Miliardarul olandez Marcel van Poecke, șef la Carlyle, a preluat participația moștenitorilor lui Dinu Patriciu la producătorul de turbine eoliene EWT, un business de peste 40 milioane euro. "Interesul românilor pentru proces a părut scăzut."

Miliardarul olandez Marcel van Poecke, șef la Carlyle, a preluat participația moștenitorilor lui Dinu Patriciu la producătorul de turbine eoliene EWT, un business de peste 40 milioane euro. "Interesul românilor pentru proces a părut scăzut."
scris 5 mai 2021

Miliardarul olandez Marcel van Poecke a preluat participația, în cotă neprecizată, pe care moștenitorii omului de afaceri român Dinu Patriciu, decedat în 2014, o dețineau la capitalul producătorului de turbine eoliene Emergya Wind Technologies (EWT) din Olanda, un business cu rulaj anual de peste 40 milioane euro înainte de pandemia coronavirus.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Marcel van Poecke este, printre altele, managing partner la divizia Carlyle International Energy Partners (CIEP) a gigantului omonim de asset management, implicată în producția de hidrocarburi în România, atât offshore, prin Black Sea Oil&Gas, cât și onshore, prin Mazarine Energy.

Urmărește-ne și pe Google News
Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Patriciu declara în 2011 că a plasat o parte din banii obținuți din vânzarea Rompetrol către KazMunayGas în acțiuni la EWT, precum și la G24 Innovations, un producător britanic de echipamente pentru producția de energie fotovoltaică, arătându-se totodată sceptic față de investițiile directe în producția de energie regenerabilă. "Deocamdată, energia eoliană nu este avantajoasă fără subvenții de la stat, iar pe acestea nu ți le poate garanta nimeni", spunea atunci Patriciu, premonitoriu.

EWT a fost înființată în 2004, iar din 2008 este controlată majoritar de Marcel van Poecke, direct și prin vehiculul său investițional Atlasinvest. Un alt acționar semnificativ este fostul CEO al băncii ABN AMRO, Rijkman Groenink. Până în 2019, din Consiliul de Administrație al EWT a făcut parte și fiica lui Dinu Patriciu, Ana, conform datelor registrului comercial din Olanda.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Poecke a executat silit deținerea la EWT a moștenitorilor lui Patriciu în contul unei datorii mai vechi neachitate a grupului de firme a omului de afaceri român, DP Holding, și a ajuns astfel să controleze circa 90% din acțiunile producătorului de turbine, după mai multe procese în justiție și la o curte olandeză de arbitraj cu lichidatorul judiciar al DP Holding, aflat în faliment, scrie presa olandeză.

"Moștenitorii lui Patriciu nu au fost disponibili pentru comentarii. Interesul românilor pentru proces a părut ca fiind scăzut. Ei nici măcar nu au fost reprezentați la tribunal", susține sursa citată

INFOGRAFIC Piața auto din România s-a dublat la un an de la carantina totală. Vehiculele comerciale ușoare, cea mai mare creștere CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Piața auto din România s-a dublat la un an de la carantina totală. Vehiculele comerciale ușoare, cea mai mare creștere

În 2019, cifra de afaceri a EWT a crescut cu 16%, la 43,7 milioane  euro, iar pierderile s-au redus de la 5,5 la 3,6 milioane euro. Compania a fost lovită însă semnificativ de efectele pandemiei COVID-19, rulajul reducându-i-se la jumătate în primele 7 luni ale anului trecut. În ultimii 2 ani, acționarii au fost nevoiți să injecteze capital de peste 8,5 milioane euro în EWT pentru a preveni falimentul producătorului de turbine eoliene.

Perspectivele par însă să se fi îmbunătățit în ultima perioadă, potrivit sursei citate, compania având comenzi pentru un număr de 52 de turbine eoliene, care i-ar  putea asigura încasări de 47 milioane euro.

Averea lăsată de Dinu Patriciu face obiectul a numeroase procese, din partea diferitelor tipuri  de creditori, după cum a relatat Profit.ro aici sau aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
mostenirea lui dinu patriciu
dinu patriciu avere mostenitori
dinu patriciu datorii
dp holding faliment