EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene

EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene
scris 27 dec 2017

Adunarea creditorilor combinatului chimic insolvent Oltchim de la începutul săptămânii trecute a aprobat la limită, cu votul a 53,3% din totalul creanțelor prezente la ședință, contractul prin care compania Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza ar urma să cumpere cinci din pachetele de active ale Oltchim scoase la licitație plus o parte dintr-un al șaselea, contra sumei totale de 127 milioane euro plus TVA. Chiar și acționarul majoritar al combinatului, totodată cel mai mare creditor al acestuia, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului din subordinea Ministerului Economiei, a votat cu reticență în favoarea aprobării tranzacției.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

AAAS, deținătoare a 23,7% din creanțele totale asupra Oltchim și a 31,3% din cele ale creditorilor prezenți la adunare, și-a exprimat în ședință îndoiala cu privire la legalitatea felului în care a fost propusă ordinea de zi a adunării de către consorțiul de administratori judiciari Rominsolv- BDO Business Restructuring și a solicitat reconvocarea acesteia, cu modificarea ordinii de zi, ținând totodată să precizeze că tot ceea ce ține de procedura de vânzare a activelor Oltchim constituie responsabilitatea exclusivă a consorțiului de administratori judiciari.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea a adăugat că, în situația în care administratorii judiciari nu acceptă solicitarea sa de reconvocare a adunării creditorilor, cu ordine de zi modificată, votează în favoarea aprobării ofertei depuse de Chimcomplex pentru pachetele de active 1-5 și parțial 7, "cu luarea în considerare a opiniei Comisiei Europene – Direcția Generală Concurență cu privire la această vânzare, raportată la investigația declanșată privind suspiciunea de acordare a unui ajutor de stat ilegal".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad

Totodată, AAAS a luat act de contractul negociat de consorțiul de administratori judiciari și semnat în octombrie de Oltchim în calitate  de vânzător, Chimcomplex Borzești în calitate de cumpărător și Serviciile Comerciale Române în calitate de garant, pentru pachetele de active 1-5  și parțial 7, dar a atenționat că, față de contractul încheiat, responsabilitatea, inclusiv pentru derularea acestuia, revine cade, conform Legii insolvenței, consorțiului de administratori judiciari ai Oltchim.

La rândul său, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF a solicitat în ședință amânarea votului asupra tranzacției Oltchim-Chimcomplex, până la clarificarea unor aspecte legate tot de investigația Comisiei Europene, anunțând că, în caz că i se respinge cererea, votează împotriva operațiunii.

ANAF a luat această decizie în perspectiva faptului că există riscul ca autoritățile de la Bruxelles să considere că anumite măsuri luate de creditorii publici ai Oltchim au constituit ajutor de stat și să dispună recuperarea acestuia, suma în cauză fiind "considerabilă". O altă motivație a fost aceea că, din simulările de preț efectuate, a rezultat că sumele care ar urma să fie distribuite către ANAF din banii obținuți din vânzarea de active Oltchim către Chimcomplex și Dynamic Selling Grup ar urma să fie inferioare cuantumului obligațiilor combinatului vâlcean către bugetul de stat.

TeraPlast preia întreaga linie de business a Politub, unul dintre cei mai importanți jucători, pentru aproape 22 milioane lei. Ținta - dublarea producției de țevi CITEȘTE ȘI TeraPlast preia întreaga linie de business a Politub, unul dintre cei mai importanți jucători, pentru aproape 22 milioane lei. Ținta - dublarea producției de țevi

Fiscul și-a mai justificat opțiunea arătând că "se impun clarificări suplimentare privind stadiul investigației desfășurate de Comisia Europeană și sursele de finanțare privind plata ajutorului de stat, în eventualitatea emiterii unei decizii de recuperare în acest sens, cunoscut fiind faptul că deciziile Comisiei Europene privind recuperarea ajutorului de stat reprezintă titlu executoriu, recuperarea urmând a fi imediată și efectivă".

OMV Petrom, deținătoare a 4,3% din totalul masei credale a Oltchim, a votat împotriva tranzacției cu Chimcomplex, motivul fiind că "nu se asigură o protecție corespunzătore a creanței garantate" a companiei petroliere. Alte voturi negative au venit de la Electrica Furnizare, cu 2,11% din masa credală și Societatea Națională a Sării (1,23%). Bulrom Impex și Polchem Societe Anonime, cu câte 1,86% din totalul creanțelor, s-au abținut de la vot.

Voturile hotărâtoare pentru aprobarea tranzacției Oltchim-Chimcomplex au venit de la Erste (peste 18% din masa credală) și Banca Transilvania (12,5%). De altfel, și celelalte bănci creditoare ale combinatului vâlcean, respectiv CEC Bank și Garanti Bank, s-au pronunțat tot "pentru".

Papalekas continuă tranzacțiile. Cumpără două terenuri în noul Central Business District din București, investiție de 16 milioane euro CITEȘTE ȘI Papalekas continuă tranzacțiile. Cumpără două terenuri în noul Central Business District din București, investiție de 16 milioane euro

După cum a anunțat Profit.ro, Vuza se află în plin proces de strângere a fondurilor necesare cumpărării activelor Oltchim vizate, scoțând la vânzare numeroase active ale propriilor companii din grupul Serviciile Comerciale Române. Oferta combinatului Chimcomplex din Borzești vizează 6 pachete de active ale Oltchim, respectiv uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxid și polioli, pachetul "servicii site" (toate acestea integral), precum și, parțial, vagoanele de cale ferată ale Oltchim și uzina petrochimică VCM/PVC.

Cel mai scump dintre pachetele de active scoase la vânzare este cel care conține platforma petrochimică Bradu, cu un preț de pornire de 80 milioane euro, urmat de cel cu uzinele de propilen-oxid și polioli (59,4 milioane euro) și de cel denumit "servicii site" (incinerare deșeuri, apă, mentenanță, capacități de stocare), cu preț de pornire de 52 milioane euro.

Oltchim a realizat în primele nouă luni un profit net de 39,9 milioane lei, de circa două ori și jumătate mai mare față de perioada similară a anului trecut, de 16,15 milioane lei. De asemenea, cifra de afaceri a urcat cu 29%, de la 555,09 milioane lei la sfârșitul lunii septembrie 2016, la 716,3 milioane lei la 30 septembrie 2017. Vânzările la export și pe piața intracomunitară, în primele nouă luni ale acestui an, au fost de 122 milioane euro și reprezintă 77% din totalul cifrei de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
chimcomplex
privatizare oltchim
vanzare active oltchim
stefan vuza
aaas
fiscul
anaf
omv petrom
electrica furnizare