Fondul de investiții Emma Capital, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia, ar urma să preia, prin intermediul companiei Covi Construct din Voluntari, pe care a cumpărat-o în vara acestui an, operarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în orașul Otopeni (județul Ilfov).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Preluarea ar urma să fie efectuată odată cu retragerea licențelor de distribuitor și furnizor de gaze naturale ale companiei Otto Gaz, cea care este astăzi operatorul rețelei de distribuție a gazelor din Otopeni.
Operațiunile rezultă din documentele incluse de Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare.
Operațiunea poate presupune și o tranzacție între cele două companii.
CITEȘTE ȘI McLaren intră în ciclismAstfel, Comitetul de Reglementare al ANRE a avut pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare retragerea licențelor de distribuitor și furnizor de gaze naturale ale companiei Otto Gaz, operatorul rețelei de distribuție a gazelor din orașul Otopeni din județul Ilfov, dar și preluarea operării sistemului de distribuție din Otopeni de către firma Covi Construct, care distribuie în prezent gaze în Voluntari, tot în Ilfov.
Concret, pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat un "Proiect de decizie si referat de aprobare privind retragerea Licenței nr. 1838 de furnizare a gazelor naturale și a Licenței nr. 1837 de operare a sistemului de distribuție a gazelor naturale (ambele deținute de Otto Gaz SRL – n.r.)", precum și un "Proiect de decizie și raport de aprobare privind desemnarea societății COVI CONSTRUCT 2000 S.R.L. pentru preluarea operării sistemului de distribuție a gazelor naturale în localitatea Otopeni aparținătoare orașului Otopeni, județul Ilfov".
"Cu siguranță putem discuta despre acest subiect, însă trebuie să venim cu completarea că, până în acest moment, nu am primit nicio informație despre retragerea licențelor de furnizare și distribuție", au declarat, contactați de Profit.ro, cei de la Otto Gaz.
CITEȘTE ȘI Renault cere partenerului Nissan să nu îi mai contacteze pe membrii boardului săuUlterior, ANRE a informat că respectivele proiecte de decizii nu au fost aprobate.
"Vă informăm că, în ședința Comitetului de reglementare din data de 07.12.2018, nu a fost aprobat niciun document aflat pe ordinea de zi", a transmis Autoritatea, la solicitarea Profit.ro. Recontactați pentru informații și lămuriri suplimentare, reprezentanții ANRE nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui material.
Otto Gaz este controlată indirect de către compania italiană Italtecna SpA, din grupul de firme Dondi Construzioni. Italienii mai dețin operatorii Nord Gaz SRL, care distribuie gaze în Rădăuți, și Mehedinți Gaz, distribuitorul din Drobeta Turnu Severin.
Otto Gaz a terminat anul trecut cu pierderi de 1,45 milioane lei, cu 54% mai mare față de 2016, la o cifră de afaceri de peste 22 milioane lei, în urcare cu 5% față de anul anterior.
CITEȘTE ȘI Hilar: Premierul Dăncilă spune că Fondul de investiții locale va avea 10 miliarde de lei, nu 10 miliarde de euro cum a anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea. Dăncilă: Eu știu de 10 miliarde de lei, poate domnul Dragnea are dreptateCovi Construct a fost preluată în vară de către fondul de investiții Emma Capital, în spatele căruia se află omul de afaceri ceh Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia. Emma Capital a cumpărat Covi Construct cu aproape 9 milioane euro, prin vehiculul investițional cipriot Ligatne Limited.
Contactați de Profit.ro, cei de la Emma Capital nu au făcut niciun comentariu până acum.
"Întreaga noastră strategie în România este aceasta: facem achiziții de mici jucători locali pentru a ne consolida grupul și cota noastră de piață. Vom include cu siguranță noua noastră achiziție (Covi Construct - n.r.) în Gaz Sud. Aceasta va deveni o parte a acesteia, ca și orice alte achiziții viitoare", a transmis, în vară, Emma Capital.
Anterior, în 2007, Ligatne Limited a cumpărat Gaz Sud, care distribuia la acea dată gaze în localitățile ilfovene Snagov, Moara Vlasiei, Ciolpani, Gruiu, Cornetu si Pantelimon, iar în 2013 – Petrom Distribuție, redenumită ulterior Premier Energy, care la momentul preluării opera rețele de distribuție care alimentau clienți din zonele învecinate orașelor București și Timișoara. Prin Ligatne, Emma Capital a continuat achizițiile și după aceea, preluând distribuitorii și furnizorii de gaze Grup Dezvoltare Rețele, Forte Gaz și Timgaz.
CITEȘTE ȘI Teodorovici: Bugetul pe 2019 nu va fi discutat joi în ședința de Guvern, mai trebuie clarificate anumite aspecte. Ministrul nu poate spune dacă bugetul va fi avizat în acest anGaz Sud și Premier Energy au fuzionat, sub numele celei din urmă, în 2016 și se are în vedere și fuziunea prin absorbție dintre Premier Energy și Covi Construct. Premier Energy mai deține concesiuni de servicii de distribuție a gazelor naturale și în alte județe din România.
Încă de la preluarea Gaz Sud, în piață au circulat în repetate rânduri informații potrivit cărora cehii, prin Ligatne Limited, intenționează să cumpere și Otto Gaz, pentru a-și consolida dominația asupra rețelor de distribuție a gazelor din jurul Bucureștiului.
Premier Energy a terminat anul trecut cu un profit net de 5,4 milioane și o cifră de afaceri de 125,17 milioane lei, iar Covi Construct – cu pierderi de 1,19 milioane lei și rulaj de 31,75 milioane lei. Potrivit datelor Emma Capital, în 2017, per total, business-ul de distribuție de gaze din România le-a adus cehilor un profit operațional EBITDA de 9 milioane euro, la vânzări de 84 milioane euro, ei consolidându-și locul 3 în clasamentul cotei de piață din acest sector, după liderii Engie (prin Distrigaz Sud Rețele) și E.ON (Delgaz Grid).