Electrica SA vrea rețele inteligente de distribuție făcute cu fonduri UE în 3 municipii. La cât este estimată investiția

Electrica SA vrea rețele inteligente de distribuție făcute cu fonduri UE în 3 municipii. La cât este estimată investiția
scris 29 ian 2021

Operatorul de distribuție a energiei electrice din grupul Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu 48,79% din acțiuni, pregătește proiecte de implementare de sisteme de distribuție inteligentă a energiei în trei municipii din aria sa de concesiune, care să includă și sisteme avansate de management al activelor rețelelor de distribuție și pe care vrea să le finanțeze din fonduri europene nerambursabile.

Perspectivă: Ce se va întâmpla în 2021 cu piața criptomonedelor CITEȘTE ȘI Perspectivă: Ce se va întâmpla în 2021 cu piața criptomonedelor
Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, compania Distribuție Energie Electrică România SA (DEER), rezultată din fuziunea operatorilor de distribuție regionali Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord din grupul Electrica SA, a lansat o licitație de achiziție de "infrastructură hardware și software, respectiv servicii de implementare și operaționalizare necesare realizării unui Sistem Avansat de Management al Activelor rețelei de distribuție a energiei electrice".

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Achiziția este necesară implementării a trei proiecte-pilot de implementare de rețele inteligente (smart grid) de distribuție a energiei în tot atâtea zone omogene de consumatori, respectiv cartierul Rogerius din Oradea, cartierele Țiglina 1-4 din Galați și o zonă neprecizată din Târgu Mureș.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

Valoarea totală a investiției este estimată la 73,5 milioane lei plus TVA, iar data limită de trimitere a ofertelor este 22 martie.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

"Societățile de distribuție sunt nevoite să introducă o serie de măsuri și sisteme care să asigure o calitate superioară a serviciului și energiei distribuite, cum ar fi sisteme de management al activelor, sisteme de management al întreruperilor etc, care asigură o aplicare mai eficientă a măsurilor de întreținere și înlocuire a echipamentelor și activelor, astfel încât să reducă, pe orice căi, indicatorii SAIDI, SAIFI și MAIFI (privind întreruperile în alimentare – n.r.) și să crească calitatea energiei prin păstrarea permanentă a parametrilor energiei distribuite la valorile nominale. Astfel, cele trei societăți de distribuție (care au fuzionat între timp – n.r.) doresc să realizeze un proiect prin care să implementeze câte un Sistem de Distribuție Inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă (pilot) aferentă fiecăruia. Pentru aceste sisteme s-au depus cereri de finanțare către Ministerului Fondurilor Europene în vederea obținerii de fonduri nerambursabile pentru realizarea de proiecte de investiții în infrastructura energetică, prin intermediul Axei Prioritare 6 - Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul Specific 6.3. Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor. În acest context, cele trei societăți au inclus în cadrul proiectelor lor, ca obiect distinct, achiziția și implementarea unui Sistem Avansat de Management al Activelor rețelei de distribuție a energiei electrice (Advanced Asset Management System - AAMS)", se arată în documentația de atribuire.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business

Potrivit sursei citate, durata contractului ce urmează a fi atribuit va fi de maximum 7 ani, din care cel mult 2 ani etapa de implementare și punere în funcțiune a sistemului AAMS, 3 ani perioada de garanție și suport tehnic și 2 ani perioada de post garanție și suport tehnic.

Hotelurile de pe litoral și-au anunțat primele prețuri la all inclusive. Ce reguli vor fi aplicate CITEȘTE ȘI Hotelurile de pe litoral și-au anunțat primele prețuri la all inclusive. Ce reguli vor fi aplicate

Compania se așteaptă ca sistemul AAMS integrat și centralizat care urmează să fie achiziționat să asigure procesarea informațiilor despre starea activelor rețelei de distribuție, precum și uniformizarea procedurilor și proceselor utilizate pentru gestiunea de active, investiții și mentenanță, inclusiv înlocuiri de echipamente și dispozitive în urma defecțiunilor, deranjamentelor sau incidentelor, scopul urmărit fiind creșterea continuității serviciului de distribuție și deservirea utilizatorilor finali la un nivel superior, atât în ceea ce privește minimizarea întreruperilor de tensiune, cât și în ceea ce privește calitatea energiei livrate.

Proiecte de digitalizare a rețelelor au și alți operatori de distribuție din România, dar și operatorul de transport și sistem Transelectrica.

Foarte recent a intrat în vigoare un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) potrivit căruia, pentru componenta de cofinanțare asigurată din resurse proprii a investițiilor din fonduri UE în rețelele de distribuție a electricității și gazelor, precum și în rețeaua de transport a energiei operată de Transelectrica, rata reglementată a rentabilității (RRR), utilizată la stabilirea tarifelor percepute de operatori, este majorată cu 2 puncte procentuale peste cea de bază, de 6,39%.

Electrica SA a anunțat recent finalizarea primei etape a fuziunii prin absobție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului - Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord, SDEE Transilvania Sud și SDEE Muntenia Nord - care au devenit Distribuție Energie Electrică Romania SA. Operatorul rezultat din fuziune va opera 198.988 km de linii electrice, în 18 județe, din trei zone geografice ale țării, reprezentând 40,7% din teritoriul României, și va deservi peste 3,8 milioane de utilizatori.

viewscnt
Afla mai multe despre
smart grid
retele inteligente distributie energie electrica
digitalizare retele distributie energie
distributiile electrica sa
intreruperi alimentare energie