Fondul Proprietatea ″dă din casă″ de la Enel: Furnizorii români de energie din grupul italian, nevoiți să împrumute de urgență sute de milioane de euro de la compania-mamă

Fondul Proprietatea ″dă din casă″ de la Enel: Furnizorii români de energie din grupul italian, nevoiți să împrumute de urgență sute de milioane de euro de la compania-mamă
scris 31 aug 2022

Enel Energie și Enel Energie Muntenia din grupul italian omonim, furnizori majori de energie electrică pe piața românească, au fost nevoiți să împrumute de urgență luna aceasta sute de milioane de euro de la compania-mamă din Italia, deși aveau deja contractate linii de finanțare de la bănci, din cauza crizei de lichiditate generată de scumpirea galopantă a electricității pe care o achiziționează pentru clienți de pe piețele angro, coroborată cu întârzierile mari cu care statul român rambursează furnizorilor costurile plafonării prețurilor pentru clienții finali.

Problema de lichiditate a întregii industrii de furnizare, dar și de distribuție de energie, este mai veche, după cum a relatat Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Platforma de socializare Truth Social a lui Donald Trump, interzisă în Google Play CITEȘTE ȘI Platforma de socializare Truth Social a lui Donald Trump, interzisă în Google Play

″Începând cu a doua parte a anului 2021, companiile se confruntă cu o situație de criză ce a lovit întregul sector energetic, ca urmare a creșterii prețurilor la energie, precum și ca urmare a schimbărilor legislative care au introdus scheme de suport guvernamental pentru consumatorii finali de pe piața de electricitate și gaz pînă la 31 martie 2023″, se arată în raportul semestrial al Fondului Proprietatea, care deține câte 12% din acțiunile celor doi furnizori Enel.

Potrivit sursei citate, în decembrie 2021 și martie 2022, Consiliile de Administrație a celor două companii au aprobat programe de finanțare-punte la valori de 235 milioane euro pentru Enel Energie și 255 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia, pentru acoperirea nevoilor curente.

ULTIMA ORĂ Mihail Gorbaciov a decedat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mihail Gorbaciov a decedat

În august 2022, dat fiind că necesarul de finanțare curent crește, iar băncile cu care companiile deja aveau contractate linii de finanțare nu au putut răspunde în timp optim, managementul a identificat o soluție de urgență, anume contractarea de împrumuturi de la divizia financiară a acționarului Enel Group, anume Enel Finance International NV, în valoare de 250 milioane euro pentru Enel Energie și 125 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia″, se menționează în document.

Grupul Enel a raportat pentru primul semestru al anului pierderi operaționale de 115 milioane euro pe sectorul de retail din România și de 51 milioane euro pentru activitatea locală de infrastructură și rețele. La nivelului întregului grup, Enel estimează că măsurile "adverse" ale Guvernului României din domeniul energiei au avut o contribuție totale negativă la EBITDA de 270 milioane euro.

GRAFICE Băncile au accelerat competiția pentru economisirile populației și firmelor, ducând dobânzile la depozite la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Au crescut, însă, și dobânzile la credite CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile au accelerat competiția pentru economisirile populației și firmelor, ducând dobânzile la depozite la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Au crescut, însă, și dobânzile la credite

În mai anul acesta, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România "afectează grav" rezultatele din această țară. "Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.

Guvernul pregătește acum înăsprirea legislației în energie, prin introducerea unei taxe de solidaritate.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
plafonare preturi energie
criza energetica
companiile enel romania
enel energie
enel energie muntenia
probleme financiare furnizori energie