FOTO Căldură și apă caldă în București: centralele provizorii închiriate pentru alimentarea locuitorilor din nord-est vor fi puse în funcțiune cel mai probabil abia după iarna aceasta, când totuși ar fi cea mai presantă nevoie

FOTO Căldură și apă caldă în București: centralele provizorii închiriate pentru alimentarea locuitorilor din nord-est vor fi puse în funcțiune cel mai probabil abia după iarna aceasta, când totuși ar fi cea mai presantă nevoie
scris 12 oct 2021

Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), a lansat procedura de achiziție publică prin care vrea să închirieze capacități provizorii modulare de producție de agent termic pe gaze naturale de până la 70 MW (60 Gcal/h), pe care să le instaleze în cartierul Titan pentru întărirea siguranței alimentării zonei de nord-est a Bucureștiului, însă din documentația de atribuire, analizată de Profit.ro, rezultă că acestea ar putea fi puse în funcțiune abia după iarna aceasta, când totuși ar fi cea mai presantă nevoie de ele.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Centralele modulare închiriate, odată instalate, ar putea rămâne în funcțiune timp de 3 ani sau chiar mai mult, în funcție de cât de repede va fi construită o nouă centrală în cogenerare cu putere instalată de 40 MW și 250 Gcal/h de către Titan Power SA, compania deținută de SAPE SA și Electrocentrale Grup, ambele controlate integral de către Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Primul tren autonom, testat cu succes în Germania CITEȘTE ȘI VIDEO Primul tren autonom, testat cu succes în Germania
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Licitația a fost demarată foarte recent, după un proces de consultare a pieței care a durat circa 2 luni. Scopul achiziției este compensarea pierderilor mari din rețeaua de transport și distribuție a Termoenergetica, precum și a distanței mari dintre CET Sud și nord-estul Bucureștiului, care afectează continuitatea și calitatea alimentării cu căldură și apă caldă a locuitorilor din această zonă.

Astfel, Termoenergetica vrea să închirieze capacități modulare de producere de energie termică și apă de adaos cu putere termică instalată între 30 și 60 Gcal/h, care să fie instalate pe un teren de pe amplasamentul fostei CET Titan, aflat în proprietatea companiei Titan Power SA. Acestea vor fi racordate la instalațiile de distribuție a gazelor, energiei electrice și apei curente existente pe amplasament, pentru alimentarea proprie, și vor livra energia termică produsă în rețeaua de termoficare a Termoenergetica.

FOTO Căldură și apă caldă în București: centralele provizorii închiriate pentru alimentarea locuitorilor din nord-est vor fi puse în funcțiune cel mai probabil abia după iarna aceasta, când totuși ar fi cea mai presantă nevoie
Rata anuală a inflației a urcat la 6,3% CITEȘTE ȘI Rata anuală a inflației a urcat la 6,3%

Compania municipală va trebui să încheie contracte de furnizare de gaze și electricitate și pentru centralele modulare închiriate.

"Durata de închiriere va fi de 3 ani de la punerea în funcțiune a capacităților modulare de producere a energiei termice și a apei de adaos, cu posibilitate de prelungire, în funcție de implementarea proiectului Titan Power SA de realizare a unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență pe amplasamentul fostei CET Titan", se menționează în caietul de sarcini.

Uniunea Europeană ”va începe să se prăbușească” dacă nu va ataca decizia curții constituționale din Polonia privind prevalența legislației naționale CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană ”va începe să se prăbușească” dacă nu va ataca decizia curții constituționale din Polonia privind prevalența legislației naționale

Valoarea maximă a achiziției, pe un an de zile, este estimată de Termoenergetica la aproape 40 milioane lei plus TVA, suma minimă pregătită fiind de 13,18 milioane lei plus TVA.

Termenul-limită de primire a ofertelor este 15 noiembrie. Durata de montare și punere în funcțiune a capacităților modulare este de minimum 4 luni și maximum 6 luni de la semnarea contractului de închiriere, interval în care vor trebui obținute și toate avizele, acordurile și autorizațiile prevăzute de legislația în vigoare, potrivit documentației de atribuire.

Volkswagen caută o țară din Europa de Est pentru o fabrică de baterii. România - exclusă! CITEȘTE ȘI Volkswagen caută o țară din Europa de Est pentru o fabrică de baterii. România - exclusă!

Asta înseamnă că este foarte posibil ca punerea în funcțiune să fie abia după luna martie a anului viitor, adică după sezonul rece 2021-2022.

La jumătatea lunii mai, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru Profit.ro că propusese fostei conduceri a Termoenergetica încă din martie 2021 să închirieze și să instaleze capacități provizorii de producție de agent termic în Titan, însă aceasta nu a făcut nimic în această privință.

Noi obligații și taxe pentru producători privind deșeurile de medicamente. Farmaciile, obligate să le colecteze de la populație CITEȘTE ȘI Noi obligații și taxe pentru producători privind deșeurile de medicamente. Farmaciile, obligate să le colecteze de la populație

"Încă ar fi timp, în 6 luni poate fi finalizat proiectul, pentru ca respectivele capacități să înceapă să producă în noiembrie-decembrie. Eu încep să cred că este vorba de rea-voință. Atât timp cât nu dai drumul unor capacități, chiar provizorii, de producție a energiei termice astfel încât în iarna asta să echilibrăm cât de cât rețeaua de energie termică a Bucureștiului, mi se pare că nu vrei, că tragi frâna în ceea ce privește rezolvarea problemei măcar pentru această iarnă", spunea atunci ministrul.

La finalul lunii trecute, Popescu a declarat că, din punctul său de vedere, nu se pune problema renunțării la subvențiile pe care primăriile le acordă operatorilor de termoficare centralizată din bugetele locale, pentru că aceste subvenții sunt menite să acopere pierderile tehnologice din rețele, nefiind normal ca cetățenii să suporte aceste pierderi pe facturi. El a făcut această declarație după ce jurnaliștii i-au semnalat faptul că premierul Florin Cîțu exprimase recent o poziție potrivit căreia s-ar putea renunța la această subvenționare, în contextul compensațiilor pe care Guvernul intenționează să le acorde consumatorilor casnici în urma scumpirilor masive ale energiei și gazelor naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
capacitati modulare producere energie termica titan bucuresti
pret gigacalorie
subventie gigacalorie
scumpire gigacalorie
termoenergetica caldura la iarna