Premierul Ciucă a declarat, după ceremonia de lansare a exploatării comerciale a conductei de interconectare a sistemelor naționale de transport al gazelor din Grecia și Bulgaria, care permite majorarea importurilor de gaze în regiune din alte surse decât Federația Rusă, în special din Azerbaijan, că liderul de la Baku, Ilham Aliyev, i-a dat asigurări că există gaze pentru această iarnă.
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie
Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
″În urma întâlnirii bilaterale cu președintele Azerbaijanului, am primit asigurări că există cantitățile de gaze naturale necesare pentru a putea să ne asigurăm pentru această iarnă. (...) Ca atare, în acest moment pot să dau asigurări că avem cantitățile necesare de gaz, iar țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului″, a spus Ciucă presei, la Ambasada României la Sofia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a adăugat că există și alte proiecte de colaborare cu azerii în sectorul energetic.
″Există, de asemenea, o serie de proiecte pe care le avem în vedere în ceea ce privește tranziția către energie verde și, desigur, există un interes pentru accentuarea relațiilor bilaterale în ceea ce privește dezvoltarea unor proiecte de petrochimie, ținând cont că Azerbaijanul are atât resurse, cât și o serie de investiții pe care vrea să le facă în țara noastră″, a menționat Ciucă.
Președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, a declarat la ceremonia de lansare că noul interconector va juca un rol important în întărirea securității energetice a Europei și că țara sa va demara curând producția la mai multe zăcăminte noi de gaze naturale, însă a avertizat totodată că, pentru majorarea exporturilor către Europa, este nevoie de dublarea capacității de tranzit a conductelor TAP (de la 10 la 20 miliarde metri cubi pe an) și TANAP (de la 16 la 32 miliarde metri cubi pe an), Azerbaijanul demarând deja consultări cu partenerii săi privind aceste proiecte de extindere.
Cu o zi înainte, operatorii sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au solicitat, printr-un apel comun, finanțarea prin fonduri UE a întăririi rețelelor de transport ce compun Coridorul Sudic al gazelor, pentru creșterea capacității acestuia la 5 miliarde de metri cubi pe an, în vederea extinderii cooperării dintre UE și Azerbaijan.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Blue Air se prezintă drept "o mândră companie privată românească", dar anunță că nu poate relua cursele nici după 10 octombrie. Motivul avansat
Pe 22 septembrie, ministrul Energiei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, declara la București că Azerbaijanul face tot ce-i stă în putință să furnizeze gaze României, însă există cel puțin 10 țări europene care cer gaze acum statului caspic.
″Suntem în discuții cu reprezentanții din România. Încercăm să facem tot ce ne stă în putință, dar e nevoie de timp. Sunt anumite criterii organizatorice legate de tranzitul gazelor, de transport. Suntem în procesul de negociere, avem un parteneriat strategic cu România și ne dăm silința, dar avem cel puțin 10 țări din Europa care ne cer gaze și facem tot ce putem″, spunea atunci Shahbazov.