Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, totodată cu cele mai mici costuri de producție și având până nu demult cea mai avantajoasă ofertă de furnizare pentru gospodăriile populației de pe piață, a ajuns la finalul anului trecut la o pondere cantitativă de peste 25% din total a vânzărilor de energie cu amănuntul pe bază de contracte de furnizare către clienți finali (casnici și noncasnici, cumulat), față de numai circa 6% în 2021 și 2020, conform datelor analizate de Profit.ro.
Astfel, pe segmentul de furnizare, Hidroelectrica a vândut anul trecut peste 3,67 milioane MWh, reprezentând 25,67% din totalul vânzărilor (14,36 milioane MWh), la un preț mediu de 414,28 lei/MWh (cu tarif de injecție în rețea inclus).
Extras din Raportul anual pe 2022 al Directoratului Hidroelectrica
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din furnizare, Hidroelectrica a înregistrat venituri de aproape 2,15 miliarde lei. Totalul veniturilor companiei din contractele cu clienții s-a ridicat la peste 9,45 miliarde lei.
Cea mai mare pondere, deopotrivă cantitativă și financiară, au avut-o vânzările angro, de 8,9 milioane MWh (62% din total), la preț mediu de 458,58 lei/MWh, cu venituri înregistrate de 6,96 miliarde lei.
Extras din situațiile financiare consolidate IFRS ale Hidroelectrica pe 2022
În același timp, la finalul anului trecut, valoarea creanțelor comerciale pe care Hidroelectrica le are de recuperat s-a dublat față de 31.12.2021, la 1,35 miliarde lei.
″Creșterea creanțelor comerciale se datorează veniturilor nefacturate semnificative datorate întârzierilor în facturarea energiei electrice furnizate consumatorilor finali, ca urmare a implementării unui nou sistem de facturare pentru activitatea de furnizare și ca urmare a creșterii semnificative a numărului de clienți noi. Suma veniturilor nefacturate incluse în creanțe comerciale este 1.116.046.031 lei la 31 decembrie 2022 (540.482.306 lei la 31 decembrie 2021)″, din care 767,6 milioane lei reprezentau venituri nefacturate pe segmentul de furnizare, este explicația.
CITEȘTE ȘI Așteptările salariale ale românilor, cu 30-40% peste oferta angajatorului. Cât este cerut în IT, retail, construcții, auto, bănci, HoReCaHidroelectrica de-abia a început să emită facturile aferente consumului lunii noiembrie 2022. La finalul acelei luni, compania de stat ajunsese la o cotă de aproape 8% din piața românească a furnizării de electricitate, potrivit datelor ANRE, ocupând locul 5 în topul furnizorilor.
″În 2022, grupul a început implementarea unui nou sistem de facturare, aspect care, împreună cu modificările frecvente ale reglementărilor cu privire la prețurile de furnizare către consumatori finali și creșterea semnificativă a numărului de clienți din segmentul de furnizare, a condus la o întârziere semnificativă în procesul de facturare și la un sold semnificativ al veniturilor nefacturate la 31 decembrie 2022″, mai este explicat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed a majorat din nou dobânzile, dar semnalează că ar putea lua o pauzăSituația a atras atenția și auditorului companiei.
″(…) Grupul nu s-a putut baza pe sistemele sale IT în determinarea veniturilor din furnizarea energiei electrice din cauza funcționalităților limitate ale sistemelor de facturare. În schimb, acest proces s-a bazat preponderent pe procesarea manuală a datelor, cu un volum mare de date prelucrate. (...) Datorită factorilor menționați mai sus, am considerat că acest aspect este asociat unui risc de denaturare semnificativă a situațiilor financiare consolidate, ceea ce a necesitat atenție sporită în cadrul auditului″, se arată în raportul auditorului KPMG asupra situațiilor financiare consolidate ale Hidroelectrica pe 2022.
CITEȘTE ȘI Ford raportează un profit de aproape 2 miliarde de dolari pe primul trimestru, cu pierderi majorate pentru divizia electrică. „Dăm viață Ford+"Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit net contabil de 4,4 miliarde lei, cu peste 42% mai mare față de cel din 2021 (3,08 miliarde lei), și îl va distribui aproape integral acționarilor, în două tranșe. Adunarea generală a acționarilor a aprobat distribuirea de dividende în valoare totală de aproape 4,35 miliarde lei, în creștere cu peste 13% comparativ cu 2022 (3,83 miliarde lei). Ministerul Energiei, care deține 80% din capitalul companiei, va încasa circa 3,48 miliarde lei.
Din suma totală care va fi distribuită, peste 3,91 miliarde lei reprezintă dividende uzuale, cu termen de plată 16 iunie, iar 435 milioane lei – dividende speciale, provenite din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare, cu termen de plată 29 septembrie.
Extras din Raportul auditorului KPMG asupra situațiilor financiare consolidate ale Hidroelectrica pe 2022