Electricitate pentru populație: Guvernul înlocuiește plafonarea prețului cu reducerea TVA și scutirea de certificate verzi și taxă de cogenerare, ceea ce va duce însă la....scumpiri

Electricitate pentru populație: Guvernul înlocuiește plafonarea prețului cu reducerea TVA și scutirea de certificate verzi și taxă de cogenerare, ceea ce va duce însă la....scumpiri
scris 11 ian 2022

Guvernul intenționează, de la 1 aprilie, să înlocuiască actuala schemă de plafonare a prețurilor și de compensare a facturilor la energie electrică pentru consumatorii casnici cu un sistem nou de subvenționare, care va consta în scutirea populației de la plata certificatelor verzi și a taxei de cogenerare, care fac parte din prețul final de furnizare al electricității, precum și din reducerea TVA la curent de la 19% la 5%, cu condiția încadrării într-o limită de consum lunar de 300 kWh.

Cel puțin asta reiese din declarațiile destul de confuze făcute marți pe această temă de către premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Noul sistem ar urma să fie aplicat până la 1 iulie 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
România, groapa de gunoi. Containere din Canada cu 77 de tone de haine neutilizabile descoperite în Portul Constanța CITEȘTE ȘI România, groapa de gunoi. Containere din Canada cu 77 de tone de haine neutilizabile descoperite în Portul Constanța

În baza actualului sistem de plafonare și compensare, prețul final de furnizare pentru populație, cu toate tarifele și taxele incluse, este plafonat la 1 leu/kWh, din care cel mult 0,525 lei/kWh prețul energiei-marfă. Pe lângă acest plafon, se aplică pe facturi o compensare de 0,291 lei/kWh, cu condiția încadrării într-o limită de consum lunar de 330 kWh, ceea ce duce prețul la 0,709 lei/kWh. Dacă prețul final din contractul cu furnizorul este mai mic de 1 leu/kWh, aplicarea compensării de 0,291 lei/kWh nu poate reduce prețul final mai jos de 0,68 lei/kWh, potrivit legii în vigoare.

În prezent, potrivit comparatorului de prețuri al ANRE, cea mai avantajoasă ofertă de furnizare de energie pentru consumatorii casnici din București vine cu un preț final de 1,14 lei/kWh, topul celor mai bune 20 de oferte mergând până la 1,86 lei/kWh.

Tranzacție surpriză - Elrond cumpără procesatorul portughez de plăți crypto Utrust CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Elrond cumpără procesatorul portughez de plăți crypto Utrust

La oferta de 1,14 lei/kWh, aplicând actualul sistem de plafonare și compensare, prețul final plătit ar fi de 0,709 lei/kWh.

În noua schemă de subvenționare gândită de Guvern pentru aplicare de la 1 aprilie, prin scutirea de certificate verzi și de taxa de cogenerare, precum și prin reducerea TVA la 5%, prețul plătit ar fi de 0,901 lei/kWh, respectiv cu 27% mai mare decât în baza actualei scheme de compensare și plafonare (0,709 lei/kWh), dar cu 21% mai mic decât cel din piață, de 1,14 lei/kWh, conform calculelor Profit.ro.

DOCUMENT Iohannis vrea rețea națională de rangeri juniori, 10.000 de mini-inspectori de mediu și bonusuri pentru profesorii care fac educație privind schimbările climatice CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis vrea rețea națională de rangeri juniori, 10.000 de mini-inspectori de mediu și bonusuri pentru profesorii care fac educație privind schimbările climatice

Mai este și cazul aparte al celui mai mare producător de energie electrică din România, compania de stat Hidroelectrica, care are o ofertă de furnizare pentru casnici cu preț final de numai 0,655 lei/kWh, care nu figurează în comparatorul ANRE. În urma aplicării noului sistem de subvenționare, prețul Hidroelectrica perceput clienților ar scădea la 0,475 lei/kWh.

Problema cu Hidroelectrica este însă dificultatea și lentoarea extrem de mari cu care încheie formalitățile de contractare cu potențialii clienți, din cauza lipsei unui sistem informatic specializat în acest sens, la implementarea căruia compania lucrează încă și în momentul de față.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
majorare pret energie
crestere facturi energie
plafonare compensare energie