EXCLUSIV Romgaz a discutat și preluarea zăcămintelor de gaze concesionate de Gabriel Comănescu în Marea Neagră

EXCLUSIV Romgaz a discutat și preluarea zăcămintelor de gaze concesionate de Gabriel Comănescu în Marea Neagră

Fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru (stânga) și președintele GSP, Gabriel Comănescu, la ceremonia de semnare a memorandumului privind proiectul noii centrale pe gaze de la Halânga, Mehedinți, septembrie 2019

scris 10 mai 2021

Participația de 50% a gigantului american ExxonMobil la concesiunea Neptun Deep, cel mai mare proiect offshore de exploatare de gaze naturale din România, nu a fost singura țintă nouă din Marea Neagră a producătorului local de gaze Romgaz. Compania românească de stat a luat în calcul și posibilitatea de a dobândi calitatea de concesionar la perimetrele marine de hidrocarburi Muridava și Cobălcescu, deținute de două firme controlate de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, proprietarul și președintele Grup Servicii Petroliere (GSP).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Informația apare într-un document oficial recent analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Perimetrele Muridava și Cobălcescu sunt concesionate în prezent de către firmele Petromar Resources BV și Petromar Resources SA, ambele deținute indirect de Comănescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Potrivit sursei citate, în luna august 2019, la una dintre cele două entități Petromar a fost organizată o cameră de date, la care au participat experți de la Romgaz "în vederea analizei posibilităților de a prelua participația pe blocurile offshore EX-27 Muridava și EX-28 Cobălcescu". Documentația rezultată în urma accesării camerei de date a fost prezentată factorilor de decizie ai Romgaz într-o ședință desfășurată pe 12 februarie 2020, se mai menționează în document, fără alte precizări.

Primele informații despre intenția ExxonMobil de a renunța la participația sa de 50% la concesiunea Neptun Deep, vizată acum pentru preluare de Romgaz, au apărut în iulie 2019. În documentul analizat de Profit.ro se afirmă că Romgaz a accesat camera de date deschisă în acest scop de către ExxonMobil în decembrie 2019

Finanțele și ANAF vor să înroleze cu forța în SPV 1 milion de firme și 600.000 de persoane cu profesii liberale și activități independente. Documentele depuse la ANAF pe hârtie nu vor mai fi luate în considerare CITEȘTE ȘI Finanțele și ANAF vor să înroleze cu forța în SPV 1 milion de firme și 600.000 de persoane cu profesii liberale și activități independente. Documentele depuse la ANAF pe hârtie nu vor mai fi luate în considerare

Contactați de Profit.ro, nici reprezentanții Romgaz și nici cei ai Petromar nu au clarificat, până în momentul publicării acestui articol, dacă discuțiile privind eventuala preluare a perimetrelor Muridava și Cobălcescu mai sunt de actualitate, iar dacă da, care este stadiul acestora.

GSP a prestat în toamna anului 2019, în calitate de contractor principal, lucrări de foraj în perimetrul offshore de gaze Trident din Marea Neagră, deținut în concesiune de Lukoil (care are 87,8% din drepturi și statutul de operator) și Romgaz (12,2%). După un an, în noiembrie 2020, grupul rus a transmis Romgaz că vrea să renunțe la participația sa.

Rusia blochează, din nou, zborurile turiștilor săi spre Bulgaria. Sofia în alertă: Nu putem rezista un al doilea sezon fără turiști ruși, germani, britanici.Jirinovski a cerut statului să interzică cumpărarea de bunuri și călătoriile turistice în Bulgaria CITEȘTE ȘI Rusia blochează, din nou, zborurile turiștilor săi spre Bulgaria. Sofia în alertă: Nu putem rezista un al doilea sezon fără turiști ruși, germani, britanici.Jirinovski a cerut statului să interzică cumpărarea de bunuri și călătoriile turistice în Bulgaria

GSP colaborează cu Romgaz și la proiectul energetic mixt "gaz-regenerabile-hidrogen" de la Halânga, Mehedinți.

Potrivit presei locale constănțene, în ultima parte a anului trecut, GSP ar fi achiziționat cu 10 milioane dolari platforma de foraj offshore de mare adâncime Development Driller II de la cea mai mare companie de profil din lume, Transocean, iar achiziția ar putea fi folosită la lucrările de pe perimetrul Neptun Deep, la care Romgaz vrea să devină partenerul OMV Petrom.

Acordurile de concesiune pentru perimetrele offshore Muridava și Cobălcescu au fost încheiate inițial în 2011, aflându-se în zona din Marea Neagră disputată de România și Ucraina și adjudecată de statul român prin decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga din 2009. Petromar Resources BV deține în prezent 80% din concesiunea Muridava și 70% din Cobălcescu, Petromar Resources SA controlând restul de 20%, respectiv 30%. Cele două perimetre offshore au o suprafață cumulată de peste 2.000 de kilometri pătrați.

Concesiunile de hidrocarburi din sectorul românesc al Mării Negre. Sursă: Deloitte

Concesiunile de hidrocarburi din sectorul românesc al Mării Negre. Sursă: Deloitte

FOTO Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart de hackeri. Aceștia cer 100 de dolari în bitcoin CITEȘTE ȘI FOTO Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart de hackeri. Aceștia cer 100 de dolari în bitcoin

OMV Petrom și Romgaz au transmis recent, printr-un comunicat comun, că dacă Romgaz va reuși să preia subsidiara locală a ExxonMobil ce deține jumătate din drepturile asupra concesiunii de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, operarea perimetrului va fi realizată de către celălalt partener la concesiune, OMV Petrom.

După cum a relatat Profit.ro, Romgaz ar fi optat pentru varianta depunerii unei oferte pentru preluarea companiei deținute de Exxon în România și nu a participației acesteia la acordul de concesiune pentru Neptun Deep datorită intenției ca Romgaz să devină operator al perimetrului, statut deținut de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, înregistrată în Bahamas.

Romgaz a primit un prim răspuns la oferta fermă de preluare a subsidiarei românești a ExxonMobil, a anunțat pe 20 aprilie, la Profit Piața de Capital.forum, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu. "Vă pot spune că a fost primit un prim răspuns și că există o interacțiune de foarte bun augur cu reprezentanții Exxon", a spus Popescu, menționând că nu poate indica detalii suplimentare, discuțiile fiind deocamdată confidențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz neptun deep
romgaz gaze marea neagra
romgaz grup servicii petroliere
petromar resources perimetre offshore muridava cobalcescu
romania ucraina disputa teritoriala marea neagra