Începând de astăzi, stațiile de alimentare cu carburanți din întreaga Uniune Europeană, plus alte 6 state europene, vor avea noi etichete, după modelul celor existente pe aparatele electrocasnice. Numele benzinei și cel al motorinei cumpărate vor fi aceleași ca și până în prezent, însă, în plus, pe toate pompele vor trebui afișate noile etichete care descriu tipul de carburant și conținutul acestuia.
În România, marile companii distribuitoare de carburanți au implementat din timp prevederile unei directive UE din 2014, care obligă afișarea acestor etichete în stații.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Însă nu numai companiile comerciante ce carburanți vor trebui să afișeze noile etichete, ci și companiile producătoare de autovehicule vor fi obligate să facă același lucru. Afișarea va fi făcută pe interiorul ușiței de alimentare a rezervorului, pentru ca șoferii să poată ști cu ce tip ce carburant funcționează automobilul.
Șoferii vor achiziționa tot benzină standard 95 și extra 99 de la OMV Petrom sau Efix 95 sau Efix S98 de la Rompetrol, numai că, pe lângă aceste denumiri, pompele vor trebui să mai afișeze și etichete cu E5 (în cazul benzinei cu cifră octanică 95 sau 98 și cel mult 5% etanol), E10 (în cazul benzinei cu cifră octanică 95 sau 98 și 10% etanol) și E85 (în cazul benzinei cu 85% etanol, pentru vehicule compatibile cu acest tip de carburant).
Similar în cazul motorinei. Denumirea produsului va fi aceeași (motorină Standard și Motorină extra (în cazul OMV Petrom) sau Efix 51 și Efixs 55 (în cazul Rompetrol), pe lângă aceasta fiind obligatorie însă și afișarea etichetelor B7 (cu 7% biodiesel), B10 (cu 10% biodiesel, sortiment ce urmează a fi introdus la vânzare odată cu 1 ianuarie 2019, când legislația din România va crește procentul de etanol și biodiesel în carburanți) și XTL (o motorină produsă sintetic, care ar trebui să apară și pe piața autohtonă).
Toate tipurile de benzină vor trebui să conțină litera E și un număr încadrat de un cerc, iar toate tipurile de motorină litera B urmat de un număr scris într-un pătrat. Rombul este figura geometrică alocată carburanții alternativi, care va cuprinde fie formula H2 (hidrogen), fie LPG (gaz petrolifer lichefiat), fie LNG (gaz natural lichefiat), fie CNG (gaze naturale compresate).
Celelalte state europene, care nu sunt membre ale UE, dar în care va fi aplicată această directivă europeană adoptată în 2014, sunt Islanda, Norvegia, Lichtenstein, Macedonia, Serbia, Elveția și Turcia.