Prețul mediu zilnic al energiei de pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM și pe care este tranzacționată aproximativ 50% din energia consumată în România, a bătut luni, pentru a doua zi consecutiv, recordul istoric, ajungând la 1.155,63 lei/MWh (sau 233,6 euro/MWh) pentru energia ce urmează a livrată marți. Este cel mai ridicat preț spot înregistrat în Europa.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
Cotația medie de luni (pentru energia ce urmează a fi livrată marți) este cu aproape 15% peste cea de duminică, zi în care a fost depășit pentru prima dată pragul de 1.000 de lei/MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Majorarea prețului din România a urcat și valoarea la care au fost efectuate tranzacții pe piața spot din Ungaria, cu 18,3%, prețurile PZU de la Budapesta ajungând și ele la un nivel de 228,7 euro/MWh.
Pe poziția a treia în clasamentul celor mai scumpe piețe PZU de luni se situează Italia, cu un preț de 218 euro/MWh, urmată de alte state din regiunea de sud-est a Europei (Serbia, Grecia și Bulgaria) cu prețuri de peste 200 de euro/MWh.
Începând cu ora 08:00 a dimineții zilei de luni, România a fost importator net de energie electrică, media orară a importurilor fiind de aproximativ 1.400 MW.
Prețul orar și volumele tranzacționate luni pe piața PZU operată de OPCOM
Producția de energie regenerabilă a fost una scăzută, de aproximativ 500 MW (dintr-o capacitate totală instalată de 3.000 MW) în cazul energiei eoliene, și de aproximativ 200 MW (cu un maxim de 315 MW, dintr-o capacitate instalată totală de aproximativ 1.400 MW) în cazul energiei solare.
CITEȘTE ȘI VIDEO Criza energetică a Chinei poate afecta întreaga lume de sărbători: de la iPhone și mașini, la mâncarePonderea totală a producției regenerabile a fost de puțin peste 10%, greul ducându-l producția de energie hidro (aproximativ 30%), nuclee și hidrocarburi (câte 21%) și cărbune (15-17%).
Evoluția producția și consumului de energie de luni (Sursa: Transelectrica)
Cum era de așteptat, a fost înregistrat și recordul prețului orar al energiei tranzacționate pe piața PZU operată de OPCOM, pentru cea furnizată marți în intervalul 18:00-19:00, de 1577 lei/MWh, fiind depășit recordul stabilit cu numai o zi înainte, de 1.535 lei/MWh pt intervalul 19:00-20:00 de luni.
Miercurea trecută, piața europeană a gazelor (care au ajuns și la prețuri de 150 euro/MWh) și cea a energiei electrice au avut o zi infernală. Prețul pentru ziua următoare (PZU) la electricitate din întreaga Europă fost unul extrem de ridicat, de peste 300 euro/MWh în majoritatea statelor din Europa occidentală. Numai pe piețele din Polonia, România și Bulgaria au fost prețuri care s-au situat sub 200 de euro/MWh.