Memorandumul încheiat în urmă cu 4 ani de Guvernul României cu Rompetrol poate fi prelungit din nou doar cu achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție, în caz contrar nu va mai putea fi luată în calcul înțelegerea din 2013, este poziția transmisă de Executiv către KazMunaiGaz.
Cele două condiții trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înțelegerea din 2013.
Printr-un memorandum din 2013 semnat de OPSPI și The Rompetrol Group, actualmente KMG International, acționarul principal al Rompetrol Rafinare, a fost convenită înființarea unui fond de investiții, la care kazahii să dețină 80% din acțiuni, iar statul român – 20%, care să investească în proiecte energetice legate de operațiunile kazahilor. Capitalizarea inițială a fondului a fost convenită la 150 milioane dolari și ar urma să fie acoperită integral de KMG International, iar valoarea totală a investițiilor fondului, pe o perioadă de 7 ani, era estimată la circa 1 miliard de dolari.
În septembrie anul trecut, Ministerul Energiei, care deține 44,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare, a desemnat Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), pe care o controlează integral, să reprezinte statul în cadrul viitorului fond de investiții Kazah-Român.
CITEȘTE ȘI Lockheed Martin se apropie de încheierea unui acord uriaș în vederea vânzări F-35 către 11 țări, inclusiv SUAMemorandumul de înțelegere din 2013 prevedea că statul român va avea drept de veto în aprobarea acelor proiecte de investiții ale Fondului care implică riscuri din punct de vedere al securității naționale, în conformitate cu deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării sau ale Guvernului. Mai recent, s-a convenit ca acest drept de veto să fie extins prin raportare și la convențiile, tratatele și angajamentele internaționale la care România este parte.
În februarie anul acesta, Cătălin Dumitru, vicepreședinte senior al KMG International, declara pentru News.ro că reprezentanții companiei și cei ai Guvernului român se vor întâlni la discuții „în curând”, pentru a ajunge la o concluzie privind sechestrul pus pe activele Petromidia de către DIICOT.
În 27 iulie 2016, KazMunayGas a inițiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participații de control către compania chineză China Energy Company Limited (CEFC). Conform procedurilor, după ce a înștiințat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID, cea mai importantă instituție în ceea ce privește arbitrajul în domeniul investițiilor.
„Avem promisiuni că în curând ne vom așeza la masa discuțiilor. Mi-aș dori să se termine cât mai rapid, pentru că e vorba de bani foarte mulți de investit în România și este păcat să se piardă aceste oportunități. Este mult spus că Rompetrol va da statul român în judecată. Suntem convinși că autoritățile române, Guvernul, statul român vor găsi o cale deschisă pentru dialog, pentru că este în interesul statului, este în interesul marilor jucători de pe piață să se găsească o soluție. Nu vrem să ne gândim la o astfel de soluție extremă și suntem convinși că nu se va ajunge la o astfel de cale extremă”, a precizat atunci Dumitru.
CITEȘTE ȘI Biroul European pentru Mediu cere ministrului Mediului să nu amâne taxa pe depozitarea deșeurilorMemorandumul de înțelegere din 2013 mai prevede că KMG International va finanța viitorul Fond Kazah-Român cu 150 milioane dolari, din care 30 milioane dolari vor fi vărsați în numele statului român. Restul, până la o sumă estimată de 1 miliard de dolari, va fi atras de la terți investitori, pentru finanțarea proiectelor investiționale selectate de KMG International, în baza unui grad de îndatorare datorii capital-propriu de maxim 4 la 1.
Statul român va păstra o participație integrală, nediluată, de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani, perioadă în care nu va avea loc nicio reducere a acesteia prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă. KMG International va avea drept de preferință la cumpărarea pachetului de acțiuni deținut de stat.
Orice distribuire de profit se va face doar în favoarea KMG International, până când kazahii își vor recupera integral investiția de 150 milioane dolari în fondul de investiții. Ulterior, profiturile vor fi distribuite ambilor acționari, proporțional cu participația fiecăruia la capitalul social al fondului.