Directorul general al Engie România, Eric Stab, a declarat luni că piața gazelor naturale nu este pregătită pentru liberalizare începând cu 1 aprilie, mișcare care va genera creșterea facturilor pentru consumatorii casnici.
Engie România este unul din cei doi mari furnizori de gaze de pe piață, alături de E.ON.
”Decizia a fost luată în octombrie anul trecut, privind liberalizarea de la 1 aprilie 2017. Îngrijorarea noastră este că, dacă ne uităm la situația curentă a pieței, prețurile sunt într-un trend ascendent, iar prețurile gazelor din producția internă vor tinde să se alinieze cu cele din import. Dacă se va întâmpla așa, costurile companiilor cu achiziția vor crește”, a spus Stab, în cadrul unui eveniment pe teme energetice, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Managerul susține că piața nu este pregătită ca această liberalizare să aibă loc din aprilie.
”Costurile companiilor cu achizitiile de gaze vor crește, deci cred că și prețurile la populație vor crește implicit”, a afirmat Stab.
Directorul Engie arată spre evoluția preturilor din ultimele nouă luni, când prețul de import era mai mare, iar leul s-a depreciat față de dolarul american, moneda de referință pentru prețul gazelor naturale de import.
ANRE a anunțat săptămâna trecută că gazele s-ar putea scumpi din aprilie cu 5-6%.
CITEȘTE ȘI Rusia a devansat Arabia Saudită în decembrie, devenind cel mai mare producător de petrol din lume”În ceea ce privește piața gazelor naturale, odată cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 și în functie de evolutia pretului la gazele din productia internă, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh față de 60 lei/MWh cat este în prezent, va avea loc o modificare de preț cu aplicabilitate de la acea dată de sub 10%, estimarea noastră la acest moment fiind de 5-6%”, a informat autoritatea pe 15 februarie.
Consumatorii casnici finali nu vor resimți în facturi un impact consistent, menționau oficialii ANRE, argumentând că, în perioada verii și până aproape de sfârșitul lunii noiembrie, consumul de gaze este unul foarte scăzut.
Prețul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.
Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor prețuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice prețurile cu care furnizorii vând gazele către populație.
Havrileț estima anul trecut că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la prețuri mai bune decât cei actuali.
Legislația actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a prețurilor pentru populație.
La gazele din producția internă, care au prețul stabilit la 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce prețul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizează la prețuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de prețul gazelor înmagazinate.
În ceea ce privește piața reglementată, în care sunt incluși consumatorii casnici, prețul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.