Unitatea 1 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat luni după-amiază de la Sistemul Energetic National (SEN) ca urmare “a unui semnal fals care a declanșat unul din sistemele turbinei (lagăr), partea clasică a centralei”, conform Nuclearelectrica. Drept urmare, potrivit datelor Transelectrica, producția de energie nucleară a scăzut la 680 MW, de la nivelul de 1.350 MW înregistrat până la ora 16,24, ora producerii incidentului.
“În prezent, se analizează cauza exactă a acestei declanșări și, ulterior, se vor iniția demersurile de remediere și de sincronizare a Unității 1 la sistemul energetic național.”, informează compania.
Aceste acțiuni nu au niciun impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, susține compania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Interesant este că Unitatea 1 tocmai s-a aflat timp de o lună într-o revizie programată, care s-a încheiat pe 4 iunie.
“În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.500 de activități din următoarele programe: programul de mentenanță preventivă și corectivă; programul de inspecții; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente”, explica pe 4 iunie Nuclearelectrica.
În ultimul an au fost înregistrate mai multe opriri neplanificate ale unităților CNE Cernavodă. Ultima, la finalul lunii martie s-a soldat cu oprirea Unității 1 și reducerea cu 55% a puterii furnizate de Unitatea 2.
În pofida reducerii producției de energie nucleară de luni, ca urmare a deconectării Unității 1, România era în continuare exportator net de electricitate, exportând peste 300 MW, în principal ca urmare a producției ridicate de energie hidro (peste 3.300 MW).