Administrația Prezidențială a semnat un contract de furnizare de gaze naturale pe 2 ani cu Engie România, în valoare de 2,2 milioane lei, cu 550.000 lei, sau 20%, sub valoarea totală inițial estimată de instituție.
Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), Hidroelectrica și Grup Servicii Petroliere, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV
Detalii pot fi văzute AICI
Cantitatea minimă estimată în acordul cadru este de 9,79 GWh, iar cea maximă, de 14,43 GWh, ceea ce sugerează că Administrația Prezidențială a obținut un preț cuprins între 152,5 lei/MWh și 224,7 lei/MWh.
Cantitatea minimă a unui contract subsecvent este de 1,84 GWh, iar cea maximă a celui mai mare contract subsecvent este de 7,33 GMWh. Valoarea maximă estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 1,4 milioane de lei fără TVA.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizareContractul a fost încheiat în urma organizării unei licitații deschise pe SEAP. Au fost depuse 2 oferte, din care una a fost considerată inacceptabilă.
Nu este prima dată când responsabilii de la Cotroceni consideră că ofertele primite sunt inacceptabile. În ultima săptămână a lunii februarie, instituția a anulat o licitație pentru furnizarea de electricitate, justificarea fiind că fuseseră depuse "numai oferte inacceptabile și/sau neconforme". Singurul ofertant care s-a prezentat atunci a fost firma Tinmar Energy din grupul omonim controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, unul dintre cei mai importanți furnizori independenți din România. Imediat după aceea, Administrația Prezidențială a declanșat o procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, pentru a încheia un contract de furnizare de energie pe 4 luni, urmând ca ulterior să reia licitația pentru acordul-cadru pe 2 ani.
Procedura de negociere directă a fost justificată prin "extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă", în conformitate cu normele UE privind achizițiile publice. Riscul era ca Administrația Prezidențială să rămână fără furnizor concurențial și să ajungă client noncasnic de furnizor de ultimă instanță (FUI), la preț semnificativ mai mare, în condițiile în care contractul cu fostul furnizor expira chiar în februarie.
Valoarea contractului pe 4 luni a fost estimată la 369.260 lei plus TVA, pentru o cantitate de 626,6 MWh.
La negociere s-au prezentat 6 furnizori de energie. În urma procedurii, contractul a fost atribuit Hidroelectrica, la o valoare de 307.000 lei plus TVA.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteLa actuala licitație, pentru furnizarea de gaze naturale, una dintre condițiile impuse a fost ca cifra de afaceri medie anuală pe ultimii 3 trei ani (2017, 2018,2019) a participanților să fie cel puțin egală cu valoarea de 2,8 milioane lei.
Componenta financiară a avut o pondere de 92%, îm timp ce timpul de informare, o pondere de 8%.
“În cazul oricărei întreruperi accidentale/neplanificate furnizorul va comunica, în scris, consumatorului informații cu privire la cauzele care au provocat întreruperea și durata estimată până la reluarea alimentării. Punctajul se acordă astfel: a) 8 puncte, pentru furnizorul care ofertează ,,timp de informare” ≤ 2 ore de la momentul producerii întreruperii alimentării cu gaze naturale; b) 4 puncte, pentru furnizorul care ofertează ,,timp de informare” > 2 și ≤ 5 ore de la momentul producerii întreruperii alimentării cu gaze naturale; c) 1 punct pentru furnizorul care ofertează ,,timp de informare” > 5 ore de la momentul producerii întreruperii alimentării cu gaze naturale”, se precizează în documentul cu criteriile de atribuire.
Engie România a fost furnizorul Administrației Prezidențiale și în ultimii 4 ani. În 2019, între cele două a fost semnat un contract pe 2 ani în valoare de 2,4 milioane lei, după ce în 2017 fusese parafat un contract în valoare totală de 1,75 milioane lei.