Metroul bucureștean se așteaptă la scumpirea de 4 ori a energiei consumate în subteran. În criză, compania este dispusă la concesii

Metroul bucureștean se așteaptă la scumpirea de 4 ori a energiei consumate în subteran. În criză, compania este dispusă la concesii
scris 11 ian 2022

Metrorex, operatorul metroului bucureștean, companie de stat controlată de Ministerul Transporturilor, a lansat o nouă procedură de achiziție publică pentru a cumpăra energie electrică de alimentare a rețelei sale de tracțiune și a celorlalte instalații electrice necesare activității de exploatare a infrastructurii de metrou, contractul scos la licitație urmând a fi încheiat, după adjudecare, pe o perioadă de 12 luni.

Fostul furnizor de curent al Metrorex a fost Getica 95 Com, firmă intrată în insolvență în vara trectă pe fondul scumpirii galopante a electricității pe piețele angro. Contractul operatorului de metrou cu Getica a expirat la finalul anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Victorie pentru Novak Djokovic: Instanța a decis în favoarea sârbului și a desființat decizia de anulare a vizei acestuia CITEȘTE ȘI Victorie pentru Novak Djokovic: Instanța a decis în favoarea sârbului și a desființat decizia de anulare a vizei acestuia
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Metrorex a vrut să încheie din timp un nou contract și a demarat în octombrie 2021 o licitație în acest scop. Aceasta a fost însă anulată pentru că niciun jucător din piață nu a depus vreo ofertă.

Getica a câștigat în 2020 la licitație contul de energie al Metrorex, contractul fiind încheiat la valoarea totală de 76,3 milioane lei plus TVA, pentru o cantitate de 198.800 MWh, corespunzând astfel unui preț de circa 384 lei/MWh plus TVA.

VIDEO Globurile de Aur 2022: Lista completă a câștigătorilor CITEȘTE ȘI VIDEO Globurile de Aur 2022: Lista completă a câștigătorilor

La licitația din toamna lui 2021, Metrorex a estimat că va avea nevoie de 173.000 MW, iar valoarea totală a achiziției a fost estimată la 112,12 milioane lei plus TVA. Asta ar fi însemnat un preț de circa 648 lei/MWh plus TVA, cu aproape 69% mai mare decât cel din contractul de furnizare precedent.

Dat fiind că nimeni nu s-a prezentat la licitație, Metrorex a reluat acum procedura, pentru 195.000 MWh de energie pe 12 luni, la valoarea totală estimată de 285,75 milioane lei plus TVA, corespunzătoare unui preț de circa 1.464 lei/MWh plus TVA, de 2,25 ori mai mare decât la licitația eșuată precedent și de 3,8 ori peste prețul din contractul atribuit în 2020.

VIDEO Manifestație la Bruxelles împotriva măsurilor sanitare. Steagurile României sunt foarte vizibile CITEȘTE ȘI VIDEO Manifestație la Bruxelles împotriva măsurilor sanitare. Steagurile României sunt foarte vizibile

Mai mult, Metrorex este pregătită să accepte o modificare a prețului după primele 6 luni de contract.

"Prețul unitar pentru energia electrică activă, cu dezechilibre incluse, exprimat în lei/MWh, fără TVA, este preț ferm pe primele 6 luni de derulare a contractului. Prețul unitar pentru energia electrică activă (...) poate fi ajustat, la solicitarea furnizorului, respectiv a consumatorului, numai după 6 luni de la data începerii furnizării energiei electrice, pe baza evoluției indicelui prețurilor de consum total (IPC) comunicat de Institutul Național de Statistică, în perioada cuprinsă între luna depunerii ofertei și luna pentru care se solicită ajustarea", se menționează în caietul de sarcini.

Reprimarea revoltei din Kazahstan dă o lovitură Bitcoin CITEȘTE ȘI Reprimarea revoltei din Kazahstan dă o lovitură Bitcoin

Pe cea mai importantă piață de electricitate din România, piața pentru ziua următoare (PZU - cu o cotă de 40% din total consum), prețul mediu pentru 2021 a atins un record istoric, fiind de 3 ori mai ridicat decât cel din 2020, ajungând la peste 550 lei/MWh, față de 190 lei/MWh în anul precedent. În ultima parte a anului trecut, prețurile pentru ziua următoare au bătut toate recordurile, cel mediu zilnic sărind de 2.000 lei/MWh, iar cel mediu orar, de 2.600 lei/MWh.

Legea energiei a fost modificată prin OUG la finalul anului trecut, printre modificări numărându-se și facilitarea tranzacționării bilaterale a energiei pe termen lung și obligarea producătorilor de stat să-și vândă cel puțin 40% din producție în afara pieței spot, prin contracte încheiate direct cu marii consumatori. Astfel, OUG nr. 143/2021 prevede că, "În vederea menținerii unei lichidități adecvate a pieței de electricitate, producătorii aflați în portofoliul statului român, care se supun prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, au obligația să tranzacționeze cel puțin 40% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe bursele de energie electrică, pe alte piețe decât PZU, PI și PE", fiind exceptate de la această prevedere capacitățile de producere puse în funcțiune după data de 1 iunie 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
criza energetica
penurie energie
metrorex furnizare energie electrica
scumpire calatorie metrou