GRAFICE Explozia cererii de gaze din Republica Moldova și Ucraina prin România a condus la o majorare a prețului cu 10% pe BRM

GRAFICE Explozia cererii de gaze din Republica Moldova și Ucraina prin România a condus la o majorare a prețului cu 10% pe BRM
scris 12 iul 2023

Cererea de gaze venită de la 1 iulie din Republica Moldova și cea pentru înmagazinare în Ucraina au condus la o scumpire cu 9% a gazelor pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) de la începutul acestei luni. Evoluția prețurilor pentru ziua următoare (PZU) din România este total opusă celei de pe piețele europene, unde prețurile spot au scăzut.

Dacă prețul mediu al unui MWh de gaz pe 30 iunie se situa la 156 lei/MWh (31,5 euro/MWh), cel al unui MWh cu furnizare în ziua de marți, 11 iulie, a ajuns la 170 lei/MWh (34,3 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News

Pe cealaltă piață spot, intraday, prețul mediu al unui MWh a urcat luni și la 174 lei/MWh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Cel mai mare producător de turbine eoliene din lume a intrat în România CITEȘTE ȘI VIDEO Cel mai mare producător de turbine eoliene din lume a intrat în România

Comparativ, pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă, CEGH, în aceeași perioadă, prețul spot al unui MWh a coborât de la 37,5 euro la 32 euro.

Principala explicație: creșterea cererii regionale de gaze, în special venite din estul României, din Republica Moldova și Ucraina.

DECIZIE Modificări pentru electricitate mai ieftină și economii bugetare. Cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Fostul ministru al Energiei a anticipat decizia la Profit News TV CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări pentru electricitate mai ieftină și economii bugetare. Cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Fostul ministru al Energiei a anticipat decizia la Profit News TV

Profit.ro a semnalat că tranzitul gazelor prin România a explodat de la începutul lunii, dublându-se atât importurile din Bulgaria, cât și exporturile către Ucraina sau Republica Moldova. În plus, dat fiind surplusul de gaze de pe piața autohtonă, România a exportat net aproximativ 10% din producția internă.

Consumul redus, de aproximativ 105 GWh/zi, și înmagazinările, de 115 GWh/zi, nu se ridică la valoarea producției curente, de peste 230 GWh/zi, ceea ce face ca o parte din gazul produs intern să ia calea exporturilor.

În plus, importurile prin punctul de interconectare Negru Vodă, cu Bulgaria, au explodat practic de la începutul lunii, de la puțin peste 50 GWh/zi la peste 124 GWh/zi.

Acțiunile Hidroelectrica sunt alocate investitorilor. H2O intră în indici. Care sunt companiile îndepărtate pentru a-i face loc CITEȘTE ȘI Acțiunile Hidroelectrica sunt alocate investitorilor. H2O intră în indici. Care sunt companiile îndepărtate pentru a-i face loc

În timp ce exporturile către Ungaria, prin punctul de interconectare de la Canadpalota au rămas la nivelul maxim permis de capacitatea de transport, de 72-73 GWh/zi, cele către Ucraina s-au dublat, de la o medie de 20 de GWh/zi la peste 40 GWh/zi. Până pe 13 iunie, când din România au intrat în Ucraina, 10 GWh, exporturile către statul vecin erau practic nule.

Și exporturile către Republica Moldova au explodat, de la o medie de 5 GWh la 2 zile la peste 17 GWh/zi.

Exporturile către Ucraina sunt efectuate foarte probabil de traderi europeni, care vor să profite atât de nivelul scăzut de umplere a depozitelor, cât și de tarifele reduse de înmagazinare oferite de ucraineni.

În timp ce, în Europa, la început de vară depozitele sunt umplute în proporție de 80%, iar în România și Ungaria, de aproximativ 70%, în Ucraina, situația este total contrară, doar 21% din capacitatea de depozitare uriașă (321 TWh, de 10 ori peste cea a României) fiind în prezent utilizată.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
import
gaze
ucraina
moldova
ungaria
bulgaria
pret
pzu
brm