Fluxurile de gaze naturale în Europa au fost reluate, marți noapte, după întreruperea ca urmare a exploziei de la terminalul Baumgarten, care a condus la instaurarea unei stări de panică pe piețele europene de gaze naturale. Marți seară, în jurul orei 22:00 (ora României), principalul acționar al terminalului, OMV, a anunțat reluarea în câteva ore a fluxurilor de gaze naturale către Italia, principalul stat aflat în pericol de nealimentare în urma exploziei.
Aflați sub o presiune considerabilă atât din partea furnizorului, Gazprom, dar și a beneficiarilor, austriecii de la OMV au reușit, în câteva ore, să găsească soluți pentru deblocarea fluxului de gaze către Italia, Germania și Ungaria. Potrivit directorului executiv al terminalului, fluxurile au fost reluate cu puțin înaintea miezului nopții.
"Am reușit să reluăm operațiunile pe toate traseele de tranzit înainte de miezul nopții și, în prezent, acestea sunt 100% operaționale", a declarat directorul general al Gas Connect Austria GmbH, Harald Stindl, citat de Bloomberg.
CITEȘTE ȘI VIDEO ULTIMA ORĂ Prețurile gazelor urcă la maximul ultimilor 8 ani în Europa, după o explozie la terminalul Baumgarten din Austria, la care OMV este acționar majoritarMiercuri dimineață, gazul tranzacționat pe cea mai importantă bursă de gaz din Europa, cea londoneză, s-a apreciat cu 0,4%, însă mult sub creșterea de peste 20% înregistrată marți, când gazul natural a atins cel mai înalt nivel din ultimii 8 ani.
Acțiunile OMV, principalul acționar al terminalului Baumbarten cu 51%, pe bursa vieneză s-au depreciat ieri cu aproximativ 2%, apreciindu-se în a doua parte a zilei, după ce știrea exploziei condusese la o pierdere de 3% în prima parte a zilei.
Compania și poliția austriacă vor analiza în continuare circumstanțele exacte ale exploziei, care pot fi legate de un sistem de filtrare nou instalat la terminal, explicat directorul Gas Connect Austria GmbH. Numărul răniților a crescut de la 18 la 21.
Principalul stat european afectat de explozie era Italia care, potrivit Platts, ar fi trebuit să fie alimentat marți cu 108 milioane de metri cubi de gaz rusesc și 8 milioane de metri cubi gaz de proveniență germană, prin intermediul terminalul Baumgarten. Gazprom anunțase deja că analizează identificarea unor rute alternative de transport al gazului său către Italia.
Marți, gazul pe piața spot italiană se tranzacționa cu 45 de euro/MWh, un nivel dublu față de cel de închidere al zilei precedente, de 23,7 euro/MWh. De altfel, ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, anunțase că Italia va declara starea de urgență cu privire la livrările de energie.
În Austria prețul spot al gazului a fost marți de 35 euro/MWh, cu 13 euro peste nivelul de închidere al zilei de luni, de 21,32 euro/MWH.