EXCLUSIV ELCEN nu va mai fi cedată Primăriei Capitalei pentru a fi unificată cu RADET. Producătorului de energie termică deținut de Ministerul Energiei i se pregătește un nou plan de reorganizare

EXCLUSIV ELCEN nu va mai fi cedată Primăriei Capitalei pentru a fi unificată cu RADET. Producătorului de energie termică deținut de Ministerul Energiei i se pregătește un nou plan de reorganizare
scris 26 apr 2019

Planul de înființare a unui sistem unitar de încălzire centralizată a Bucureștiului, care să includă și producția, și transportul, distribuția și furnizarea de energie termică, prin unificarea operațiunilor ELCEN și RADET în cadrul unei singure companii a Primăriei Capitalei, a picat, potrivit informațiilor Profit.ro. Astfel, scenariul de bază este acum că activele și business-ul ELCEN, companie deținută de Ministerul Energiei, nu vor mai fi cedate unei companii a municipalității bucureștene, așa cum se preconiza inițial.

Surse la curent cu discuțiile care se poartă pe această temă la nivel oficial au declarat pentru Profit.ro că, acum, se are în vedere ca ELCEN să rămână o companie de sine stătătoare, controlată majoritar de Ministerul Energiei, care să livreze agent termic către compania municipală care va fi înființată de Primăria Capitalei doar pentru a prelua activele și activitatea RADET. Instanța a pronunțat recent falimentul Regiei și, deși decizia a fost suspendată provizoriu, acest deznodământ nu va putea fi în cele din urmă evitat.

Urmărește-ne și pe Google News

Principalul motiv al schimbării este acela că Primăria Capitalei nu a găsit până în prezent o soluție legală prin care să își asume responsabilitatea pentru plata datoriilor RADET către ELCEN și pentru cumpărarea creanțelor creditorilor ELCEN, și nici în privința riscului ca aceste plăți, precum și cele aferente preluării prin transfer de afacere a activelor și operațiunilor ELCEN de către o companie a municipalității, să fie considerate ajutoare de stat ilegale. În consecință, planul de reorganizare a RADET nu a fost modificat în acest sens, cum solicitase ELCEN.

Ford va investi 500 de milioane de dolari în startup-ul de vehicule electrice Rivian CITEȘTE ȘI Ford va investi 500 de milioane de dolari în startup-ul de vehicule electrice Rivian

De altfel, planul de reorganizare a ELCEN de anul trecut prevedea că Primăria Capitalei are la dispoziție 60 de zile pentru a demara acțiunile premergătoare transferului de afacere, în primul rând asigurarea fondurilor pentru plata datoriilor.

În momentul de față, Primăria are probleme și la plata subvenției de la bugetul local către RADET, ceea ce face ca Regia să aibă restanțe la facturile ELCEN, iar producătorul de energie termică, mai departe, la livrările de gaze ale Romgaz.

"92% din bugetul PMB vine din impozitul pe venit alocat de la Ministerul de Finanțe. În momentul în care impozitul pe venit e o sumă mai mică, cum din nefericire s-a întâmplat în ultimele luni, pentru că nu au fost colectări foarte bune, automat și suma alocată (...) devine mai mică (...). Avem deja facturi restante, facturi neplătite, nu ne dorim să ajungem în arierate. O să spuneți, da, dar dumneavoastră v-ați asumat politic să fiți în contradicție cu factorii politici decidenți. (...) Suma mică nu este doar din cauza acestor - să spunem - neînțelegeri politice și a pedepselor politice pe care le-ar fi primit primarul Firea, ci e vorba și că o parte din suma cuvenită PMB a mers către sectoare. (...) În afară de acest aspect, e vorba pur și simplu de mai puțini bani încasați", a declarat, recent, primarul general Gabriela Firea, la ultima ședință CGMB.

Deutsche Bank a transmis documente procuraturii americane în legătură cu Donald Trump CITEȘTE ȘI Deutsche Bank a transmis documente procuraturii americane în legătură cu Donald Trump

O altă problemă este că societății care ar fi trebuit să preia activele și operațiunile RADET și ELCEN, Compania Municipală Energetica, i-a fost declarată ca fiind ilegală de către instanță hotărârea CGMB de înființare. Consiliul a dat în februarie o hotărâre de divizare a acesteia, prin care urmează să se înființeze în același scop o nouă companie municipală, Termoenergetica, însă aceasta nu a fost înființată până în prezent. În plus, și situația juridică a noii companii ar fi una incertă, dat fiind că ar proveni din divizarea uneia înființate ilegal, după cum atrăgea atenția recent administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant.

În consecință, planul de reorganizare al ELCEN, elaborat în vara anului trecut pe ideea transferului afacerii către Compania Municipală Energetica, ar urma să fie modificat luna viitoare. Producătorul de energie termică ar urma să își păstreze activele și operațiunile, iar noua companie municipală Termoenergetica, atunci când va fi înființată, va prelua doar serviciul public de transport, distribuție și furnizare a căldurii și apei calde de la falimentara RADET. Între ELCEN și Termoenergetica se vor stabili relații contractuale similare cu cele în vigoare în prezent în raport cu RADET, de furnizare a agentului termic pentru încălzirea bucureștenilor, adică ar urma să se mențină actualul status quo.  

Astfel, nu se va mai înființa, cel puțin deocamdată, un sistem unitar de încălzire centralizată a Bucureștiului, care să includă și producția, și transportul, distribuția și furnizarea de energie termică sub aceeași umbrelă instituțională.

Amazon nu doar că îți interceptează, înregistrează și ascultă convorbirile, inclusiv din România. Știe și unde stai CITEȘTE ȘI Amazon nu doar că îți interceptează, înregistrează și ascultă convorbirile, inclusiv din România. Știe și unde stai

Curtea de Apel București a dispus suspendarea provizorie a recentei decizii prin care Tribunalul București respinsese confirmarea planului de reorganizare adăugit al RADET București, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală controlat de municipalitate, și intrarea în faliment a Regiei.

Hotărârea Curții de Apel București de suspendare a falimentului RADET nu este definitivă, putând fi la rândul ei atacată cu apel.

Dacă decizia inițială a Tribunalului București de intrare în faliment a RADET ar fi fost menținută și de Curtea de Apel, RADET ar fi avut nevoie de derogare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru a putea să funcționeze în continuare după pronunțarea falimentului său de către instanța de judecată, potrivit principalilor creditori ai Regiei.

Cel mai mare creditor al RADET, ELCEN, ceruse, în plus, "transmiterea unei solicitări ferme pentru continuarea relației contractuale privind livrarea de energie termică de către ELCEN către RADET București pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării acestei debitoare în procedura falimentului, asumată de către lichidatorul judiciar Rominsolv SPRL și Municipiul București prin Primar general și Consiliul General al Municipiului București, care va conține obligația RADET București de plată în avans a energiei termice sau, în ipoteza convenirii unui termen de scadență, constituirea unei garanții bancare ori asumarea acestei obligații de plată de către Municipiul București alături de debitoarea RADET București", potrivit unui document al RADET.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
compania municipala energetica
termoenergetica
primaria capitalei
gabriela firea
faliment radet
caldura
apa calda
pret gigacalorie