectului a început să se materializeze pe 27 ianuarie 2022, când Gastrade a luat decizia finală de investiție (FID). Lucrările de construcție onshore și offshore din Alexandroupolis au progresat rapid, iar în februarie 2023 a demarat în Singapore construcția unității plutitoare de stocare și regazificare a GNL (FSRU).
FSRU a plecat din șantierul naval Seatrium la 26 noiembrie 2023, ajungând în apele Mării Traciei pe 17 decembrie 2023, unde a fost ancorată în poziția sa permanentă.
După finalizarea cu succes a testelor de punere în funcțiune și după emiterea a autorizației de funcționare din partea Ministerului Energiei și Mediului din Grecia, în vara anului trecut, proiectul a fost adus în stare de funcționare, permițând oficial începerea operațiunilor comerciale.
CITEȘTE ȘI Grecia demarează vânzarea unei participații de 10% la National Bank of Greece
Terminalul GNL din Alexandroupolis cuprinde, pe lângă unitatea FSRU, o conductă de gaze naturale submarină și terestră care conectează FSRU la sistemul național de transport al gazelor naturale (NNGTS), prin intermediul căruia va livra gaze naturale către Grecia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova și estul Ucrainei, precum și către Ungaria și vestul Slovaciei. FSRU are o capacitate maximă de regazeificare de 5,5 miliarde de metri cubi pe an.
″În prezent, 14 companii elene și internaționale participă la proiect din punct de vedere comercial, angajând aproape întreaga capacitate a terminalului până cel puțin în 2030. Demararea operațiunilor comerciale în cadrul proiectului marchează și consolidarea inițiativei Coridorul vertical, cu o dinamică semnificativă, menită să creeze un centru comercial de gaze naturale pentru Europa Centrală și de Sud-Est″, menționează Gastrade.