Compania de furnizare, distribuție și producție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român, cu peste 48% din capital, va finaliza până la sfârșitul acestui an procesul de fuziune prin absorbție prin care va absorbi companiile din domeniul energiei regenerabile la care este acționară, Electrica Producție Energie SA (EPE), Green Energy Consultancy & Investments SRL (GECI) și Electrica Energie Verde 1 S.R.L. (EEV1).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Procesul, care are termen de finalizare 31 decembrie 2023, implică, în principal, transferul tuturor activelor și pasivelor aparținând EPE, GECI și EEV1 către ELSA, urmată de dizolvarea fără lichidare a EPE, GECI și EEV1. Realizarea fuziunii se face fără majorarea capitalului social al ELSA.
Prețul care urmează să fie plătit pentru acțiunile persoanelor care își exercită dreptul de retragere este de 9,66 lei/acțiune.
La începutul acestui an, Electrica SA a finalizat tranzacția prin care cumpără un proiect privind producția de energie din surse regenerabile, în zona comunei Vulturu, județul Vrancea, pentru un preț total estimat de 600.000 euro. Proiectul se afla in faza „readyto-build”.
Contractul viza achiziția a 100% din părțile sociale ale Green Energy Consultancy & Investments, care dezvoltă proiectul fotovoltaic „Vulturu” cu o capacitate instalată de 12 MWp DC (putere peak la nivelul panourilor) și 9,75 MW AC (putere evacuabilă în rețea).
Electrica SA a raportat un profit net de 418 milioane lei pe primele 9 luni ale anului, în scădere cu 22% față de perioada similară din 2022.
După cum a relatat Profit.ro, cel mai mare furnizor de curent electric din piață, Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica SA, a ajuns să ipotecheze în favoarea Alpha Bank mai multe cereri de decontare a costurilor plafonării adresate statului, drept garanții suplimentare pentru un credit contractat toamna trecută.