Prețul petrolului Brent, de referință la bursa din Londra, a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, în timp ce țițeiul WTI, de referință pe piața americană, a coborât sub 20 de dolari pe baril, pentru scurt timp, din cauza temerilor în creștere că blocajul impus la nivel mondial ar putea dura luni de zile, iar cererea de carburanși va scădea în continuare, transmite Reuters.
În timp ce Arabia Saudită și Rusia ar urma să inunde piața cu petrol de luna viitoare, producătorii și transportatorii încearcă să stocheze petrolul, pe fondul scăderii cererii, scrie News.ro
Potrivit estimărilor, pandemia de coronavirus va provoca o scădere a cererii de carburant de cel puțin 20% la nivel mondial, ca efect al restricțiilor impuse de guverne pentru limitarea răspândirii virusului.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ordonanță militară: Angajații vitali pentru sistemul energetic național intră în izolare la locul de muncă. Refuzul se poate sancționa și penalContractele futures pentru petrolul Brent au scăzut luni cu 10%, la 22,39 dolari pe baril, în timp ce cotația petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 6,1%, la 20,18 dolari pe baril.
În timpul tranzacțiilor, petrolul Brent a fost cotat la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după martie 2002, în timp ce petrolul WTI a scăzut la 19,85 dolari pe baril.
Un război al prețurilor a izbucnit în această lună între Arabia Saudită și Rusia, după eșecul negocierilor dintre OPEC și producători de petrol din afara organizației pentru extinderea acordului de reducere a livrărilor de țiței, pentru susținerea prețurilor.
Deocamdată, eforturile de negociere între Arabia Saudită, Rusia și Statele Unite nu au schimbat perspectiva. Arabia Saudită a anunțat luni că intenșionează că crească exporturile de petrol la 10,6 milioane de barili pe zi, începând cu luna mai.
Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin au convenit în timpul unei convorbiri telefonice ca oficiali de rang înalt din domeniul energiei să se întâlnească pentru a discuta despre scăderea prețurilor petrolului.
Indicii petrolului au înregistrat pierderi record timp de cinci săptămâni la rând. În prezent, prețurile petrolului sunt atât de scăzute încât devine neprofitabil pentru multe companii petroliere să își continue activitatea, potrivit analiștilor, iar producătorii care înregistrează costuri ridicate nu vor avea altă soluție decât să oprească producția, mai ales în condițiile în care capacitățile de stocare sunt aproape pline.