Fondul Proprietatea se revoltă împotriva reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: proiectul este nefezabil și poate crea mari prejudicii acționarilor!

Fondul Proprietatea se revoltă împotriva reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: proiectul este nefezabil și poate crea mari prejudicii acționarilor!
scris 3 nov 2016

Fondul Proprietatea, acționar al Nuclearelectrica, apreciază că proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, dezvoltat de Nuclearelectrica în parteneriat cu China General Nuclear Power, este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor companiei în cazul în care este continuat.

Fondul se revoltă astfel după ce Ministerul Energiei a votat, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor companiei Nuclearelectrica din 17 octombrie, împotriva propunerii de întocmire a unui raport privind sumele cheltuite până în acest moment de companie pentru proiectul construcției reactoarelor 3 și 4.

Urmărește-ne și pe Google News

“Suntem foarte surprinși și dezamăgiți de votul Ministerului Energiei, având în vedere că aceasta creează un precedent periculos și desconsideră în totalitate principiul transparenței în companiile de stat, care este pe de altă parte promovat și susținut atât de Guvern, cât și de Ministerul Energiei în baza legislației privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Proiectul reactoarelor 3 și 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar acționarii companiei au dreptul sa cunoască detalii privind cheltuielile generate de proiect până în acest moment. Având în vedere că Nuclearelectrica este o companie listată pe bursa de valori, Ministerul Energiei ar trebui cu atât mai mult să respecte cerințele de transparență și raportare aplicabile companiilor listate, spre beneficiul companiei și al tuturor acționarilor săi. Având in vedere situația actuală a pieței energiei electrice, precum și prognozele pe termen lung, Fondul Proprietatea consideră că proiectul privind construcția Reactoarelor 3 și 4 este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat", afirmă Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment  și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

El evocă ultimele declarații publice ale reprezentanților Ministerului Energiei, conform cărora acest proiect va recupera valoarea investiției doar la un preț al energiei electrice de 82 de euro/MWh, în timp ce prețul actual pe piața OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh.

Încă nu ne înțelegem cu partea chineză la Cernavodă III-IV. CGN vrea implicarea directă a statului român în proiect CITEȘTE ȘI Încă nu ne înțelegem cu partea chineză la Cernavodă III-IV. CGN vrea implicarea directă a statului român în proiect

Această diferență de preț arată clar, în opinia Fondului Propruetatea, că proiectul este nefezabil.

Ministerul Energiei a calculat că proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă ar fi rentabil la un preț al energiei de 82 euro/MWh, în condițiile în care, în prezent, pe piața românească, energia electrică se tranzacționează engros la cotații de sub 40 euro/MWh.

Este vorba despre prețul minim de vânzare al energiei electrice care ar urma să îi fie garantat investitorului prin așa-numitul mecanism al contractului pentru diferență.

Guvernul a transmis la începutul acestui an, prin intermediul Consiliului Concurenței, răspunsuri la un chestionar trimis de autoritatea europeană din domeniul concurenței și ajutorului de stat, DG Competition, cu privire la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

Furnizarea de cash către clienți nu va mai fi o obligație pentru magazine, ci doar o posibilitate. Sistemul a fost avizat de Parlament CITEȘTE ȘI Furnizarea de cash către clienți nu va mai fi o obligație pentru magazine, ci doar o posibilitate. Sistemul a fost avizat de Parlament

"Au fost transmise, către Consiliul Concurenței, răspunsurile la un chestionar remis de DG Competition, în urma semnării memorandumului de înțelegere (între Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation privind construirea rectoarelor 3 și 4 de la Cernavodă – n.r.); a fost informată în principiu DG Competition cu privire la acest demers și este în curs de pregătire o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la acest proiect", se arăta într-un document guvernamental elaborat la finalul lunii februarie 2016.

În document se mai menționa că statul are în vedere dezvoltarea unui mecanism de suport pentru investiția necesară dezvoltării proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, prin intermediul așa-numitului "contract pentru diferență", și că va comanda un studiu pentru dezvoltarea acestui mecanism de suport și pentru elaborarea legislației necesare implementării acestuia.

Acționarii Nuclearelectrica, companie controlată de Ministerul Energiei, au aprobat, recent, prelungirea până pe 20 decembrie a negocierilor cu China General Nuclear Power pentru definitivarea documentelor investiției în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru înființarea companiei mixte care va dezvolta acest proiect.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înțelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro. Proiectul reactoarelor 3 și 4 presupune construcția a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
china general nuclear power
centrala nucleara cernavoda
cernavoda reactoarele 3 si 4
reactoarele 3 si 4
ministerul energiei
daniela lulache
radu dudau
contract pentru diferenta