În perspectiva liberalizării pieței gazelor de la 1 iulie 2020, Consiuliul Concurenței propune ca informarea pe care furnizorii sunt obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să o trimită clienților să nu conțină numai oferta de preț (cum prevede proiectul ANRE), ci și “durata preconizată a contractului și perioada de valabilitate a ofertei”.
Totodată, Consiliul Concurenței susține că și în perioada de tranziție de un an, anunțată de Profit.ro, furnizorii trebuie să trimită lunar informări consumatorilor.
“În perioada 1 iulie 2020 – 30 aprilie 2021 există un vid de comunicare între furnizor și client. Din interpretarea proiectului de ordin se poate deduce o singură obligație a furnizorului, respectiv publicarea ofertei pe propria pagină de internet. Considerăm că modificarea propusă extinde obligația de informare în sarcina furnizorilor, ceea ce asigură un plus de protecție pentru clienți/consumători”, susține Consiliul Concurenței.
CITEȘTE ȘI RECORD ISTORIC România și-a dublat importurile de gazeAstfel, pe lângă prețul de furnizare propus, oferta va mai cuprinde cel puțin informații privind cauzele și condițiile de ajustare a prețului de furnizare a gazelor naturale, termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului, precum și clauzele referitoare la răspunderea părților și garanțiile solicitate de furnizor, după caz”.
Justificarea Consiliului: Pentru o mai bună înțelegere a efectelor încheierii tacite a noului contract de furnizare începând cu 1 iulie 2021, opinăm că oferta propusă să fie cât mai exhaustive, respective să conțină cât mai multe informații despre clauzele contractului acceptat tacit.
Totodată, potrivit instituției, “prețul de furnizare a gazelor naturale aferent ofertei comunicate clientului casnic trebuie să fie transparent și rezonabil, să fie exprimat în (lei/MWh) și să cuprindă toate costurile aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial, cu servicii reglementate incluse.”
Termenul de rezonabil este însă în opinia furnizorilor unul extrem de subiectiv.
Engie România, de exemplu, propune înlocuirea sa cu sintagma “în linie cu condițiile pieței, valabil pentru perioada 01 Iulie 2020 – 30 Iunie 2021”.
La rândul său, E.ON România propune eliminarea obligativității ca furnizorii, în cazul în care și-a rezervat dreptul de a ajusta prețurile în perioada de tranziție, “să indice în mod transparent motivele care pot conduce la variația prețului și descrierea în mod explicit metoda prin care prețul respectiv variază”. Astfel, potrivit E.ON, furnizorii ar trebui să comunice clienților doar că există această posibilitate, nu și motivele, respectiv metoda, de variație a prețurilor.
CITEȘTE ȘI FOTO Ludovic Orban, test-drive cu noul model Ford PumaTotodată, Engie ar vrea ca perioada în care furnizorii sunt obligați să informeze consumatorii în legătură cu liberalizarea pieței și să prezinte noi oferte concurențiale să fie redusă, de la 1 aprilie-31 iunie, cât dorește ANRE, la 1 aprilie-31 mai. Motivul invocat de Engie: “pentru a avea o lună în care să prelucrăm informațiile primite din punct de vedere operațional”.
Așa cum a anunțat Profit.ro, consumatorii casnici care, din lipsă de informare sau din dezinteres, nu-și vor căuta un furnizor concurențial până la finalul lunii iunie, când urmează a fi liberalizată piața, nu vor rămâne fără gaze, ci vor beneficia de o perioadă de tranziție de un an, plătind însă nu un preț reglementat, ca în prezent, ci prețul din oferta concurențială trimisă de actualul furnizor, precizează un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit ANRE, perioada de tranziție va fi 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, iar în această perioadă “clienților casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată, cu excepția prevederilor privind prețul final reglementat, iar prețul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021”, se precizează în nota de fundamentare a ordinului.