Decretul prelungirii stării de urgență dispune indirect liberalizarea prețurilor la energie și gaze, în condițiile ieftinirilor de pe piețele angro

Decretul prelungirii stării de urgență dispune indirect liberalizarea prețurilor la energie și gaze, în condițiile ieftinirilor de pe piețele angro
scris 14 apr 2020

"Pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc). În situația în care se constată o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte parțial sau integral în prețul final de la nivelul consumatorilor", prevede Decretul prezidențial de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență, semnat astăzi de președintele Klaus Iohannis.

Decretul inițial de declarare a stării de urgență, de la jumătatea lunii martie, stipula doar că "Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență".

Urmărește-ne și pe Google News

Cu puțin timp înainte de discursul prin care Iohannis a anunțat decretul, secretarul de stat în Ministerul Economiei Niculae Havrileț declarase că Guvernul analizează posibilitatea de a devansa cu jumătate de an, față de prevederile legislației în vigoare, liberalizarea prețurilor la energie electrică pentru populație, în condițiile în care scăderea consumului industrial, determinată de pandemia de COVID-19, a dus la ample reduceri de cotații pe piețele angro.

Ministrul Mediului acuză o campanie de fake-news pe tema exploatările forestiere din România CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului acuză o campanie de fake-news pe tema exploatările forestiere din România

Un alt motiv este faptul că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu mai poate să stabilească prețuri de vânzare pentru producătorii de curent electric, a precizat Havrileț.la o conferință online organizată de EM 360 și România Durabilă.

Re-liberalizarea prețurilor la electricitate, după anularea prevederilor de plafonare prevăzute de celebra OUG nr. 114/2018, este prevăzută în prezent pentru 1 ianuarie 2021, iar Executivul ia în calcul devansarea cu 6 luni a acestui termen, respectiv dereglementarea de la 1 iulie anul acesta. Pe segmentul de gaze naturale, Guvernul intenționează să respecte calendarul din momentul de față, care prevede liberalizarea de la aceeași dată, 1 iulie, potrivit oficialului din Ministerul Economiei.

La finalul lunii trecute, printr-o ordonanță militară emisă de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), s-a decis că "În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă".

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare preturi energie
inghetare preturi utilitati
ordonanta militara stare de urgenta