EXCLUSIV Un dezvoltator de "cariere miniere" de Bitcoin intră pe piața de energie revoltat de scumpiri: "Contractele sunt hilare, iar prețul absurd, industrialii plătesc mai mult decât casnicii."

EXCLUSIV Un dezvoltator de "cariere miniere" de Bitcoin intră pe piața de energie revoltat de scumpiri: "Contractele sunt hilare, iar prețul absurd, industrialii plătesc mai mult decât casnicii."
scris 25 feb 2019

Compania Evobits Information Technology din Reșița, dezvoltator de centre de date destinate în principal "mineritului" de criptomonede, activitate cu consum intensiv de electricitate, a decis să renunțe la statutul de client final noncasnic retail al furnizorilor de energie și să-și ia propria licență de furnizare, pentru a cumpăra curent electric la prețuri mai bune direct de pe piața angro administrată de OPCOM, în vederea reducerii costurilor.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, Evobits Information Technology a obținut luna aceasta licență de furnizor de energie electrică de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News

"În principal suntem interesați de asigurarea consumului propriu, deci vom folosi energia pentru funcționarea centrelor noastre de date", spune, pentru Profit.ro, Silviu Balaci, principalul asociat al firmei și totodată administratorul și directorul general al acesteia. Obiectul principal de activitate al Evobits este realizarea de soft la comandă (software orientat client).

Mai mulți turiști români pleacă spre Israel CITEȘTE ȘI Mai mulți turiști români pleacă spre Israel

Compania deține și operează în prezent două centre de date în Cluj, cu consumuri de energie de 3,5 MW, respectiv 1 MW. Cel mai mare centru de date din lume, cel deținut de gigantul chinez China Telecom în Mongolia, Inner Mongolia Information Park, are un consum de energie de 150 MW.

Balaci explică faptul că licența de furnizare și accesul direct pe piața angro pe care aceasta îl asigură oferă firmei o flexibilitate pe care nu a reușit să o obțină, în calitate de client, de la niciun furnizor de energie.

"Piața de energie din România trece printr-o perioadă foarte instabilă, atipică. În ultimul an, prețul energiei active s-a dublat. Noi am avut creșteri repetate de preț la fiecare 2-3 luni. Marii consumatori au ajuns să plătească mai mult decât consumatorii casnici. Contractele de cumpărare de energie în bandă sunt hilare din punct de vedere al prețului oferit și multe companii preferă să stea pe PZU (piața spot, pentru ziua următoare – n.r.). Nu există nicio protecție a consumatorului în contractele de energie", spune antreprenorul reșițean.

L\'Espresso: Negocieri secrete pentru finanțarea partidului lui Salvini cu bani rusești CITEȘTE ȘI L'Espresso: Negocieri secrete pentru finanțarea partidului lui Salvini cu bani rusești

Potrivit datelor OPCOM, anul trecut, prețul mediu al energiei tranzacționate pe piața contractelor bilaterale s-a majorat cu peste 33% față de 2017, la 234,28 lei/MWh, în timp ce pe PZU chiar a scăzut ușor, cu 1,72%, la 216,16lei/MWh.

Luna trecută, prețurile au explodat pe toate platformele OPCOM. Astfel, la PZU, scumpirea medie a fost de 126% față de ianuarie 2018 și de peste 18% comparativ cu decembrie 2018, la 352,19 lei/MWh. Pe PCCB-LE, prețul mediu a fost de 325,90 lei/MWh, cu peste 53% mai mare decât în ianuarie 2018 și cu aproape 16% peste cel din luna precedentă, decembrie anul trecut.

"Ținând cont de faptul că suntem un consumator de dimensiuni decente, a fost relativ logic să încercăm să ne extindem puțin și pe partea aceasta. Pentru noi, costul energetic reprezintă o mare parte din costul de producție, deci orice eficientizare a acestui cost aduce beneficii majore și instante. La asta se mai adaugă și faptul că domeniul nostru beneficiază de o automatizare completă, însemnând că putem "jongla" cu consumul nostru de curent în  anumite intervale orare, dacă prețul energiei este absurd", a mai spus Silviu Balaci.

Primăria din Philadelphia a dat în judecată mai multe bănci importante pentru că ar fi conspirat pentru dobânzi mai mari ale obligațiunilor CITEȘTE ȘI Primăria din Philadelphia a dat în judecată mai multe bănci importante pentru că ar fi conspirat pentru dobânzi mai mari ale obligațiunilor

Potrivit celor mai recente date publice disponibile, Evobits Information Technology a terminat anul 2017 cu prima pierdere de la înființare, din 2014, de circa 1,7 milioane lei, în condițiile avansului investițiilor în dezvoltare, cifra de afaceri a companiei crescând față de anul anterior de 2,2 ori, la peste 15 milioane lei.

"Momentan avem două centre de date, de 1 și 3,5 MW, ambele fiind în Cluj. Deși am avut planuri de extindere, acele planuri au fost puse pe pauză din cauza condițiilor de piață: prețul curentului care a sărit puternic în sus și piața criptomonedelor care a intrat într-o corecție semnificativă. Prin urmare, am intrat acum într-o fază de consolidare și optimizare", a menționat Balaci.

În prezent, Bitcoin se tranzacționează la cotații cu circa 60% mai mici decât în urmă cu un an.

Primul vehicul dezvoltat de Apple ar fi un model van electric CITEȘTE ȘI Primul vehicul dezvoltat de Apple ar fi un model van electric

La finalul lunii octombrie a anului trecut, canadienii de la Blockchain Power Trust au decis să-și suspende activitatea de minerit criptomonede din România după doar 4 luni de la lansarea operațiunilor, tot din cauza deprecierii Bitcoin și a prețului ridicat al energiei electrice. Compania canadiană a cumpărat în 2017 parcul eolian Dorobanțu de la OMV Petrom contra sumei de circa 23 milioane euro.

"Mineritul" este procesul prin care sunt introduse pe piață noi monede virtuale. Crearea de noi criptomonede este cu atât mai rentabilă și eficientă cu cât un sistem are o putere de calcul mai mare și un consum de energie mai scăzut, demersurile de inovare tehnologică în domeniu fiind îndreptate în bună măsură în direcția optimizării consumului de electricitate.

Modelul de business al Evobits presupune atât activitate proprie de minerit de criptomonede, cât și punerea la dispoziția celor interesați să desfășoare această activitate de centre de date complet echipate în acest scop și gestionarea întregului proces în conformitate cu nevoile și cerințele clienților, inclusiv prin asigurarea de servicii de logistică, mentenanță și consultanță tehnologică. În vara anului trecut, Silviu Balaci declara pentru publicația internațională de specialitate Gigabit că firmele din domeniu trebuie să se adapteze la natura ciclică a cotațiilor monedelor virtuale pe piețe și să dezvolte produse și servicii noi bazate pe tehnologia blockchain, care înseamnă mult mai mult decât criptomonedele de tip Bitcoin.  

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
criptomonede
monede virtuale
minerit bitcoin
cat curent consuma mineritul bitcoin
pret energie
scumpire energie
piata energie
majorare pret energie
evobits information technology
anre
furnizori energie electrica
opcom
pzu. centre de date minerit bitcoin
data center