Compania Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori (prin Distrigaz Sud Rețele) și furnizori de gaze naturale din țară, a decis să se opună propunerii Fondului Proprietatea, acționar minoritar, de a se lista la bursă, conform Fondului, care critică această decizie.
Profit.ro a anunțat luna trecută că Engie România poate fi listată la bursă printr-o ofertă publică de vânzare a acțiunilor Fondului Proprietatea, care deține aproape 12% din capital.
Listarea a fost avansată de Fondul Proprietatea, în fața celorlalți acționari ai Engie.
Potrivit celei mai recente evaluări a FP, participația de 12% din acțiuni a Fondului la Engie România este estimată la 119,53 milioane dolari (circa 490 milioane lei), ceea ce evaluează întreaga companie la peste 4 miliarde de lei. Deținerea la Engie, care are o pondere de circa 4,8% în activul net al FP, a fost anunțată ca disponibilă pentru vânzare de către Fondul Proprietatea încă de anul trecut.
Aceștia au decis, însă, acum să se opună listării, Fondul Proprietatea criticând decizia luată de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Engie.
Managerul de portofoliu al FP, Johan Meyer, consideră că listarea ar fi reprezentat o oportunitate pentru Engie de a dovedi că respectă cele mai înalte standarde de transparență, scrie News.ro.
”Fondul Proprietatea este dezamăgit de decizia luată de acționarul majoritar al companiei Engie SA, Romania Gas Holding B.V., de a se opune listării companiei. Statul român s-a abținut să voteze acest punct de pe ordinea de zi. Listarea ar fi reprezentat o oportunitate importantă pentru Engie SA de a dovedi că respectă cele mai înalte standarde de transparență, cerința obligatorie pentru orice companie cotată la bursă, în timp ce accesarea pieței de capital ar fi oferit un câștig major în plan reputațional pentru companie”, a spus Meyer.
El a subliniat că listarea unei firme mari, precum Engie, ar fi contribuit semnificativ la dezvoltarea pieței locale de capital, prin creșterea dimensiunii și lichidității sale, având în vedere că Fondul Proprietatea ar fi plasat întregul său pachet în oferta publică propusă.
”Aceasta ar fi oferit, de asemenea, statului român oportunitatea unui eveniment de lichiditate la IPO sau în orice alt moment viitor. Listarea propusă ar fi putut fi un nou pas înainte spre obținerea statutului de piață emergentă de către România, care ar fi benefic pentru toate companiile cotate la bursă, cât și pentru întreaga economie românească”, a spus Meyer.
El se arată, însă, încrezător că avantajele care decurg din listarea la bursă vor determina Engie și statul român să își reconsidere poziția în viitor.
CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forumFondul este de câțiva ani în proces de lichidare a participațiilor sale minoritare la societăți românești nelistate, din care cea mai importantă este cea de la Hidroelectrica. În urmă cu doi ani, Fondul și-a vândut participațiile de 13,4%, respectiv 18,34% la principalii concurenți ai Engie și Distrigaz Sud Rețele, E.ON Energie și E.ON Distribuție (actualmente Delgaz Grid).
În 2017, Fondul a vândut acțiunile pe care le deținea la filialele de distribuție și furnizare ale Electrica SA contra sumei totale de peste 752 milioane lei.
Anul trecut, Fondul a anunțat că și-a scos la vânzare și participațiile la furnizorii de energie electrică Enel Energie și Enel Energie Muntenia și la distribuitorii E-Distribuție Muntenia, Banat și Dobrogea, toți controlați de grupul italian Enel.
Distrigaz Sud Rețele a Engie și Delgaz Grid din grupul german E.ON dețin, în proporții aproape egale, cea mai mare parte a concesiunilor de rețele de distribuție locale a gazelor naturale din România, filiala Distrigaz Sud Rețele a Engie gestionând rețeaua de distribuție a gazelor din Capitală. Engie și E.ON sunt și cei mai mari furnizori de gaze fără statut de producători din țară.
Potrivit celor mai recente date ale ANRE, la finalul lunii iulie a acestui an, Engie avea o cotă de 50,87% din piața reglementată de furnizare de gaze cu amănuntul, fiind lider în cadrul acesteia, și una de peste 13% din cea concurențială, pe aceasta din urmă clasându-se imediat după cei doi mari producători OMV Petrom și Romgaz.
Engie România a terminat anul trecut cu un profit net de 337,24 milioane lei, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2016, la o cifră de afaceri de circa 5,07 miliarde lei, cu peste 8% mai mare față de anul anterior. Businessul de distribuție de gaze, derulat prin filiala Distrigaz Sud Rețele, a avut anul trecut un profit net de 123,17 milioane lei, în scădere de la 127,65 milioane lei în anul anterior, și o cifră de afaceri de 1,24 miliarde lei, în creștere față de 1,14 miliarde lei în 2016.
Pe lângă furnizarea și distribuția de gaze, Engie mai este activă pe piața românească în producția, furnizarea și tradingul de de energie electrică, deținând două parcuri eoliene, în domeniul serviciilor energetice, precum și în sectorul proiectării și ingineriei pentru industria energetică.