Producătorul de gaze naturale Romgaz, controlat de stat, a încheiat un act adițional de 69,8 milioane lei (15,5 milioane euro) cu producătorul de agent termic Electrocentrale București (Elcen), care cumpără gaze naturale pe piața concurențială, pentru perioada 1 - 28 februarie, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB).
Prin actul adițional semnat, se modifică și valoarea contractului încheiat anul trecut, pe perioada 1 august 2016 – 30 septembrie 2017, care devine 529,24 milioane lei cu TVA, în scădere cu 45,78 milioane lei față de valoarea raportată anterior, arată comunicatul.
Cele două companii sunt controlate de Ministerul Energiei, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania Elcen produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București.
Elcen a intrat anul trecut în insolvență, decizie luată de autorități pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre companie și RADET, dar și pe care acestea le au către terți.
Anul trecut, a fost semnată o convenție între RADET, Elcen și Romgaz privind plata în avans a stocului de gaze necesar funcționării regiei de termoficare pe toată perioada de iarnă, suma ridicându-se la 417 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Decizie: Transenergo, unul dintre cei mai mari furnizori și traderi de energie, a intrat în insolvențăConvenția respectivă de justificare a avansurilor pentru furnizarea de gaze este valabilă până la 31 martie 2017. Ea ar trebui să asigure plata furnizării gazelor naturale către Elcen până la 31 martie.
Romgaz este una din cele mai profitabile companii ale statului. În primele nouă luni din 2016, profitul net al companiei a scăzut cu 27%, până la 713,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.
Acțiunile companiei se tranzacționează pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%. Compania are în prezent o valoare de piață de 10,5 miliarde lei, echivalentul a 2,3 miliarde euro.