Noua conducere a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) estimează, în primul său raport, obținut de Profit.ro, scumpiri pentru consumatorii finali atât în ceea ce privește energia electrică, cât și gazele naturale, în principal ca urmare a majorării prețurilor de tranzacționare engros pe bursele de profil.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Documentul integral, de peste 100 de pagini, cu toate măsurile pregătite pentru anul viitor, poate fi furnizat abonaților Profit Insider, la cerere transmisă pe adresa de e-mail [email protected]
Astfel, ANRE estimează o majorare cu circa 1,5% a prețului energiei electrice la clienții finali de la 1 ianuarie 2018. Motivul este creșterea costurilor energiei achiziționate de operatorul de transport și sistem Transelectrica cu energia suplimentară necesară asigurării siguranței în funcționare a sistemului energetic național, în momentele în care producția de energie nu face față consumului. În acele momente, intră în funcțiune capacități de producție suplimentare, care în condiții normale nu produc.
CITEȘTE ȘI Dragnea susține că problema PFA-urilor, semnalată de Profit.ro, "va fi reglată în Parlament", ca și pentru programatorii ITCosturile cu această energie suplimentară sunt recuperate de Transelectrica prin intermediul tarifului pentru serviciul de sistem practicat de companie. Ca urmare a majorării costurilor, operatorul a anunțat recent că va solicitat ANRE ajustarea acestui tarif.
"ANRE apreciază că (...) începând cu data de 1 ianuarie 2018 (...) tariful pentru serviciul de sistem – componenta pentru servicii tehnologice de sistem (STS) va trebui majorat cu circa 20-30% (...)", se arată în documentul citat.
Motivele sunt creșterea prețurilor cu care Transelectrica achiziționează această energie de pe piață, dar și suplimentarea cantității planificate, stabilite de Guvern, pe care operatorul trebuie s-o cumpere pentru a asigura siguranța în funcționare a sistemului energetic în iarna care vine.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, pe profit în creștere grație scăderii costurilor cu provizioanele de risc. Anul trecut, banca scotea din bilanț credite neperformante de 1,7 miliarde lei"În concluzie, această suplimentare, la care se adaugă și evoluția în sens crescător a prețurilor pentru achiziția în regim concurențial a serviciilor tehnologice de sistem în acest an, conduce la majorarea certă a costurilor cu achiziția serviciilor tehnologice de sistem, ceea ce ar implica o creștere estimată a tarifului pentru serviciul de sistem, începând cu 1 ianuarie 2018, cu circa 20-30% până la sfârșitul primului semestru al anului 2018, având impact asupra prețului energiei electrice la clienții finali cu circa 1,5%", se mai precizează în raport.
În privința serviciului de distribuție a energiei electrice, ANRE spune că analizează propunerile de modificare a tarifelor începând cu 1 ianuarie 2018, propuneri înaintate de operatorii de profil.
"În prezent, se analizează modul în care au fost îndeplinite planurile de investiții asumate de operatori, țintele de pierderi proprii tehnologice, veniturile din energia electrică distribuită, din energia reactivă și din alte activități reglementare, precum și nivelul costurilor de operare și de mentenanță necontrolabile. Din estimările realizate până în prezent, rezultă ca fiind necesară o variație a tarifelor de distribuție diferită pentru cei opt distribuitori concesionari, între -1% și +2%. Creșterea menționată se datorează costurilor majorate cu achiziția de CPT (energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic, adică a pierderilor din rețele – n.r.), ca efect al creșterii prețurilor de tranzacționare a energiei electrice pe piața engros care s-a înregistrat începând cu luna ianuarie 2017", afirmă Autoritatea.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană vrea să creeze un grup de experți pentru combaterea răspândirii știrilor false în onlineÎn ceea ce privește gazele naturale, ANRE arată că prețurile engros de achiziție a acestora de către furnizori de la producători pe bursa de gaze, pentru perioada de livrare noiembrie 2017 – martie 2018, ajung până la 78 lei/MWh, fiind astfel și cu peste 20% mai mari comparativ cu prețul engros de achiziție inclus în tarifele la gaze în vigoare la finalul lunii octombrie 2017, de 64,67 lei/MWh.
"Referitor la evoluția prețurilor de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat, ținând cont de evoluția prețului producției interne pe piața centralizată, precum și de modalitatea de recunoaștere a costului de achiziție a gazelor naturale în prețurile finale către clienții casnici reglementați, conform prevederilor metodologiei specifice, coroborat cu structura prețurilor în vigoare, la următoarea ajustare, acestea vor înregistra o evoluție ascendentă față de prețul în vigoare la această dată", se menționează în raportul trimis de ANRE Parlamentului, fără să fie avansată o estimare a nivelului scumpirilor anticipate.
De la 1 aprilie 2017, prețurile finale reglementate de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii casnici au fost majorate în medie, la nivel național, cu 2,41%. O nouă ajustare a acestora ar fi trebuit operată de la 1 octombrie, însă aceasta a fost amânată până la aprobarea în Parlament a OUG nr. 64/2016 privind liberalizarea pieței pentru consumatorii casnici, lucru care încă nu s-a întâmplat.