Fondul Kazah-Român înființat de Rompetrol alături de stat anunță noi investiții, de 43 milioane dolari

Fondul Kazah-Român înființat de Rompetrol alături de stat anunță noi investiții, de 43 milioane dolari
scris 31 mar 2020

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), la care acționari sunt KazMunayGas International (KMGI-Grupul Rompetrol) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a aprobat recent două noi proiecte de investiții în sectorul energetic din România, cu o valoare totală de circa 43 milioane dolari.

Potrivit unui comunicat al Fondului, aceste proiecte vor crea sinergii cu procesele de producție ale rafinăriei Petromidia Năvodari (parte a companiei Rompetrol Rafinare) și valoare economică adăugată pentru ambele societăți.

Urmărește-ne și pe Google News

„Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român își continuă planul investițional pentru dezvoltarea de proiecte energetice, care vor crea noi locuri de muncă, contribuții la buget, aport de tehnologie „state of the art”, dar și cu un impact în susținerea economiei locale (servicii, produse, etc). În același timp, noile proiecte vor asigura și un randament de circa 11% pentru cei doi acționari ai Fondului - KMG International și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie”, a declarat în comunicat Iskander Abdibaitov, președintele Comitetului Director al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român.

Leul a urcat CITEȘTE ȘI Leul a urcat

KMG International deține 80% din acțiunile Fondului, restul capitalului fiind în posesia SAPE, controlată integral de Ministerul Economiei. Fondul a fost înființat în noiembrie 2018, ca parte a soluției, convenite în 2013, de reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român

Primul proiect de investiții menționat vizează construcția unei instalații de deparafinare pe platforma Petromidia, care va permite rafinăriei o importantă îmbunătățire a procesului de obținere a carburanților diesel pe perioada de iarnă. De asemenea, integrarea noii instalații în fluxul tehnologic al rafinăriei va permite și o creștere a producției de combustibil special pentru aviație, dar și o consolidare a securității energetice pe plan local.

"Impactul instalației de deparafinare se va reflecta și într-o creștere semnificativă a aportului Rompetrol Rafinare la bugetul de stat (accize, TVA). Cu un termen de finalizare estimat pentru septembrie 2022, valoarea investițională a acestui proiect se ridică la aproximativ 35 milioane USD, contribuția directă a Fondului fiind de circa 30%, iar diferența urmând să fie atrasă din surse financiare locale și/sau internaționale", se precizează în comunicat.

FOTO Atenționare - Continuă valul de campanii de tip scam. Atacatorii se folosesc acum de imaginea Mega Image CITEȘTE ȘI FOTO Atenționare - Continuă valul de campanii de tip scam. Atacatorii se folosesc acum de imaginea Mega Image

Al doilea proiect major aprobat de FIEKR vizează finanțarea proiectului de majorare cu peste 30% a producției de polimeri în cadrul diviziei de petrochimie a rafinăriei Petromidia, unicul producător de profil din România.

Proiectul de consolidare și creșterea a producției de polimeri urmărește conversia instalației de polietilene de înaltă densitate (HDPE) într-o instalație de polipropilenă (PP). Astfel, capacitatea anuală de producție PP se va majora de la 90.000 tone în prezent la 120.000 tone din 2022. Conversia va permite consolidarea locurilor de muncă pentru 75 de angajați și creșterea cu circa 0,5 milioane dolari a contribuției anuale a Rompetrol Rafinare către bugetul de stat.

"Această investiție se ridică la aproximativ 8 milioane de dolari și va asigura alinierea producției la cererea de produse petrochimice din regiune. Cu termen de finalizare iunie 2021, proiectul va fi finanțat integral din resursele proprii ale Fondului", mai afirmă sursa citată.

Violeta Alexandru: Cum vor fi dați bani pentru șomaj tehnic CITEȘTE ȘI Violeta Alexandru: Cum vor fi dați bani pentru șomaj tehnic

Cu o durată de 7 ani, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 și și-a propus alocarea unui nivel investițional de aproximativ 1 miliard dolari în dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. În mai 2019, prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor au fost aprobate primele două investiții majore ale Fondului -  construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local.

Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului. Aceasta va asigura agent termic și apă caldă menajeră pentru locuitorii orașului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia – energie electrică și abur tehnologic pentru susținerea activităților de obținere a produselor petroliere.

Fondul va finaliza în perioada imediat următoare procesul de selecție a unui contractor general pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction). Interesul pentru noua unitate este reflectat și de cele 17 companii locale și internationale care și-au arătat anterior dorința de a deveni furnizori de echipamente și soluții tehnologice.

Airbnb extinde perioada de facilități și lansează un fond pentru rezervări. Ce condiții sunt CITEȘTE ȘI Airbnb extinde perioada de facilități și lansează un fond pentru rezervări. Ce condiții sunt

La începutul lunii decembrie 2019, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a inaugurat o benzinărie în județul Timiș, o investiție de circa 1,3 milioane USD. În prezent, rețeaua sa de distribuție numără 20 de stații sub brandul Rompetrol și care comercializează exclusiv gama de carburanți auto Efix - produși de rafinăria Petromidia Năvodari.

În următorii 5 ani, Fondul și-a propus să ajungă la 84 benzinării in România (achiziția și modernizarea de stații existente, construcția a 66 noi stații), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuție, construcție) și peste 1.200 parteneri comerciali.

În prezent, nivelul total al investițiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridică la 290 milioane dolari, portofoliul fiind reprezentat de dezvoltarea rețelei de benzinării, construcția unei noi centrale de cogenerare și proiectele aprobate recent – instalația de deparafinare și conversia instalației HDPE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul kazah-român
rompetrol rafinare
kmg international
kazmunaygas
sape ministerul economiei