Semnal că Fondul Proprietatea nu crede în plafonarea prețurilor producătorilor de energie din România. Scumpirea galopantă a acesteia a dus probabil "la ceruri" profitul Hidroelectrica în ultimele 3 luni

Semnal că Fondul Proprietatea nu crede în plafonarea prețurilor producătorilor de energie din România. Scumpirea galopantă a acesteia a dus probabil "la ceruri" profitul Hidroelectrica în ultimele 3 luni
scris 8 oct 2021

Fondul Proprietatea (FP), care deține 20% din capitalul companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, semnalează că amplificarea scumpirilor de pe piețele angro de electricitate din ultima perioadă a majorat semnificativ profitul Hidroelectrica în trimestrul III al anului și în primele 9 luni din 2021, perspectivele pentru viitor ale companiei fiind de asemenea optimiste din acest punct de vedere.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Astfel, administratorul FP, Franklin Templeton, apreciază că, pe baza datelor preliminare pe care le deține, "există o mare probabilitate ca, la următoarea raportare, VAN (valoarea activului net – n.r.) să fie cu cel puțin 5% mai mare decât cea mai recentă VAN raportată de Fond, datorată în principal actualizării evaluării deținerii Fondului în Hidroelectrica SA".

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Foștii demnitari PCR nu pot beneficia de Legea recunoștinței CITEȘTE ȘI DECIZIE Foștii demnitari PCR nu pot beneficia de Legea recunoștinței
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La precedenta raportare de acest tip, din august, activul net al FP era de 11,029 miliarde lei, 5% din această sumă însemnând peste 551 milioane lei. La jumătatea anului, participația de 20% a FP la Hidroelectrica era estimată la 6 miliarde lei, evaluarea întregului capital al companiei fiind astfel de 30 miliarde lei.  

Anunțul administratorului FP vine în pofida promisiunii premierului demis Cîțu că un eventual viitor Guvern PNL cu puteri depline, condus de el, va plafona prețurile la energie în România, idee susținută și de președintele Klaus Iohannis. Asta ar putea însemna că Franklin Templeton consideră că, dacă va fi luată această măsură, plafonarea nu va viza prețurile practicate de producători. Până la abrogarea celebrei și controversatei OUG nr. 114/2018, care a însemnat și liberalizarea pieței, Hidroelectrica și Nuclearelectrica erau obligate să livreze energie la prețuri reglementate pentru consumatorii casnici, fixate sub nivelurile din piață.

Cîțu caută acum responsabilii pentru dezastrul din valul 4: Cineva din Ministerul Sănătății a tergiversat 5 luni achiziția unui medicament pentru COVID CITEȘTE ȘI Cîțu caută acum responsabilii pentru dezastrul din valul 4: Cineva din Ministerul Sănătății a tergiversat 5 luni achiziția unui medicament pentru COVID

Prețul mediu al energiei tranzacționate pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la bursa OPCOM a crescut cu aproape 75% în doar 3 luni, de la 378,82 lei/MWh în iunie la 662,15 lei/MWh în septembrie 2021. În septembrie 2020, prețul mediu a fost de numai 222,69 lei/MWh.

Hidroelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 1,687 miliarde lei, de două ori mai mare față de cel din perioada similară din 2020, de 805,5 milioane lei. De asemenea, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 77,9% în primele șase luni, la 3,2 miliarde lei. La sfârșitul lunii iunie 2021, poziția de numerar a companiei se ridica la 3,87 miliarde lei. Acționarii au aprobat în luna mai distribuirea a 1,29 miliarde lei ca dividende aferente profitului net al anului 2020 și de 1 miliard de lei ca dividende speciale din rezultatul reportat.

Adrian Năstase a depus cerere de reabilitare CITEȘTE ȘI Adrian Năstase a depus cerere de reabilitare

Aceste rezultate au fost obținute în condițiile în care, în cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 10,48 TWh, în creștere cu 33,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 10,11 TWh, în creștere cu 45,9% față de primele 6 luni din 2020. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice de către Hidroelectrica a fost de 283,4 lei/MWh, în creștere cu 41,1% față de ianuarie-iunie anul trecut.

Hidroelectrica este controlată de către Ministerul Energiei, cu 80% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
plafonare pret energie
profit hidroelectrica
dividende hidroelectrica