Ordonanța emisă pentru ca statul să controleze cui vinde ExxonMobil participația la Neptun Deep și a feri România de petroliști "incorecți geopolitic" a intrat în vigoare. Avizul CSAT, acordat la 3 săptămâni de la adoptare

Ordonanța emisă pentru ca statul să controleze cui vinde ExxonMobil participația la Neptun Deep și a feri România de petroliști "incorecți geopolitic" a intrat în vigoare. Avizul CSAT, acordat la 3 săptămâni de la adoptare
scris 28 feb 2020

Ordonanța de urgență adoptată de fostul Guvern Orban pe 4 februarie, alături de alte 24, prin care, invocându-se legislația UE, se conferă Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) autoritatea de a refuza încheierea de noi acorduri de concesiune de perimetre petroliere, precum și de a rezilia astfel de acorduri aflate în prezent în vigoare, din rațiuni de siguranță națională, a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

Cu o zi înainte, dar la peste 3 săptămâni de la adoptare, a fost obținut și avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) asupra OUG, fără care aceasta nu putea intra în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Avizul a recomandat și o modificare terminologică în actul normativ, care a fost inclusă în acesta. Astfel, la recomandarea CSAT, în tot cuprinsul ordonanței, sintagma "siguranță națională" a fost înlocuită cu "securitate națională".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ordonanța emisă pentru ca statul să controleze cui vinde ExxonMobil participația la Neptun Deep și a feri România de petroliști

În conflict cu SUA, Huawei deschide în Franța o uzină pentru producerea de echipamente radio 5G CITEȘTE ȘI În conflict cu SUA, Huawei deschide în Franța o uzină pentru producerea de echipamente radio 5G

Ca și celelalte 24 de OUG-uri adoptate de fostul Executiv Orban pe 4 februarie, și aceasta, care modifică Legea petrolului, are aviz negativ de la Consiliul Legislativ, emis pe 10 februarie, la 6 zile de la adoptarea ordonanței. Potrivit avizului, dat fiind că Consiliul Legislativ a primit proiectul de OUG spre avizare pe 5 februarie, în aceeași zi în care Parlamentul a demis Guvernul prin moțiune de cenzură, acesta pierzând astfel prerogativa de a emite ordonanțe de urgență, iar avizarea drafturilor de OUG de către Consiliu este obligatorie, există riscul ca ordonanța să fie neconstituțională.

Ordonanța conferă Guvernului puterea de a controla, din rațiuni de securitate națională, cui sunt cedate participațiile la perimetre petroliere deja concesionate sau firmele concesionare ca atare.

De asemenea, modificarea este justificată "ținând seama de faptul că Guvernul României, prin autoritatea competentă (ANRM – n.r.), a inițiat apel public de ofertă pentru concesionarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare, ceea ce face iminentă negocierea și semnarea de noi acorduri petroliere".

Statul începe să se pună la adăpost de coronavirus. ANRP nu mai vrea să lucreze cu publicul decât prin telefon și poștă CITEȘTE ȘI Statul începe să se pună la adăpost de coronavirus. ANRP nu mai vrea să lucreze cu publicul decât prin telefon și poștă

Astfel, în cazul în care licitațiile de concesionare de noi perimetre petroliere se soldează cu câștigători nedoriți din punct de vedere geostrategic, ANRM poate refuza încheierea de acorduri petroliere cu aceștia.

O altă modificare prevede că titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite și obligațiile asumate numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea autorității competente.

De asemenea, în situația în care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, acesta are obligația să notifice autoritatea competentă (ANRM), iar acordul petrolier poate să își mențină valabilitatea, să se revizuiască în noile condiții, sau să fie reziliat, după caz, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente.

VIDEO Turiști blocați de coronavirus într-un hotel de lux din Tenerife - la plajă gratis, cu mască și costum de baie CITEȘTE ȘI VIDEO Turiști blocați de coronavirus într-un hotel de lux din Tenerife - la plajă gratis, cu mască și costum de baie

"Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept", se stipulează în OUG.

Modificarea a avut ca scop "(...) evitarea unor situații imprevizibile, care pot apărea în situația unui transfer către altă persoană juridică a drepturilor și obligațiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecința schimbării condițiilor esențiale ale acestora, care, raportat la dinamica geopolitică regională, să fie afectată siguranța națională, respectiv starea de echilibru și de stabilitate socială și economică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție", potrivit notei de fundamentare a actului normativ.

Ordonanța a fost adoptată după ce, în ianuarie, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a amenințat, mai mult sau mai puțin voalat, gigantul american ExxonMobil, “recomandându-i” să nu vândă direct compania care deține licența la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, ci să respecte legislația românească și să accepte să-și înstrăineze participația printr-o hotărâre de Guvern pentru transferul licenței.

Tranzacție surpriză: Grupul G4S, cel mai mare furnizor de produse și servicii de securitate din lume, își vinde operațiunile cu numerar din România. Americanii de la Brink\'s, lideri în transport securizat, intră pe piața locală CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Grupul G4S, cel mai mare furnizor de produse și servicii de securitate din lume, își vinde operațiunile cu numerar din România. Americanii de la Brink's, lideri în transport securizat, intră pe piața locală

Mesajul ministrului a fost transmis într-un context în care, conform unor surse, rușii de la Lukoil ar fi cerut și obținut acces la camera de date a OMV Petrom, partenerii americanilor la concesiune.

ExxonMobil confirmase încă din noiembrie 2019, pentru Profit.ro, că testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al companiei a precizat că, deși analizează o vânzare a participației, ExxonMobil intenționează să își continue "rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv privința obținerii autorizațiilor necesare". În același context, premierul Ludovic Orban declarase că Romgaz ar fi interesat să se alăture OMV Petrom și unei alte companii pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, adăugând că grupul rus Lukoil a solicitat informații cu privire la această vânzare.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil vanzare participatie neptun deep
lukoil preluare participatie neptun deep
acorduri petroliere securitate nationala
guvernul orban 25 de oug-uri
oug-uri aviz consiliul suprem de aparare a tarii
oug-uri aviz consiliul legislativ
gaze naturale marea neagra
perimetre petroliere offshore