OPCOM și-a pierdut, cel puțin teoretic, statutul de monopol pe care îl deține în organizarea și administrarea piețelor spot de electricitate, practic însă va rămâne probabil singurul operator al acestor piețe, costurile pentru un eventual concurent fiind unele ridicate. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pregătește ordine referitoare la licențieri, prin care ar putea fi desemnați mai mulți operatori desemnați ai pieței de energie electrică (OPEED) care să administreze piețe pentru ziua următoare (PZU) sau Intrazilnice (PI).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: În România, piața spot este cea mai importantă piață angro de energie, peste jumătate din energia consumată tranzacționându-se pe această piață. În luna ianuarie, cota pieței PZU a fost de 50,3% din total consum net prognozat, iar cea a pieței PI de 1,93%.
Mai este interesant: Prețul pe piața pentru ziua următoare a crescut considerabil în ultimele luni, prețul mediu din luna ianuarie, de 950 lei/MWh fiind de peste 3,5 ori peste cel din luna similară a anului trecut, de 271 lei/MWh. Autoritățile speră ca eventualitatea înființare a unei piețe similare concurente să conducă la o scădere a prețului PZU.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noua legislație secundară propusă de ANRE este rezultatul modificărilor aduse anul trecut la Legea energiei, prin care au fost transpuse în legislația autohtonă mai multe prevederi ale unor directive și regulamente europene.
”Începând de anul acesta, OPCOM nu mai are monopol pe piața de vânzare de energie electrică, iar dacă nu se va adapta, vor veni alții care vor face acest lucru. Sper ca actorii instituționali care vor putea implementa această soluție pe care o voi propune să o ducă la îndeplinire, pentru că ea nu depinde de Ministerul Energiei”, a anunțat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Teoretic, ministrul are dreptate, practic însă situația este puțin mai complicată.
Este adevărat că va exista posibilitatea mai multor operatori desemnați ai pieței de energie electrică (OPEED), și anume operatori al pieței desemnați de ANRE să îndeplinească sarcini referitoare la “cuplarea unică” a piețelor pentru ziua următoare sau a piețelor intrazilnice. Și asta pentru că Regulamentul european invocat de ANRE prevede existența cel puțin a unui OPEED, care să se ocupe de cuplarea cu piețele spot vecine.
Problema este că, de departe, cele mai ridicate costuri pe care poate avea un operator al pieței de energie sunt cele cu organizarea și administrarea piețelor spot cuplate.
Un eventual concurent al OPCOM pe PZU și PI cuplate ar trebui să-și asume aceste costuri, în speranța că le va amortiza în timp prin veniturile obținute din cota de piață pe care o va “fura” de la OPCOM.
Bursa Română de Mărfuri (BRM) ar fi cel mai indicat contracandidat intern al OPCOM, însă costurile ar putea fi unele prohibitive.
O altă variantă ar fi ca BRM să organizeze și administreze o piață spot (PZU și PI) locală, necuplată, care ar implica unele costuri mai reduse.
Potrivit unor informații, reglementatorii autohtoni sunt în prezent indeciși dacă pot exista piețe pentru ziua următoare și intrazilnice necuplate. În plus, vânzătorii de energie ar avea toate motivațiile să oferteze energie doar pe piețele cuplate, cererea pe acestea fiind mai mare, cea internă fiind dublată de cea externă de pe piețele vecine interconectate. E adevărat însă că, în condițiile organizării unor eventuale piețe spot locale, necuplate, costurile ar fi mai reduse.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească cliențiiO altă posibilitate ar fi apariția unui OPEED extern, permisă de Regulamentul European.
În prezent, OPCOM SA este singurul operator care îndeplinește această funcție, prin Decizia Președintelui ANRE nr. 2515/2015,.
Întrebată de Profit.ro dacă va putea Bursa Română de Mărfuri (BRM), de exemplu, sau oricare companie care îndeplinește condițiile de licențiere, inclusiv înregistrate în alte state membre UE, să organizeze și administreze piețe spot, PZU sau intraday, cu alte cuvinte să fie OPEED, ANRE a explicat:
„În situația în care o entitate intenționează să organizeze și să administreze PZU și PI, acesta trebuie în primul rând, să dețină o licență de operator al pieței de energie electrică (OPE). Ulterior, are dreptul de a candida pentru desemnarea sa ca OPEED pe zona de tranzacționare România, conform prevederilor Regulamentului. Deoarece Legea nu prevede existența unui monopol legal național pentru serviciile de tranzacționare pe PZU și PI care exclude desemnarea a mai mult de un OPEED, este necesar ca solicitantul să îndeplinească cerințele stipulate la art. 6 din Regulament, pentru a putea fi desemnat ca OPEED.
De asemenea, tot potrivit Regulamentului sus menționat, un OPEED desemnat într-un stat membru are dreptul să ofere servicii de tranzacționare pentru ziua următoare și intrazilnice cu livrare într-un alt stat membru”.
La rândul său, BRM, întrebată de Profit.ro dacă este interesată de organizarea și administrarea de piețe de energie electrică spot cuplate sau necuplate și dacă poate îndeplini condițiile de licențiere și suporta costurile cu organizarea unei piețe PZU și/sau intraday cuplată cu cele din regiune, a răspuns că “în acest moment BRM este în curs de licențiere ANRE (ca operator pe piața de energie electrică - n.r.), de îndată ce vom primi răspunsul (ANRE - n.r.) vom decide pe ce piețe operăm”.
BRM nu a răspuns, astfel, ce statut a solicitat ANRE, de OPE sau de OPEED.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Producătorii români de gaze vor fi "repatriați" cu calculul redevențelor de la Viena la București. În prezent, piața locală este mai scumpă decât cea austriacăPotrivit ANRE, un OPE poate “organiza și administra o varietate larga de tipuri de piețe de energie electrică, cu excepția piețelor de energie electrică de tip spot cuplate la piețele spot europene”, care pot fi operate și administrate doar de OPE-uri care au obținut de la ANRE și statut de OPEED.
“OPEED-urile acționează ca operatori ai piețelor naționale sau regionale pentru efectuarea, în cooperare cu OTS-urile, a cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intrazilnice. Sarcinile acestora includ primirea ofertelor de la participanții la piață, responsabilitatea generală pentru corelarea și alocarea ofertelor în conformitate cu rezultatele cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intrazilnice, publicarea prețurilor și decontarea și compensarea contractelor rezultate din tranzacții în conformitate cu acordurile și normele relevante ale participanților.” precizează ANRE.
Potrivit Regulamentului european invocat de ANRE, un candidat, după licențierea ca OPE, poate fi desemnat OPEED dacă îndeplinește toate cerințele următoare:
(a) a contractat sau contractează resurse adecvate pentru operarea comună, coordonată și conformă a cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare și/sau a piețelor intrazilnice, inclusiv resursele necesare pentru a-și îndeplini funcțiile de OPEED, resursele financiare, tehnologia informației necesară, infrastructura tehnică și procedurile operaționale, sau face dovada că este în măsură să pună aceste resurse la dispoziție într-o perioadă de pregătire rezonabilă înainte de preluarea sarcinilor sale în conformitate cu articolul 7;
(b) este în măsură să se asigure că participanții la piață au acces liber la informațiile privind sarcinile OPEED în conformitate cu articolul 7;
(c) este eficient din punctul de vedere al costurilor în ceea ce privește cuplarea unică a piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intrazilnice și, în cadrul sistemului său intern de contabilitate, se ține o contabilitate separată pentru funcțiile de OCP și alte activități pentru a se evita subvențiile încrucișate;
(d) dispune de un nivel adecvat de separare a activității față de alți participanți pe piață;
(e) dacă este desemnat ca monopol legal național pentru serviciile de tranzacționare pe piața pentru ziua următoare și pe piața intrazilnică într-un stat membru, nu face uz de taxele prevăzute la articolul 5 alineatul (1) pentru a-și finanța activitățile pe piața pentru ziua următoare și pe piața intrazilnică într-un alt stat membru decât cel în care aceste taxe sunt colectate;
(f) este în măsură să trateze toți participanții la piață într-un mod nediscriminatoriu;
(g) dispune de mecanisme adecvate de supraveghere a pieței;
(h) a încheiat acorduri adecvate privind transparența și confidențialitatea cu participanții la piață și Operatorii de Transport și Sistem (OTS-uri);
(i) este în măsură să furnizeze serviciile de compensare și decontare necesare.
(j) este în măsură să instituie sistemele și metodele de comunicații necesare pentru coordonarea cu OTS-urile din statul membru.