CONFIRMARE Transgaz cumpără un TWh de gaze de la MET. Un nou record istoric

CONFIRMARE Transgaz cumpără un TWh de gaze de la MET. Un nou record istoric
scris 11 ian 2022

Operatorul de transport gaze autohton, Transgaz, a anunțat semnarea unui contract de peste un sfert de miliard de lei, reprezentând aproximativ o pătrime din veniturile companiei din primele 9 luni ale anului trecut, cu MET Energy România SA, confirmând o informație publicată de Profit.ro în urmă cu circa o lună.

Anunțul a fost făcut de Transgaz pe BVB, ca urmare a faptului că vizează un act juridic a cărui valoare depășește 10% din cifra de afaceri neta aferentă anului financiar 2020.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Transgaz, contractul, semnat în urma derulării unei licitații pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) la începutul lunii noiembrie, este în valoare de 262 milioane lei fără TVA și accize (însă care include tariful de rezervare de capacitate). Acesta vizează achiziția de gaze naturale pentru acoperirea consumului tehnologic din perioada 1 martie 2022– 28 februarie 2023.

Potrivit calculelor Profit.ro, contractul a fost semnat la un preț de 239,5 lei/MWh, mai redus decât cel forward înregistrat pentru întreg anul 2022 de pe BRM, de aproximativ 260 lei/MWh la data semnării contractului.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Ultima tranzacție forward cu livrare în întreg anul 2022 a fost realizată pe BRM la mijlocul lunii decembrie, la un preț de 450 lei/MWh.

Prețul gazelor cu livrare în trimestrul al doilea (la o lună de la intrarea în vigoare a contractului MET-Transgaz) și cel al gazelor cu livrare iarna viitoare este în prezent pe BRM de 430 lei/MWh.

Operatorul național de transport are semnat până pe 28 februarie 2022 un contract de furnizare gaze pentru consumul propriu cu OMV Petrom în valoare de 76,5 milioane de lei.

În 2020, Transgaz a avut un consum tehnologic de 705 GWh, în creștere cu 10% față de cel din 2019. Ponderea cantității de gaze tehnologice în total gaze vehiculate în Sistemul Național de Transport (SNT) a fost de în 2020 de 0,53%, în creștere față de cifra raportată în 2019, de 0,45%.

În 2021, volumul de gaze pentru consumul tehnologic al Transgaz a continuat să crească.

Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum

Astfel, după primele 9 luni, volumul consumului tehnologic a ajuns la 562 GWh, în creștere cu 113,5 GWh sau 25% față de cel din perioada similară a anului trecut, de aproximativ 450 GWh.

Aceasta este explicația majorării la 1,095 TWh a cantității contractate pentru perioada 1 martie 2022-1 martie 2023, de la nivelul de 876 GWh, cât a achiziționat compania de la OMV Petrom pe perioada 1 martie 2021-28 februarie 2022.

Volumul de gaz achiziționat pentru consum tehnologic de operatorul de sistem pentru anul viitor reprezintă un nou record istoric, fiind mai ridicat cu 65 GWh peste cel de 1,03 TWh achiziționat pentru anul gazier 2018/2019 de la E.ON Energie România SA.

Motivul: în ultimi ani au fost puse în funcțiune mai multe stații de comprimare, 3 numai pe traseul gazoductului BRUA 1: Podișor, Bibești și Jupa. De altfel, influența acestora se poate observa și din evoluția consumului tehnologic al Transgaz din 2020. Dacă pe primele 3 trimestre acesta a fost inferior celui din 2019, în trimestrul al patrulea, când a devenit funcțional BRUA, volumul gazelor utilizate intern de Transgaz s-a dublat. Alte stații de comprimare în care este utilizat gaz din consumul propriu al companiei sunt cele de la Onești, Siliștea și Șinca, iar recent au devenit funcționale alte 2 stații, una la Gherăiești și o a doua la Onești.

Aceasta nu este singura operațiune a Transgaz de pe piața gazelor. Recent, Profit.ro a anunțat că prima tentativă a companiei de achiziționare de servicii de echilibrare a Sistemului Național de Transport (SNT) cu gaze din import, în eventualitatea unei penurii pe piața internă, a eșuat, licitația fiind reluată. Motivul: în pofida bonificației de 30% față de prețul mediu ponderat de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), nimeni nu a fost interesat, nefiind depusă nicio ofertă până la data limită, 18 noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
met
contract
gaze