Evoluție bizară a prețurilor gazelor pe piața spot: majorare cu 50% în condițiile creșterii volumului tranzacționat

Evoluție bizară a prețurilor gazelor pe piața spot: majorare cu 50% în condițiile creșterii volumului tranzacționat
scris 15 sep 2020

Piața gazelor naturale a traversat un început de lună septembrie agitat, volumele, dar și prețurile majorându-se considerabil în paralel cu stoparea importurilor de gaze din Ungaria. Paradoxal, deși Romgaz și-a majorat producția la niveluri normale, după ce o redusese cu 30% în trimestrul al doilea, pe piața de echilibrare s-au înregistrat deficite considerabile, în special din partea utilizatorilor de rețea.

În prima parte a lunii septembrie, prețurile pe piața spot s-au majorat de la aproximativ 48 lei/MWh pe 31 august la peste 72 lei/MWh pe 9 septembrie. Ulterior, trend-ul s-a inversat, în prezent un MWh de gaz tranzacționându-se la 68 de lei, pe piața intrazilnică și la 64,5 lei pe piața pentru ziua următoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Majorarea deficitului de pe piața de echilibrare este cel puțin bizar, în condițiile în care volumele de pe piețele spot (în special de pe piața intrazilnică) s-au triplat, ajungând și la 30 de GWh/zi, de la o medie a sfârșitului lunii august de 8 GWh/zi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Transgaz: BRUA ar putea conduce la majorarea tarifelor de transport cu 1% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transgaz: BRUA ar putea conduce la majorarea tarifelor de transport cu 1%

Fenomenul este cu atât mai bizar cu cât depozitele de gaze din România sunt pline în proporție de 90%, iar producția internă s-a majorat de la o medie de 230 GWh/zi în august la peste 255 GWh/zi în septembrie.

Pe piețele spot (pentru ziua următoare și intrazilnică), operatorii de pe piață (furnizori, producători, traderi) își reglează portofoliul pe termen scurt, fie vând cantitatea excedentar contractată pentru zilele respective, fie cumpără necesarul suplimentar. Numai dacă nu reușesc să facă acest lucru ajung pe piața de echilibrare, unde sunt obligați să achiziționeze/vândă cantitățile deficitare/excedentare de la operatorul pieței, Transgaz, care la rândul său, le cumpără/vinde aceste gaze pe aceeași piață spot.

Evoluția volumelor și prețurilor pe piața spot (Sursa: BRM)

Evoluția volumelor și prețurilor pe piața spot (Sursa: BRM)

În luna august, de exemplu, au existat 17 zile cu dezechilibre zilnice pozitive (excedentare) din partea utilizatorilor de rețea pe piața de echilibrare, și 14 zile cu echilibre zilnice dezechilibre zilnice negative (deficitare).

Dezechilibrele zilnice din august ale utilizatorilor de rețea au fost de 2-5 GWh, numai pe 26 august fiind înregistrat un deficit de 10,6 GWh.

Începând cu luna septembrie însă, dezechilibrele zilnice ale utilizatorilor de rețea s-au majorat considerabil, media depășind maximul lunii august. Pe 2 septembrie s-au ridicat la 23,5 GWh (aproximativ 10% din producția internă), iar pe 7 august la 21 GWh.

FOTO Transgaz a remixat Nabucco: Mehedințenii se vor alimenta cu gaze dintr-o conductă cu o capacitate de peste 60 de ori mai redusă decât cea inițială a gazoductului internațional CITEȘTE ȘI FOTO Transgaz a remixat Nabucco: Mehedințenii se vor alimenta cu gaze dintr-o conductă cu o capacitate de peste 60 de ori mai redusă decât cea inițială a gazoductului internațional

Situația se extins și pe piețele spot. De exemplu, pe data de 4 septembrie pe piața intrazilnică s-au tranzacționat 22 GWh, iar pe 5 septembrie 30 GWh, la un preț de aproximativ 62 lei/MWh, cu 13,3 lei/MWh peste cel de pe 31 august, de 48,7 lei/MWh. Drept urmare, Transgaz s-a văzut nevoită să achiziționeze 16,6 GWh pe 4 septembrie și 22,72 GWh pe 5 septembrie, la prețuri de aproximativ 63 lei/MWh în vederea echilibrării sistemului.

În această perioadă în depozitele Romgaz s-au înmagazinat aproximativ 70 GWh zilnic.

În zilele următoare înmagazinările în depozitele Romgaz s-au redus, și s-au majorat volumele pe piața pentru ziua următoare, diminuându-se și presiunea pe volumele de pe piața intrazilnică.

Prețurile, însă, au continuat însă să crească, ajungând pe 9 septembrie la 72,5 lei/MWh pe piața intrazilnică și la 70,1 lei/MWh pe piața pentru ziua următoare.

Evoluția prețurilor pe piața de echilibrare (Sursa: BRM)

Evoluția prețurilor pe piața de echilibrare (Sursa: BRM)

Deficitul de pe piața de echilibrare s-a redus, pe 9 septembrie Transgaz cumpărând de pe piață doar 1,1 GWh la un preț de 70,34 lei/MWh.

O parte din actorii de pe piață (în special producătorii interni) au tot interesul să crească prețurile, în ultimul timp ei fiind obligați să oferteze gaz, prin nou introdusul gas release program, sub prețul de producție. Cum cotațiile minime la care este scos gazul la ofertare depind de mediile lunii anterioare, majorările de preț de la începutul acestei luni sunt binevenite pentru aceștia.

În plus, este posibil ca unul sau mai mulți furnizori (în special cei care importau gaze din Ungaria) nu și-au acoperit contractele semnate pe piața internă cu volumul necesar de gaz contractat, fiind nevoiți să apeleze la piețele spot din România pentru a-și satisface condițiile contractuale. Iar, cum cantitatea de pe aceste piețe este limitate, au ajuns la mână Transgaz pe piața de echilibrare, unde prețul este cel al pieței spot plus 10%.

Acest lucru ar putea explica creșterea volumelor, dar și a prețurilor de până pe 9 septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
spot
romgaz
transgaz