Grupul francez Engie analizează lansarea unei oferte de preluare a Innogy, divizia de energie regenerabilă a grupului german RWE, care are o valoare de piață de aproximativ 18,6 miliarde de euro, au declarat persoane apropiate situației, transmite Bloomberg.
Engie, fostul monopol francez al gazelor naturale, a contactat consultanți și nu a luat o decizie dacă să facă oferta, au spus persoanele, scrie News.ro.
RWE deține circa 77% din acțiunile Innogy, după ce a separat compania de grup anul trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Discuțile sunt preliminare și ar putea să nu ducă la o ofertă.
Reprezentanții Engie și ai Innogy au refuzat să comenteze.
RWE a reiterat marți, într-un comunicat, că ”poate, în principiu, să vândă acțiuni Innogy și să își reducă în acest fel participația la 51%”.
Guvernul francez, care deține o participație de 29% la Engie, organizeaxă primul tur al alegerilor prezidențiale în aprilie. Executivul și-a redus deținerea la Engie în ianuarie, când a vândut 4,1% din acțiuni.
CITEȘTE ȘI UE ar putea amenda Gazprom cu peste 9 miliarde euro dacă își încalcă angajamentele privind piețele din Europa Centrală și de EstRWE și principalul său competitor E.ON, care erau între cele mai mari companii din Germania, au fost transformate de strategia cancelarului Angela Merkel de trecere la o economie bazată pe energie regenerabilă, în loc de una alimentată de carburanți nucleari și fosili.
Prețurile angro ale energiei au scăzut cu peste 40% din 2011, rezultând în reevaluarea combinată a activelor cu aproape 30 de miliarde de euro.
Atât RWE cât și E.ON s-au scindat. În timp ce RWE a separat Innogy de grup, E.ON a format divizia de carburanți fosili Uniper.
Măsurile au provocat discuții legate de consolidarea sectorului energetic.
E.ON a analizat la rândul său o legătură cu Innogy, au declarat în ianuarie persoane apropiate situației.
Goldman Sachs Group, care a oferit consultanță RWE în separarea Innogy, a afirmat într-un raport din ianuarie că se așteaptă la fuziuni și achiziții mari, care să schimbe piața, ca urmare a costurilor scăzute ale împrumuturilor și a situației financiare bună a companiilor.
Engie încearcă la rândul său să renunțe la carburanții fosili. Compania a negociat vânzarea unei participații la divizia de petrol și gaze către compania Neptune, au declarat luna trecută persoane apropiate situației.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Calendarul de închidere a stațiilor de metrou, care va genera blocaje în trafic și dureri de cap călătorilor. Corporatiștii rămân fără 2 stații dintr-un focEngie va reinvesti cele 15 miliarde de euro pe care se așteaptă să le obțină din vânzarea de active pentru a se extinde în sectorul serviciilor în domeniul energiei, energiei regenerabile și conductelor de gaze, unde veniturile sunt reglementare și mai predictibile.
Grupul francez a făcut oferte pentru proiecte de energie regenerabilă din Orientul Mijlociu și anticipează că energia solară, bateriile de stocare a energiei și creșterea vânzărilor de vehicule electrice vor reduce cererea de țiței.
Prezent în România prin intermediul Engie România, grupul francez deține companiile Distrigaz Sud Rețele, Engie Servicii, Alizeu Eolian și Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuție și furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalațiile de gaze naturale și centrale termice și producție de electricitate.
Engie România și filialele sale deservesc un portofoliu de 1,6 milioane de clienți, operează o rețea de distribuție de circa 19.000 km, dețin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW și au 3.650 de angajați.