După 2 amânări, Guvernul a aprobat discret prelungirea a 9 concesiuni OMV Petrom, unele cu descoperiri de zăcăminte noi masive. Precedenta prelungire a ajuns în instanță

După 2 amânări, Guvernul a aprobat discret prelungirea a 9 concesiuni OMV Petrom, unele cu descoperiri de zăcăminte noi masive. Precedenta prelungire a ajuns în instanță
scris 13 iul 2023

Guvernul a aprobat discret, după 2 amânări succesive, extinderea cu 15 ani a perioadei de concesiune pentru 9 perimetre de hidrocarburi concesionate de OMV Petrom începând cu 1997, compania controlată de grupul austriac omonim descoperind anul trecut noi zăcăminte de hidrocarburi pe 3 dintre acestea.

Hotărârea de aprobare a actului adițional la acordul petrolier prin care a fost prelungită concesiunea a fost adoptată în ședința de joi și publicată imediat în Monitorul Oficial. HG-ul nu a figurat pe agenda ședinței, iar aprobarea sa nu a fost anunțată după întrunirea miniștrilor.

Urmărește-ne și pe Google News
SONDAJ IMM: Peste 83% din antreprenori, afectați negativ în activitate de modificările fiscale intrate în vigoare pe 1 ianuarie 2023 CITEȘTE ȘI SONDAJ IMM: Peste 83% din antreprenori, afectați negativ în activitate de modificările fiscale intrate în vigoare pe 1 ianuarie 2023

Acordul are ca obiect perimetrele petroliere Adjud, Băicoi, Târgoviște, Urziceni Est, București, Craiova, Pitești, Târgu Jiu (toate onshore) și Istria (offshore). La Adjud și Urziceni, concesiunea este deținută în cote egale de OMV Petrom și Hunt Oil.

OMV Petrom solicitase prelungirea perioadei de concesiune cu 15 ani, până în septembrie 2042, aprobată acum de Guvern. În absența unei decizii în acest sens, concesiunea ar fi expirat în 2027. Legea petrolului stipulează că durata inițială a concesiunii poate fi de până la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de până la 15 ani.

Guvernul a împrumutat 1,2 miliarde de lei pe 15 ani. Erste: Bugetul este sub presiune CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 1,2 miliarde de lei pe 15 ani. Erste: Bugetul este sub presiune

Interesant este că foarte recent, respectiv în luna mai, o persoană fizică a dat în judecată Guvernul, OMV Petrom și pe furnizorul de servicii geologice și geofizice Prospecțiuni SA, solicitând suspendarea executării hotărârii de Guvern din 2019 prin care perioada de explorare prevăzută de același acord petrolier fusese prelungită cu 5 ani, până în iunie 2024, prin actul adițional nr. 4 la acord. Potrivit datelor disponibile, obiectul litigiului ar fi legat de o proprietate privată aflată pe unul din perimetrele reglementate de acordul de concesiune. Următorul termen a fost stabilit pentru luna august.

OMV Petrom a anunțat luna trecută descoperirea de noi resurse de țiței și gaze naturale pe perimetrele Craiova, Târgu Jiu și Târgoviște. Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane barili echivalent petrol (bep) resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producția realizată de OMV Petrom în anul 2022.

Elon Musk lansează xAI, o nouă companie în domeniul inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI Elon Musk lansează xAI, o nouă companie în domeniul inteligenței artificiale

În perimetrul Craiova, la Verguleasa, compania a identificat resurse de țiței care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de țiței a OMV Petrom din ultimele decenii. ″Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producției″, a menționat compania.

Forajul de explorare și testare care a dus la cele 3 descoperiri a avut loc în perioada iunie 2022 - aprilie 2023, valoarea investițiilor necesare fiind de circa 20 de milioane de euro.

DOCUMENT Ambasada României în SUA și-a cumpărat lobby la Washington de minim 50.000 dolari pe lună. A angajat una dintre cele mai mari case de avocatură din lume. Obiective vagi CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ambasada României în SUA și-a cumpărat lobby la Washington de minim 50.000 dolari pe lună. A angajat una dintre cele mai mari case de avocatură din lume. Obiective vagi

Potrivit notei de fundamentare HG-ului adoptat joi de Guvern, numai pentru ultimele 3 extinderi ale perioadei inițiale de explorare, respectiv 2011-2014, 2014-2019 și 2019-2024, OMV Petrom a cheltuit peste 600 milioane euro până în prezent, de peste trei ori angajamentul financiar pentru perioada 2011-2024, iar Hunt Oil - peste 86 milioane euro, de aproximativ 5 ori angajamentul financiar pentru respectiva perioadă. În prezent, este în curs de derulare programul minim de lucrări pentru cea de-a cincea perioadă de extindere, în valoare totală de 55 milioane euro, asumat prin actul adițional nr. 4, cu scopul de a mări șansele de descoperire a noi zăcăminte de hidrocarburi potențial comerciale.

Fără o certitudine că vor putea fi dezvoltate și exploatate descoperirile de hidrocarburi, obținute ca urmare a unor activități de explorare încununate de succes, nu există însă o justificare economică pentru ca titularii să bugeteze noi programe multianuale de investiții în explorare și dezvoltare și astfel să continue să investească în operațiuni petroliere în aceste perimetre. Acordul petrolier prevede o dată-limită până la care trebuie finalizată exploatarea și producția de hidrocarburi în toate cele nouă perimetre (data de expirare a concesiunii, în 2027), perioada de timp rămasă fiind în mod evident insuficientă în vederea asigurării producției din zăcăminte (pentru care OMV Petrom SA și Hunt Oil Company of Romania SRL vor plăti statului român redevența) și pentru a obține beneficiul economic al investițiilor deja efectuate. Ținând seama de împrejurările menționate anterior, titularii apreciază că această cerere de prelungire a duratei acordului de concesiune este făcută la momentul oportun″, se menționează în documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
descoperiri țiței gaze omv petrom
concesiuni omv petrom
producție omv petrom
investiții omv petrom