E.ON plătește Coface 3,3 mil. lei pentru recuperarea facturilor restante ale consumatorilor de energie și gaze

E.ON plătește Coface 3,3 mil. lei pentru recuperarea facturilor restante ale consumatorilor de energie și gaze
scris 27 apr 2016

Furnizorul de curent electric și gaze naturale E.ON Energie a atribuit firmei Coface Romania, la jumătatea acestei luni, un contract în valoare de peste 3,29 milioane lei (3,95 milioane lei cu tot cu TVA) de prestări de servicii de recupare amiabilă și în instanță a creanțelor companiei energetice, serviciile respective putând fi și subcontractate de compania câștigătoare.

Astfel, Coface Romania Credit Management Service SRL va presta pentru E.ON Energie servicii de recuperare de creanțe pe cale amiabilă și judiciară, inclusiv servicii de consultanță și reprezentare juridică.

Urmărește-ne și pe Google News

E.ON Energie a primit oferte de la 6 companii de profil și a negociat cu 5 dintre acestea, criteriul de atribuire a contractului fiind prețul cel mai scăzut.

Studiu: Trei sferturi dintre companiile românești înregistrează întârzieri la plata obligațiilor către parteneri CITEȘTE ȘI Studiu: Trei sferturi dintre companiile românești înregistrează întârzieri la plata obligațiilor către parteneri

Coface poate subcontracta cel puțin o parte dintre serviciile prevăzute de contractul atribuit de E.ON, se precizează în anunțul de atribuire.

Cei de la Coface au mai prestat servicii de recuperare de creanțe pentru E.ON și în 2012, printr-un contract în valoare de 3,09 milioane lei, TVA inclusă.

E.ON Energie este furnizor integrat de gaze naturale și electricitate și are circa 2,7 milioane de clienți în nordul țării. Compania-"soră" E.ON Distribuție România este operator de distribuție de energie electrică și gaze naturale și are aproximativ 3 milioane de clienți în județele Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău.

VIDEO Dan Pascariu, la Profit LIVE: Doar 2.000-3.000 de clienți vor apela la darea în plată, dar poate sute de mii nu mai iau credite CITEȘTE ȘI VIDEO Dan Pascariu, la Profit LIVE: Doar 2.000-3.000 de clienți vor apela la darea în plată, dar poate sute de mii nu mai iau credite

E.ON România estimează că își va majora cu 100 de milioane de lei cifra de afaceri în acest an, aceasta urmând să depășească nivelul de 5 miliarde de lei, comparativ cu cel de 4,9 miliarde de lei înregistrat în 2015. Volumele de gaze și electricitate livrate clienților de E.ON s-au ridicat anul trecut la 28,4 TWh, ceea ce a condus la atingerea unei cifre de afaceri similare celei din 2014, de 4,9 miliarde lei.

Potrivit unui raport recent al Curții de Conturi, E.ON Energie România SA a practicat în 2014 cel mai ridicat preț mediu de vânzare pe piața reglementată, de 421,77 lei/ MWh în cazul clienților casnici (cel mai redus preț mediu a fost practicat de Enel Energie Muntenia SA - 402,16 lei/ MWh) și de 509,70 lei/ MWh în cazul clienților non-casnici (cel mai redus preț mediu a fost practicat de Enel Energie Muntenia SA - 395,51 lei/ MWh). Cu alte cuvinte, E.ON Energie România SA a obținut un preț cu 2,5% peste prețul mediu al tuturor furnizorilor în cazul clienților casnici și cu 21,6% peste prețul mediu achitat de clienții non-cansici.

Pe de altă parte, potrivit ANRE, în trimestrul III al anului trecut, cel mai mic preț pentru consumatorii casnici cu tarif social a fost practicat de către E.ON Energie (311,42 lei/MWh), iar cel mai mare, de către Enel Energie SA (341,70 lei/MWh). În ceea ce privește prețul mediu pentru toți clienții casnici din piața reglementată, cel mai mic a fost cel al Enel Energie Muntenia – 410,27 lei/MWh, iar cel mai mare, al E.ON Energie – 418,14 lei/MWh.

Premiile totale la turneul de Grand Slam de la Wimbledon vor ajunge la 40 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Premiile totale la turneul de Grand Slam de la Wimbledon vor ajunge la 40 de milioane de dolari

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a vândut în decembrie anul trecut participația de 9,82% din capitalul firmei de consultanță E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, participație care are o valoare nominală de 141,83 milioane lei (circa 31,5 milioane euro).

E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, are ca obiect principal de activitate consultanța pentru afaceri și management. În 2014, compania a avut un profit net de 21,2 milioane lei la o cifră de afaceri de 56,9 milioane lei. Cu un an înainte, în 2013, E.ON România SRL raportase un profit net (133,1 milioane lei) mai mare decât cifra de afaceri (71,9 milioane lei).

În 2014, E.ON Distribuție a avut un profit net de 83,03 milioane lei și o cifră de afaceri de 770,5 milioane lei, iar E.ON Energie - un profit net de aproape 94 milioane lei, la o cifră de afaceri de 4,72 miliarde lei.

Din acționariatul E.ON Distribuție mai fac parte Fondul Proprietatea, cu 18,34% din acțiuni, Ministerul Energiei (13,51%) și compania de stat SAPE - Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (6,34%). La E.ON Energie mai sunt acționari Ministerul Energiei, cu 31,82% din capital, Fondul Proprietatea (13,4%) și SAPE (1,4%).

Cristian Ghinea a fost propus ca noul ministru al Fondurilor Europene CITEȘTE ȘI Cristian Ghinea a fost propus ca noul ministru al Fondurilor Europene

În mai anul trecut, Fondul Proprietatea a cerut public acționarilor E.ON Distribuție și E.ON Energie să aprobe acționarea în instanță a administratorilor și directorilor celor două companii pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanță cu acționarul majoritar al acestora, E.ON România SRL. În aceeași lună, AGA de la cele două companii a respins această cerere a FP.

Mai mult, în decembrie 2015, tot în AGA, s-a decis prelungirea cu un an, până pe 31 decembrie 2016, a contractelor de prestări de servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri semnate de E.ON Distribuție și E.ON Energie cu acționarul lor majoritar, E.ON România SRL, precum și actualizarea tarifelor și serviciilor prevăzute de aceste contracte.

Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala București, administratorul unic al Fondul Proprietatea (FP), declara, în mai 2015, că serviciile de consultanță contractate nu sunt necesare, iar prețul plătit către E.ON România SRL de cele două companii de distribuție este nejustificat.

"Conform datelor disponibile Fondului, în anul 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanța strategică și de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane lei (echivalentul a 5,6 milioane de lire sterline sau 7,7 milioane de euro)", se arăta într-un comunicat de la acea dată al Franklin Templeton.

Totodată, Franklin Templeton susținea că încheierea tranzacțiilor între părțile afiliate încalcă politicile de guvernanță corporativă.

"Fondul consideră că încheierea acestor tranzacții între părți afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acționarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât companiile au propriile consilii de administrațiile și directori, care sunt numiți pentru a lua decizii strategice și de management și pentru a acționa în interesul și beneficiul tuturor acționarilor și nu în cel al acționarului majoritar. Fondul Proprietatea consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanță strategică poate fi considerată un abuz de putere al acționarului majoritar, E.ON România SRL. Fondul consideră că această situație reprezintă un conflict de interese și o încălcare gravă a principiilor de guvernanță corporativă și solicită conducerii din România a companiei E.ON România SRL să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum și de a nu mai încheia contracte similare cu companiile în viitor", se mai arăta în comunicatul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
e.on distributie
e.on energie
factura curent electric
factura energie electrica
factura gaze naturale
tarif energie electrica
tarif gaze naturale
coface
facturi restante curent electric
facturi restante gaze naturale