E.ON România susține că nu există în prezent pe piață cantități de gaze disponibile la prețuri rezonabile și pe termen lung, astfel încât facturile populației să scadă de la 1 iulie, însă nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare.
De la 1 iulie, piața gazelor va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici nu vor mai plăti prețuri reglementate. Marii furnizori, E.ON și Engie, au trimis clienților lor oferte la prețurile care erau în vigoare și până acum, în timp ce ministrul de resort, Virgil Popescu, susține că facturile ar trebui să scadă cu 10-15%. Întrebați care au fost motivele pentru care E.ON a decis să trimită oferte populației la același preț ca până acum, reprezentanții companiei au arătat: "Prețul final al gazelor naturale pentru perioada de livrare 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021 a fost determinat pe baza costurilor cantităților deja achiziționate sau aflate în depozitele de înmagazinare subterană, precum și a costurilor de achiziție estimate începând cu 1 iulie a.c., pentru cantitățile rămase de achiziționat. Ceea ce este foarte important este că oferta noastră este una fermă, prețul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepția cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări), asigurând acoperirea consumului din sezonul rece, când costurile sunt mult mai mari având în vedere vârfurile de consum și obligația de a înmagazina gaze în depozite".
Reprezentanții E.ON au explicat că, din consumul casnic pe un an întreg, 80% se înregistrează iarna, diferența dintre consumul din timpul verii și cel din sezonul rece fiind de 1 la 6, iar gazele necesare pentru acoperirea acestui vârf de consum sunt mai scumpe și sunt achiziționate de regulă din import, la prețuri mai mari. "Prețul final al gazului pentru clienții casnici cuprinde atât costul de achiziție al gazului de pe piața internă, cât și următoarele costuri suplimentare pentru noi: costul gazului din import pentru acoperirea vârfurilor de consum din perioada rece (să nu uităm că oferta noastră e valabilă 1 an de zile), precum și costul serviciilor de înmagazinare, al serviciilor de transport, al serviciilor de distribuție și al serviciilor de furnizare. Tarifele aferente serviciilor reglementate de transport, distribuție și înmagazinare subterană a gazelor naturale reprezintă costuri externe care nu pot fi negociate de compania noastră, fiind stabilite de către ANRE", potrivit răspunsului. Costul serviciilor de furnizare are cea mai mică pondere în total și e aferent rețelei de Centre de Servicii Clienți și puncte de informare, Call Centere, portal electronic cu autoservire (Myline) și restul activităților de suport clienți, respectiv personalul care asigură negocierea contractelor de achiziții gaze și managementul activității de furnizare, astfel încât clienții să poată beneficia de cele mai bune produse și servicii asociate la cele mai mici prețuri. Partea care revine E.ON pentru acoperirea costurilor cu aceste servicii este de circa 7,7 lei/MWh, spun oficialii companiei. Totodată, întrebați cum estimează că va evolua prețul gazelor în perioada următoare, responsabilii E.ON nu au exclus o ieftinire, dacă în piață va fi gaz disponibil pe termen lung la prețuri rezonabile, ceea ce nu se întâmplă în prezent.
"Prețul final al gazelor naturale este influențat în cea mai mare măsură de evoluția costurilor de achiziție a gazelor naturale din surse interne și import după 1 iulie a.c. și mai ales în sezonul rece, când consumul nu poate fi asigurat în totalitate din surse interne, apelându-se și la importuri, așa cum o arată experiența anilor anteriori. În măsura în care cantitățile disponibile pentru piața internă vor putea fi cumpărate la prețuri rezonabile și pe termen lung, nu este exclus să avem scăderi ale prețului final. Din păcate, la momentul la care legislația a impus să transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienți, aceste cantități nu au fost disponibile în piață. Și nici în prezent nu sunt disponibile la vânzare cantități de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrală, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienți la un preț garantat sub nivelul celui actual din oferta noastră", spun reprezentanții companiei energetice. Întrebați cum apreciază declarațiile ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a acuzat companiile de înțelegeri anticoncurențiale și a susținut că Guvernul este pregătit să intervină dacă prețurile finale nu vor scădea în iulie, oficialii E.ON nu au dorit să comenteze, ci s-au rezumat la a spune că vor respecta în integralitate legislația.
"E.ON nu consideră ca a încălcat nicio prevedere legală. Respectăm cu strictețe legislația concurenței în vigoare și legislația în domeniul energiei. Totodată, ne respectăm clienții și ne străduim permanent să le oferim servicii de calitate la prețuri corecte, acestea fiind valori fundamentale ale companiei noastre", a fost răspunsul reprezentanților companiei. Aceștia au mai arătat că doar o piață liberalizată poate aduce cele mai bune oferte pentru clienți și poate stimula investitorii, cu condiția să fie complet funcțională. Aceasta înseamnă o piață lichidă și competitivă, cu prețuri transparente și acces egal pentru toți jucătorii, spre beneficiul clienților. Totodată, este nevoie de dezvoltarea unui mecanism robust și corect de suport pentru a-i proteja pe consumatorii vulnerabili. De asemenea, întrebați cum poate un consumator să obțină un preț mai mic, oficialii companiei au amintit că aceștia pot alege o altă ofertă concurențială, fie a E.ON, fie a altui furnizor, acesta fiind unul dintre beneficiile liberalizării pieței. "Ca o recomandare pentru clienți: atunci când vor să compare ofertele furnizorilor, întotdeauna să se uite la prețurile de furnizare publicate, la durata ofertei și condițiile în care prețurile ofertate pot fi modificate. Totodată, să nu uite să compare și serviciile suplimentare oferite de fiecare furnizor în oferta sa, cum ar fi de exemplu accesul la Centre de Relații cu Clienții, la servicii online, modalitățile de plată disponibile, asistența oferită etc. Astfel, se vor putea raporta la un preț final adaptat nevoilor proprii. Reamintim faptul că oferta noastră este una fermă, prețul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepția cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări)", scrie Agerpres.