Gigantul rus Lukoil și-a micșorat profitul pe anul trecut cu o cincime comparativ cu 2021 ca urmare a reducerii prețurilor hidrocarburilor exportate, însă, paradoxal, în pofida sancțiunilor impuse de statele occidentale, rata de utilizare a rafinăriilor deținute în străinătate de companie, inclusiv în România, a crescut la un nivel record.
“În 2022, producția rafinăriilor Grupului a crescut cu 11,3%, până la 70,1 milioane de tone, susținută în principal de ratele de utilizare crescute la maxim la rafinăriile din străinătate pe fondul marjelor de rafinare record”, susține Lukoil.
De ce este important: Grupul rus Lukoil deține în România, prin intermediu diviziei sale de trading Litasco, rafinăria Petrotel, cu o capacitate de producție de 2,4 milioane tone/an, adâncime de prelucrare de 99,5, deținând un indice Nelson de 10. Potrivit companiei, piața de distribuție a produselor rafinăriei Petrotel se concentrează către piață internă în procent de 54%, iar sub formă livrărilor către comunitățile europene și export în procent de 46%. În 2021, Petrotel-Lukoil SA a înregistrat, potrivit termene.ro, un profit net de 220 milioane de lei la o cifră de afaceri de un miliard de lei.
Mai este important" Anul trecut, până pe 5 decembrie, Petrotel a putut să prelucreze țiței rusesc, de la acea dată însă, potrivit sancțiunilor impuse de UE, și rafinăria controlată de gigantul rus în România este obligată să proceseze petrol din surse non-rusești. Singura rafinărie deținută în străinătate de Lukoil căreia îi este permisă în continuare procesarea de țiței rusesc este cea din Bulgaria, de la Burgas. Între timp, în ultima lună a anului trecut, Lukoil a vândut rafinăria IBAS pe care o deținea în Italia, rămânând acționar, cu 45% doar la o altă rafinărie din Olanda, Zeeland, operată de Total.
În 2020, 12,8% din volumul de produse rafinate ale gigantului rus provenea de la Petrotel.
În 2022, 27% din volumul produse petroliere a fost procesat în rafinăriile din străinătate și doar 63% în cele din Rusia, procent care de obicei era apropiat de 70%.
Exporturile de țiței ale companiei au crescut în 2022 cu 14,1% și s-au ridicat la 35,4 milioane de tone. Compania a explicat aprecierea exporturilor printr-o majorare a livrărilor către propriile rafinării din Europa, inclusiv Petrotel.
Principalul analist al Fondului Național de Securitate Energetică din Rusia, Igor Yushkov, a declarat publicației economice Vedomosti că Lukoil ar putea muta centrul de profit pe divizia sa de trading, Litasco, principal acționar al Petrotel.
CITEȘTE ȘI O instanță din Cipru a înghețat o parte din activele miliardarului ceh Radovan Vítek, cel mai important investitor imobiliar din RomâniaUn alt expert rus citat de Vedomosti, Valeri Andrianov (InfoTEK), susține că, în prezent, Lukoil exportă țiței la un preț sub plafonul stabilit stabilit de UE și G-7, de 60 dolari/baril, folosindu-se de divizia sa de trading Litasco, proprietarul Petrotel-Lukoil SA, pentru a eluda interdicția impusă de Kremlin companiilor ruse de a vinde petrol în baza unor contracte care sunt legate de plafonul de preț.
De altfel, Lukoil intenționează să împartă Litasco în două companii, una cu sediul în Dubai și cealălaltă cu sediul în Elveția. Potrivit lui Andrianov, în acest fel compania, ar putea vinde petrolul prin divizia din Dubai respectând cerințele autorităților ruse, însă prin cea din Elveția va putea să nu se conformeze restricțiilor impuse de Moscova.
Începând cu sfârșitul anului 2020, atât rafinăria (Petrotel-Lukoil SA), cât și rețeaua de benzinării (Lukoil România SRL) sunt deținute nu direct de grupul rus, ci de divizia elvețiană de trading a acestuia, Litasco Geneva. „În data de 29 decembrie 2020 Societatea a încheiat un contract de procesare țiței, valabil începând cu 01.01.2021, cu Litasco Geneva, acesta fiind și noul acționarul majoritar. Astfel, structura operaționala a societății s-a schimbat prin trecerea de la statutul de producător și vânzător al produselor rezultate din producție la statutul de procesator țiței. În baza contractului de procesare menționat, începând cu dată de 1 ianuarie 2021, societatea a primit materie primă aparținând Litasco și a predat tot către acesta produsele rezultate din procesare, emițând lunar o factură pentru serviciile de procesare prestate către Litasco”, explică Petrotel-Lukoil SA noua structură a business-ului care seamănă cu una de „lohn”.
La finalul lunii iulie 2022, la 2 luni de la adoptarea de către UE a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, prin care introducea embargoul impus importurilor maritime de petrol și produse petroliere, un document Petrotel-Lukoil SA preciza că „sancțiunile economice de la această dată nu impun restricții asupra desfășurăriii activitățiii societății în condiții optime (în România - n.r.), însă nu se pot anticipa evoluțiile viitoare și modul în care eventuale restricții viitoare pot influență sau nu continuarea activității societății”.
Potrivit documentului, Petrotel-Lukoil SA a monitorizat evenimentele și sancțiunile impuse, prin prisma contractelor semnificative încheiate cu entități din Federația Rusă, precum și prin eventuale dificultăți financiare întâmpinate. Astfel, contractele încheiate cu societăți din Federația Rusă nu sunt semnificative, susține Petrotel-Lukoil SA, "acestea având o pondere mai mare asupra serviciilor suport de IT precum și pe servicii executate în perioada de oprire pentru revizia capitală și din care au rămas plăți parțiale pentru servicii executate”.
Profitul net al grupului rus Lukoil a scăzut cu aproape 22% în primul trimestru al anului 2023, comparativ cu ianuarie-martie anul trecut, până la 104,3 miliarde de ruble.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Băncile vor fi obligate să comunice ANAF informații despre sumele din conturile celor popriți, astfel încât să fie evitate plățile excesive către Fisc. Până acum doar BCR a acceptat să colaborezeVeniturile Lukoil au scăzut în ianuarie-martie cu 37%, până la 455,8 miliarde de ruble, în timp ce costul vânzărilor s-a redus cu aproape 42%, până la 309,6 miliarde de ruble.
Potrivit presei de specialitate din Rusia, Lukoil nu a publicat încă date despre evoluția producției de țiței din primul trimestru. În 2022, producția de petrol a companiei a crescut cu 7,1% față de anul precedent la 85 de milioane de tone.