Engie România, fosta GDF Suez România, una dintre cele două companii care domină industria locală de distribuție și furnizare de gaze naturale pentru populație, vrea să extindă rețelele de distribuție de gaze din toate cele 19 de județe unde are concesionate astfel de rețele, plus municipiul București, și estimează că valoarea totală a investițiilor necesare ar putea depăși jumătate de miliard de lei pe 3 ani, cu tot cu TVA.
Astfel, Engie a scos la licitație un acord-cadru pe 3 ani de proiectare și execuție de extinderi de conducte și branșamente de gaze naturale, estimat la peste 239 milioane lei, TVA inclusă. Acordul-cadru, care va fi încheiat cu cel mult 3 firme contractoare, include doar proiectarea și execuția, nu și materialele necesare. Acestea vor fi asigurate de către Engie, iar valoarea lor totală este estimată de companie la peste 287 milioane lei, cu tot cu TVA.
În total, investițiile pe 3 ani în extinderea rețelelor de distribuție de gaze aflate în concesiunea Engie sunt estimate de companie la circa 526 milioane lei, TVA inclusă. Termenul-limită pentru trimiterea ofertelor este 10 octombrie 2016, acestea urmând să fie deschise și evaluate pe 4 noiembrie.
CITEȘTE ȘI Rusia și Turcia anunță un fond de investiții comun, după ce au promis grăbirea proiectului Turkish StreamLucrările vor fi derulate în județele Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Tulcea, Ialomița, Olt, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Vâlcea, Vrancea, Constanța și municipiul București.
Recent, Engie a mai scos la licitație un acord-cadru, tot pe 3 ani, de proiectare și asistență tehnică pentru lucrări de reabilitare, sistematizare și optimizare a rețelelor de gaze naturale din în Capitală și 18 județe din țară, acord estimat la peste 45 milioane lei, TVA inclusă. Acordul-cadru include și servicii de proiectare pentru construirea de rețele noi de distribuție de gaze în județul Constanța.
Engie, prin subsidiara Distrigaz Sud Rețele, derulează în prezent lucrări de modernizare a rețelei de distribuție de gaze naturale în centrul Bucureștiului, pe bulevardul Magheru și pe alte 8 străzi din zonă. Scopul lucrărilor este îmbunătățirea parametrilor tehnici în alimentarea cu gaze naturale. Lucrările au început la începutul lunii iulie și au avut drept termen de finalizare sfârșitul lunii august, prelungit ulterior până la jumătatea lunii septembrie.
CITEȘTE ȘI Daimler ar putea lansa nouă automobile electrice în următorii aniToate investițiile operatorilor concesionari ai rețelelor publice de distribuție de gaze naturale în modernizarea rețelelor sunt suportate de consumatori, prin includerea costurilor lucrărilor în tarifele de distribuție reglementate, stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Tarifele de distribuție se regăsesc în prețul final la gaze achitat de clienți pe facturi și au o pondere importantă în acest preț, de circa o treime.
De la 1 mai 2016, ANRE a redus în medie cu 6% tarifele de distribuție a gazelor naturale practicate de către operatorii concesionari. Tarifele practicate de către Distrigaz Sud Rețele, subsidiară a Engie, au fost scăzute cu 2,4%, iar cele ale E.ON Energie România – cu 8,4%. Unul dintre principalele motive ale reducerii a fost recuperarea parțială de către cele două societăți, care controlează cumulat circa 94% din piața reglementată de distribuție, a costurilor istorice cu achiziția gazelor naturale din import destinate furnizării la clienții casnici.
Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul energetic francez omonim și urmașa Distrigaz Sud, distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 18.900 de kilometri. Pe partea de furnizare de gaze, compania era lider de piață pe segmentul clienților casnici la finalul anului trecut, cu o cotă de 46,28%, fiind urmată de E.ON Energie România (43,36%). Pe piața liberă, Engie se situa pe locul 3, cu o cotă de 20,29%.
Engie România SA a terminat anul trecut cu un profit net de 371,8 milioane lei, în scădere cu 4,8% față de 2014, și o cifră de afaceri de 4,53 miliarde lei, similară cu cea din anul anterior.
CITEȘTE ȘI CFR Marfă și-a triplat pierderile în primul semestru, la peste 76 mil. lei. Compania dă vina pe CE Oltenia și HunedoaraRecent, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că Autoritatea va efectua o analiză a stării tehnice a rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale, prima de la darea în concesiune a acestora unor operatori privați, în urmă cu 12 ani.
ANRE a angajat deja o firmă de consultanță în acest scop, iar analiza va presupune inspecția directă, efectivă, în teren, a instalațiilor aferente rețelelor, a precizat, pentru Profit.ro, vicepreședintele ANRE. Cele mai multe dintre rețelele regionale de distribuție de energie electrică și gaze naturale au fost date în concesiune în 2004, pe o perioadă de 49 de ani.
"Vom face o analiză a stării tehnice a rețelelor de distribuție, prima în 12 ani, de la concesionarea acestora. Vom analiza și rețelele de distribuție de electricitate, și pe cele de distribuție de gaze. Multe dintre aceste rețele sunt supradimensionate față de nevoile de consum existente", a spus Calotă, în cadrul unei conferințe.
În primăvară, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de modificare a Legii energiei și gazelor naturale, prin care intenționează să interzică înstrăinarea de către operatorii concesionari a bunurilor aferente serviciului public de distribuție a gazelor naturale, dar și subconcesionarea de către aceștia a serviciului public ca atare, și să limiteze durata contractelor de concesiune la 49 de ani.