Firea: 70 de milioane euro alocați pentru construirea unui nou CET în nord-vestul Capitalei

Firea: 70 de milioane euro alocați pentru construirea unui nou CET în nord-vestul Capitalei
scris 28 sep 2017

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, în ședința Consiliului General, în timpul dezbaterii proiectelor privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru companiile primăriei, precum și a celor pentru majorarea capitalului social și pentru acordarea de împrumuturi, că din cele 100 de milioane de euro care sunt alocate prin rectificare societăților din Holdingul Capitalei cea mai mare sumă, de 70 de milioane de euro, va merge la Compania Energetică, pentru construirea unui nou CET, în zona de nord-vest a Capitalei.

"Este vorba de aproape două milioane de locuitori care au nevoie de apă caldă și căldură. Nu se pune problema că se taie de la investiții. Este o informație falsă. Banii vor fi gestionați de companii. Dacă nu s-a făcut așa ceva în anii trecuți, nu este vina noastră”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Municipalitatea ar urma să majoreze capitalul social cu până la 400 de milioane de lei pentru societățile proprii, care fac parte din Holdingul Municipal "București - Capitală europeană” și va acorda împrumuturi pentru acestea în valoare totală de aproximativ 130 de milioane de lei, potrivit proiectelor de hotărâre ce se votează joi în ședința Consiliului General al Municipiului București.

Potrivit proiectelor de hotărâre aflate pe ordinea de zi de joi a CGMB, împrumuturile trebuie rambursate integral în termen de un an, iar în cazul nerespectării termenului stabilit vor fi aplicate majorări de întârziere. În expunerile de motive se precizează că banii sunt necesari pentru acoperirea cheltuielilor de personal, pentru materiale și dotarea sediilor.

Terenurile din cartierul Henri Coandă vor intra în administrarea CGMB pentru realizarea bazinelor de retenție și a stațiilor de preepurare CITEȘTE ȘI Terenurile din cartierul Henri Coandă vor intra în administrarea CGMB pentru realizarea bazinelor de retenție și a stațiilor de preepurare

Societățile comerciale nou înființate de primărie sunt Compania Municipală Tehnologia Informației București SA, Compania Municipală Sport Pentru Toți SA, Compania Municipală Managementul Transportului București SA, Compania Municipală Publicitate și Afișaj București SA, Compania Municipală Pază și Securitate București SA, Compania Municipală Iluminat Public București SA, Compania Municipală Imobiliară București SA, Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA, Compania Municipală Protecție Civică și Voluntariat București SA și Compania Municipală Eco Igienizare București SA, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București SA, Compania Municipală Energetică București SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București SA, Compania Municipală Parking București SA, Compania Municipală Managementul Traficului București SA, Compania Municipală Medicală București SA, Compania Municipală Turistică București SA, Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA și Compania Municipală Agrement București SA, Trustul de Clădiri Metropolitane București SA.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la începutul ședinței de consiliu, că nu se vor face angajări masive în noile companii, pentru că angajații vor fi preluați de la regiile și administrațiile actuale.

"Se vor face angajări noi în companiile ale căror domenii de activitate nu existau”, a subliniat edilul.

Grupul USR a propus ca proiectele de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru companiile primăriei, precum și cele pentru majorarea capitalului social și pentru acordarea de împrumuturi, să fie scoase de pe ordinea de zi și dezbătute într-o altă ședință de consiliu, adăugând că va vota împotriva acestora. Primarul Capitalei a respins, însă, propunerea.

"Este foarte puțin probabil să eficientizați activitățile. Aceste companii au primit în special bani pentru cheltuieli operaționale și salariale. Marja de profit este în mare 5 la sută, peste tot la fel și pusă doar așa, ca să fie. Structura de personal seamănă cu cea a unei instituții publice. Dacă făceați o companie, două, trei, mai înțelegeam, dar de ce dăm aproape 1 milioan de euro pe atâtea companii? Directorii nu au fost comunicați public, nu au fost prezentați consiliului general. Pe ce bază au fost numiți, cine sunt ei? Mi se pare că ne întoarcem în trecut, la începutul anilor 90”, a declarat, la rândul său, Ciprian Ciucu, consilier general PNL.

Pentru că dezbaterea pe proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2017 al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă București SA s-a prelungit mai mult decât timpul alocat, președintele de ședință Orlando Culea nu a mai dat cuvântul consilierilor din opoziție înscriși la cuvânt, ceea ce a stârnit reacții  din partea acestora. Grupul PNL, cu excepția lui Ciprian Ciucu, a părăsit sala de consiliu.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabi firea
cet