Europa se confruntă cu un "risc fără precedent" la adresa livrărilor de gaze naturale în cursul acestei ierni, după ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze prin conductă, și ar putea fi obligată să concureze cu Asia pentru gazele lichefiate scumpe care sunt transportate prin intermediul navelor, avertizează Agenția Internațională a Energiei (IEA), relatează AP.
Într-un raport trimestrial, IEA susține că țările membre ale Uniunii Europene vor trebui să reducă consumul de gaze cu 13% pe parcursul iernii, în cazul în care Rusia oprește complet livrările în contextul războiului din Ucraina. O mare parte din această reducere va trebui să vină de pe urma modificării comportamentului consumatorilor precum reducerea termostatelor cu un grad și ajustarea temperaturii boilerelor precum și de pe urma diminuării consumului din partea sectorului industrial și a firmelor de utilități.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un alt risc menționat în raportul IEA este o iarnă târzie, care ar fi una deosebit de dificilă pentru că depozitele de gaze subterane funcționează mai lent la finele sezonului deoarece există o cantitate mai mică de gaze și o presiune mai redusă în depozitele subterane. Uniunea Europeană și-a umplut deja depozitele de gaze până la 88% din capacitate, depășindu-și obiectivul privind un grad de umplere de 80% înainte de venirea iernii. IEA pleacă de la ipoteza că va fi nevoie de un grad de umplere de 90%, dacă Rusia va decide să oprească complet livrările de gaze spre Europa.
Pentru a menține stocurile de gaze la un nivel adecvat până la finele sezonului de încălzire, IEA a calculat că cererea trebuie redusă cu 9 până la 13% comparativ cu media din ultimii cinci ani. Dacă la această reducere se vor adăuga și intrări modeste de gaze naturale lichefiate, asta ar asigura că depozitele de gaze vor rămâne umplute până la un nivel de 25% până la 30%.
Fără o reducere a consumului de gaze și în eventualitatea unei opriri complete a livrărilor rusești începând din noiembrie, gradul de umplere a depozitelor ar putea coborî până la 5%, dacă în același timp doar cantități mici de gaze lichefiate vor fi livrate către UE. Aceasta ar crește riscul unor perturbări de aprovizionare în eventualitatea unei iernii târzii. Chiar și dacă vor avea loc intrări mari de gaze lichefiate, gradul de umplere a depozitelor va rămâne mai mic de 20%, arată analizele IEA.
Obiectivul este împiedicarea scăderii gradului de umplere a depozitelor astfel încât guvernele să fie nevoite să raționalizeze consumul. IEA a calculat că gradul de umplere a depozitelor de gaze trebuie să rămâne peste pragul de 33% pentru o iarnă sigură, în caz contrar existând riscul unor perturbări în aprovizionare, în special dacă va avea loc o iarnă târzie.
CITEȘTE ȘI Statele membre UE aprobă impunerea de taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie"Invadarea Ucrainei de către Rusia și reducerile semnificative ale livrărilor de gaze naturale spre Europa provoacă pagube semnificative consumatorilor, companiilor și economiilor, nu doar în Europa dar și în economiile emergente și în curs de dezvoltare", a declarat directorul pentru piețele energetice de la IEA, Keisuke Sadamori. "Perspectivele pentru piețele de gaze rămân întunecate, nu în ultimul rând din cauza comportamentului impredictibil al Rusiei, care i-a spulberat reputația de furnizor de încredere. Dar toate semnele arată că piețele vor rămâne tensionate până în 2023", a adăugat Sadamori.
Miniștrii țărilor europene au ajuns, vineri, la un acord politic privind o serie de noi măsuri care vor fi luate în sectorul energetic. Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 - 30 iunie 2023 și utilizarea acestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.