Explicația ministrului Economiei pentru înghețarea prețului la gaze: scumpiri "nejustificate" aprobate de ANRE

Explicația ministrului Economiei pentru înghețarea prețului la gaze: scumpiri "nejustificate" aprobate de ANRE
scris 30 mar 2020

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că, în privința gazelor naturale, ultima Ordonanță militară aprobată de MAI prevede înghețarea prețului acestuia din cauza faptului că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), singura care, în condiții normale, are atribuții de control al prețurilor în domeniu, a majorat recent în mod "nejustificat" prețul reglementat practicat de unii operatori în relația cu consumatorii casnici.

Ordonanța prevede că "În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă".

Urmărește-ne și pe Google News

"Nu este vorba despre o plafonare a prețului, ci de o blocare a cresterii acestuia. El poate să scadă, nu să crească. Măsura era necesară deoarece ANRE prevăzuse creșteri nejustificate de prețuri la anumiți operatori de gaze naturale. Lucrăm la un ordin pe care îl vom publica în Monitorul Oficial. Vrem să ne asigurăm că în domeniul energiei toată lumea acționează corect. Orice modificare de preț în jos trebuie să se regăsească și în buzunarele românilor. Nicio companie nu va avea de suferit. Dacă anumite companii credeau că vor fi favorizate și puteau crește cu 30% prețurile de la 1 aprilie, în timp ce prețul gazelor la producători scade, s-au înșelat", a spus Virgil Popescu, la Digi24.

Modificări la ordonanța pentru credite: Dobânda nu se va capitaliza la credite ipotecare, termen de 45 zile pentru cerere, posibilitatea celor cu restanțe să ceară facilitatea dacă achită ratele restante acum CITEȘTE ȘI Modificări la ordonanța pentru credite: Dobânda nu se va capitaliza la credite ipotecare, termen de 45 zile pentru cerere, posibilitatea celor cu restanțe să ceară facilitatea dacă achită ratele restante acum

Ulterior, ministrul a reluat ideea într-o postare pe Facebook: "Nu vreau ca în această perioadă de criză, de stare de urgență, să existe speculații de orice natură în domeniul energiei electrice și gazelor naturale. Vreau să mă asigur că toți cei din domeniul energiei electrice și gazelor naturale acționează corect și că există solidaritate cu toți românii. Atrag atenția că erau deja prevăzute de către ANRE niște creșteri de prețuri începând cu 1 aprilie - după părerea mea nejustificate - la anumiți operatori din domeniul gazelor naturale. Așadar, voi emite un ordin cu privire la explicarea blocării prețurilor la energie, gaze, apă și carburanți".

Pe 23 martie, ANRE a aprobat ordine de aprobare a unor noi prețuri reglementate pentru furnizorii de gaze care aprovizionează consumatori casnici. Toate ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 aprilie și să fie valabile până la 30 iunie, când piața consumatorilor casnici ar fi urmat să fie dereglementată complet. Înghețarea prețurilor prevăzută de recenta Ordonanță militară a MAI este valabilă doar pe perioada stării de urgență. Rămâne de văzut dacă va fi prelungită starea de urgență, iar dacă da, dacă va fi menținută și blocarea prețurilor la gaze și alte utilități.

Trebuie subliniat că, pentru cei doi mari furnizori care domină segmentul consumatorilor casnici, Engie și E.ON, care dețin cumulat o cotă de peste 93% din această piață, prețurile reglementate NU cresc, potrivit ordinelor ANRE respective. La Engie, se păstrează prețul din momentul de față, de 125,17 lei/MWh pentru pentru clienții casnici cu cel mai mic consum anual (de cel mult 280 MWh pe an). La E.ON, prețul reglementat chiar scade, de la 136,49 lei/MWh la 134,19 lei/MWh.

După Carrefour, și Mega Image anunță că îngheață prețurile CITEȘTE ȘI După Carrefour, și Mega Image anunță că îngheață prețurile

Cele două companii asigură distribuția și furnizarea reglementată a gazelor în 34 de municipii-reședință de județ, în București, precum și în multe alte localități din țară. În acestea, Engie sau E.ON sunt și furnizori impliciți sau de ultimă instanță pentru consumatorii casnici care nu au trecut în piața liberă, preferând să beneficieze în continuare de prețuri reglementate, aprobate de ANRE.

Cea mai spectaculoasă ieftinire este cea aprobată de ANRE pentru Mehedinți Gaz, care asigură furnizarea casnică în Drobeta Turnu Severin, municipiul de baștină al ministrului Popescu: prețul reglementat scade cu aproape 63%, de la 143,84 lei/MWh la numai 53,58 lei/MWh. Virgil Popescu a avut în trecut mai multe "meciuri" cu Mehedinți Gaz, inclusiv unul în justiție.

La extrema opusă, printre cei mai importanți jucători pentru care ANRE a aprobat majorări se numără Premier Energy, în cazul căruia prețul reglementat crește, pentru casnicii cu cel mai mic consum, cu aproape 21%, de la 134,11 lei/MWh la 161,94 lei/MWh. Premier Energy, deținută indirect de fondul de investiții Emma Capital, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia și nou proprietar al PRO TV, furnizează gaze în regim reglementat în principal în Ilfov (peste 30 de localități) și în alte județe din sudul țării, dar și în unități administrativ-teritoriale din Timiș sau Satu Mare.

Majoros, Telekom: Nu dăm afară salariați și nu trimitem în șomaj. Am putea avea probleme dacă clienții încep să nu plătească pentru că nu au unde CITEȘTE ȘI Majoros, Telekom: Nu dăm afară salariați și nu trimitem în șomaj. Am putea avea probleme dacă clienții încep să nu plătească pentru că nu au unde

Ordinele ANRE de modificare de la 1 aprilie a prețurilor reglementate la gaze pentru populație au fost emise după adoptarea, în februarie, a unei noi Metodologii de stabilire a acestora.

Aceasta prevede că (1) Costurile pentru gazele naturale achiziționate de către furnizori din surse curente se recunosc luând în considerare prețurile de achiziție a gazelor naturale după cum urmează:a) pentru gazele naturale achiziționate de către titularul de licență din producția internă curentă, la prețuri ce nu pot depăși valoarea de 68 lei/MWh (plafonul de preț din OUG nr. 114/2018), indiferent de vânzător, la care se adaugă costul serviciilor de rezervare de capacitate de intrare în SNT;b) pentru gazele naturale achiziționate prin tranzacții pe piața de echilibrare, în scopul echilibrării între furnizori, este recunoscut prețul mediu ponderat realizat de către titularul de licență pentru toate cantitățile achiziționate, cu livrare în luna analizată.

"(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică contractelor cu livrări directe (spre exemplu: prin conductele din amonte, prin conducte dedicate etc.) dacă, din punct de vedere tehnic, nu există posibilitatea de achiziție a gazelor naturale din altă sursă, situație în care se recunoaște prețul aferent tranzacțiilor respective.(3) Diferențele de costuri de achiziție înregistrate de către furnizori și nerecuperate prin prețurile practicate se vor recupera/ceda prin includerea acestor diferențe în prețurile reglementate la clienții casnici, până la data de 30 iunie 2020.(4) Valoarea calculată a diferențelor de costuri de achiziție va fi comunicată furnizorilor în vederea stabilirii, de comun acord, a nivelului componentei de recuperare/cedare. În situația în care nivelul componentei nu se agreează, ANRE are dreptul să decidă", stipulează metodologia.

După cum a relatat Profit.ro, supraoferta de gaz de pe piața internă și europeană, prețurile futures scăzute de pe piețele europene, posibilitatea importării a peste 2,3 TWh din Ungaria la preț de hub și depozitele din România pline în proporție de 60% pun o presiune constantă pe prețul angro al gazului. Astfel, nu numai gazul pentru această vară, când ar trebui să fie făcută liberalizarea pieței, ci și cel pentru iarna viitoare se anunță a fi unul ieftin. Pe 2 martie a fost realizată prima tranzacție cu livrare în trimestrul al patrulea, la un preț cu o treime mai mic decât nivelul tranzacțiilor similare efectuate în 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze
majorare pret reglementat gaze
pret reglementat gaze populatie
liberalizare pret gaze
virgil popescu ministerul economiei
anre preturi reglementate gaze